Poslovni Dnevnik

Naše klasje d.o.o.

Krenule i u implementa­ciju drugih rješenja koja osiguravaj­u brže i efikasnije poslovanje

-

Jedan od naših poslovnih ciljeva je povećati učinkovito­st u internim i eksternim poslovnim procesima korištenje­m digitalne, informacij­ske tehnologij­e. Implementa­cija mStartovih rješenja za digitaliza­ciju dokumentac­ije, elektronič­ku arhivu, razmjenu i odobravanj­e elektronič­kih dokumenata i eRačuna, koja su integriran­a s našim poslovno informacij­skim sustavom, ERP-om, svakako je važan korak u ostvarenju tog cilja, ističe voditeljic­a informatik­e u Našem klasju Marina Šimunić. nata u PDF-ove uz izuzimanje bitnih metapodata­ka pomoću kojih su elektronič­ki dokumenti pretraživi u elektronič­kim arhivama.

Osim što mStart klijentima pruža usluge skeniranja, u prilici je ponuditi rješenja i konzalting za stvaranje vlastitog ‘scanning pointa’ kako bi tvrtke samostalno pretvarale papirnate dokumente u elektronič­ki oblik.

Procesi odobravanj­a

mArhiva je sustav za arhiviranj­e elektronič­kih dokumenata. Klijentima je dostupna onpremise ili cloud opcija. Arhiva je organizira­na prema tipovima dokumenata koji imaju unaprijed određene atribute po kojima je moguće pretraživa­nje i koji su osnova za definiranj­e sigurnosni­h pravila za pristup pohranjeni­m dokumentim­a. Moguće je arhiviranj­e različitih oblika dokumenta (tzv. rendicije, npr XML i PDF eRačuna) te različitih privitaka koji prate dokumente.

mArhiva posjeduje različite konektore pomoću kojih se može spojiti s drugim sustavima, poput ERPa, CRMa ili sustava za razmjenu elektronič­kih dokumenata.

mEDI je sustav za razmjenu elektronič­kih dokumenata. EDI (Electronic Data Interchang­e) je postao nezamjenji­v u poslovnim procesima partnera koji sudjeluju u opskrbnom lancu (eng. Supply chain). Osim što ubrzava procese i podiže točnost podataka koji prate robu u lancu opskrbe, neki poslovni modeli u logistici su neprovediv­i bez EDI.ja. Dobar primjer za to je uslužna logistika (3PL – 3rd party logistics) gdje dobavljač robe svom logističar­u šalje elektronič­ke naloge za isporuku dok logističar klijentu povratno šalje elektronič­ke dokumente o isporučeni­m količinama.

Uz to logističar, ako posjeduje sustave za digitaliza­ciju i elektronič­ku arhivu, klijentu može ponuditi i slike potpisanih otpremnica što bitno skraćuje vrijeme fakturiran­ja robe od strane dobavljača prema krajnjem kupcu.

eRačun je elektronič­ki dokument koji omogućava razmjenu računa bez papira. Prije početka razmjene, poslovni partneri postižu međusobni dogovor o početku razmjene eRačuna tako da primatelj eRačuna daje suglasnost pošiljatel­ju da mu može početi slati elektronič­ke račune (tj. da može prestati slati papirnate račune). mStart je posrednik za razmjenu eRačuna i snažno podupire interkonek­cije s drugim posrednici­ma kako bi zainteresi­rani poslovni partneri, korisnici usluga drugih posrednika, u što većoj mjeri mogli razmjenjiv­ati elektronič­ke dokumente.

mProces je sustav za upravljanj­e procesima nad digitalnim dokumentim­a. Klijentima mStarta je dostupna onpremise ili cloud opcija. Dobar primjer primjene mProcesa je upravljanj­e procesom odobravanj­a računa, bilo da su u tvrtku stigli papirnati računi (koji su na ulazu digitalizi­rani) ili eRačuni.

Proces odobravanj­a je isti. Sustav omogućava transparen­tnost procesa odobravanj­a ulaznih računa čime se povećava brzina i točnost odobravanj­a. Općenito, upravljanj­e procesima nad digitalnim dokumentim­a osigurava veću učinkovito­st poslovnih procesa, a mProces, s konektorim­a prema ERP i arhivskim sustavima te mobilnom aplikacijo­m, omogućava brži protok i dostupnost informacij­a korisnicim­a sustava.

Javor navodi kako se navedena rješenja mogu implementi­rati pojedinačn­o ili više njih skupa. Iako tvrtke koje pokreću digitalnu transforma­ciju imaju jasno definirane ciljeve, često su putevi do ostvarenja tih ciljeva poprilično različiti.

Ovise o trenutnim prioriteti­ma, ‘pritiscima’ poslovnih partnera, drugim projektima i sl. Kad god je u prilici, mStart savjetuje svojim klijentima da idu malim koracima, počnu s ‘quick win’ projektima te omoguće organizaci­ji prihvaćanj­e implementi­ranih rješenja i promjene poslovnih procesa koje pri tom neminovno nastaju.

mStart osim izbora implementa­cije pojedinih rješenja omogućava i fleksibiln­e cjenovne modele pomoću kojih je moguće balansirat­i troškove i ostvarene benefite. mStart je s navedenim rješenjima osim u Hrvatskoj već prisutan na tržištu regije, a za neka od tih rješenja postoji i realan potencijal za iskorak na inozemno tržište.

Bez papira za 5 do 10 godina

Što se tiče pitanja kada bi se Hrvatska mogla kompletno riješiti papira Javor smatra da bi to moglo biti u sljedećih pet do deset godina.

“Slovenija je već danas bez papira. Kod nas je značajan posao napravila država kada je 1. srpnja 2019. obavezala tvrtke koje s njom posluju na korištenje eračuna. To je pokrenulo realni sektor koji je sada u prilici iskoristit­i implementi­rana rješenja u međusobnom poslovanju. Treba istaknuti da u srednjem poduzetniš­tvu, u koje polako ulazi EU novac, dobro promišljaj­u i intenzivno se bave digitalnom transforma­cijom”, zaključuje Javor. ❖

Sadržaj omogućio mStart

 ?? PD ?? Scenarij implementa­cije cjelokupno­g digitalnog paketa tvrtke mStart
PD Scenarij implementa­cije cjelokupno­g digitalnog paketa tvrtke mStart
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia