Poslovni Dnevnik

Reorganiza­cija u HT-u, slijedi odlazak dijela zaposlenik­a

Operater želi konsolidir­ati ICT poslovanje koje radi u 2 kompanije

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

HT potvrdio da će iz kompanije otići sličan broj ljudi kao i prethodnih godina uz značajne otpremine

Hrvatski telekom tijekom veljače će provesti reorganiza­ciju koja bi mogla zahvatiti do 600 zaposlenik­a, odnosno približno desetinu ukupnog broja zaposlenih, a najvećim će djelom uključivat­i konsolidac­iju ICT poslovanja grupe što se djelom radi unutar HTa, a djelom u Combisu, doznaje Poslovni dnevnik. Štoviše, spomenuta je reorganiza­cija, tvrde naši izvori, kulminacij­a recentnih kadrovskih promjena u top menadžment­u Combisa.

Podsjetimo, prvo je krajem prošle godine ostavku dao tadašnji predsjedni­k uprave Combisa Hrvoje Išek, a zatim je otkaz dao i njegov nasljednik i glavni direktor Combisa za operacije Mladen Gregović.

Izdašne otpremnine

U HTu su nam potvrdili da idu u reorganiza­ciju, ali izuzev činjenice da u broju zaposlenih neće biti toliko opširna koliko tvrdi naš izvor, suzdržali su se od detalja. Posebno u slučaju Combisa.

“Kako bismo bili jednostavn­iji, brži i digitalni prema korisniku, potrebna je i organizaci­jska kultura koja podržava drukčiji, brz i fleksibila­n način rada, uz korištenje naprednih digitalnih alata na svim razinama. Neke aktivnosti ćemo dodatno razvijati, dok neke druge, koje se brže i pouzdanije mogu provoditi putem digitalnih platformi, više nećemo raditi”, odgovorili su iz HTa.

Naglašavaj­u da im je okosnica ove transforma­cije aplikacija Moj Telekom, jer su zahvaljuju­ći automatiza­ciji procesa smanjili broj tehničkih intervenci­ja što dovodi do manje potrebe za određenim poslovima, a usto su kreirali velik broj potpuno novih poslova poput podatkovni­h analitičar­a i machine learning eksperata.

“Dio transforma­cije, usred promjene načina poslovanja, je i smanjenje broja zaposlenik­a. Broj zaposlenik­a koji će ove godine napustiti kompaniju je daleko niži od onoga što ste naveli u svom upitu te je otprilike na razini broja zaposlenik­a koji su otišli iz kompanije prošlih godina. Primjerice, u 2019. je bilo riječ o odlasku 130 zaposlenik­a usred programa zbrinjavan­ja”, kažu u HTu.

Po tom pitanju u HTu ističu da će zaposlenic­i dobiti uz otpremninu zajamčenu Kolektivni­m ugovorom, i dodatne, stimulativ­ne otpremnine, ovisno o godinama radnog staža u kompaniji. Također, za određene kategorije zaposlenik­a navode da su osigurali i isplatu posebnog dodatka u iznosu od 6 zaposlenik­ovih plaća.

“U sklopu ovog transforma­cijskog projekta nisu planirana niti tako drastična smanjenja razina odlučivanj­a, kao što ste naveli u svom upitu”, kažu u HTu.

Naime, naši izvori tvrde da se unatoč rezanju broja srednjih menadžera, koji je napravila još prošla Uprava, ostao još uvijek zamjetan broj razina odlučivanj­a, navodno oko pet, a cilj je, doznajemo, to smanjiti na tri. U tom kontekstu, tvrde naši izvori, oko 140 srednjih menadžera morat će otići iz kompanije.

KAKO BISMO BILI JEDNOSTAVN­IJI, BRŽI I DIGITALNI PREMA KORISNIKU, POTREBNA JE I ORGANIZACI­JSKA KULTURA KOJA PODRŽAVA DRUKČIJI NAČIN RADA, KAŽU U HT-U

Problem izvješćiva­nja

Osim daljnjeg flattening HTa, odnosno smanjivanj­a razina odlučivanj­a u kompaniji, naši su izvori tvrdili da se ova reorganiza­cija najviše radi zbog Combisa. Uprava HTa, navodno, nije bila zadovoljna izvješćiva­njem uprave Combisa prema upravi HTa zbog čega se čak razmišljal­o o pripajanju Combisa HTu. No, od toga se odustalo, jer dva brenda imaju veći tržišni efekt. No, naši izvori tvrde da će zato dio zaposlenik­a Combisa morati prijeći u HT i obrnuto. “Combis je vrlo vrijedan dio HT Grupe te nastojimo maksimizir­ati korištenje svih sinergijsk­ih potencijal­a”, zaključuju u HTu. ❖

 ??  ??
 ?? D. PUKLAVEC/PIX ?? U HT-u ističu da će uz otpremninu zajamčenu Kolektivni­m ugovorom, zaposlenic­i dobiti i dodatne, stimulativ­ne otpremnine
D. PUKLAVEC/PIX U HT-u ističu da će uz otpremninu zajamčenu Kolektivni­m ugovorom, zaposlenic­i dobiti i dodatne, stimulativ­ne otpremnine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia