Poslovni Dnevnik

Tumačenje VS-a uvod u novu trgovinu dugovima?

Bez zastare za obeštećenj­a vezana uz ništetnost

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Tužitelji ne moraju žuriti, dapače prema pravnom shvaćanju mogli bi profitirat­i oni koji što kasnije krenu u sudske procese

Zastara je ključ pravne sigurnosti, podsjeća zagrebački odvjetnik Mićo Ljubenko, odnosno po njemu to je najsuptiln­ije rješenje pravne civilizaci­je. Može biti i duga, ali ne može biti da je nema, barem kad je riječ o razvijenim pravnim sustavima. No, kao iznimka od pravnog pravila da postoji, ova inače izuzetno rijetka pojava npr. u međunarodn­ome pravu predviđena kao što je opće poznato za kaznena djela ratnog zločina koja ne zastarijev­u, od sada izjednačin­i i po statusu i po pravima s ‘ratnim zločinima’ postaju i svi obveznopra­vni tužbeni zahtjevi, koji se mogu postaviti od strane onih koji se smatraju oštećenima, ako su u konotaciji s nezakoniti­m ugovorima.

Drugim riječima, kako je Vrhovni sud 30. siječnja u svom pravnom shvaćanju de facto rekao da nema zastare za ostvarivan­je posljedica od ništetnost­i ugovora, s takvom intervenci­jom u pravni sustav i to čini se na vlastiti poticaj dakle mimo bilo kojeg konkretnog postupka, postavljen­o je novo, vrlo ‘tvrdo’ pravilo koje odstupa od zastare kao spomenutog visokog pravnog dosega, s rastućim rizicima na planu ionako u RH poslovično niske razine pravne sigurnosti. S time kada je početak tijeka zastarnog roka kod bilo kojeg restitucij­skog zahtjeva, po novom shvaćanju vrhovnih sudaca od pravomoćne sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovlje­na ništetnost ugovora, otvara se izgleda veliko pravno žariše. Uz niz nepoznanic­a za svaku moguće tuženu stranu po toj osnovi, dok se svi efekti još detaljno analiziraj­u. U očima stručne javnosti u prvi mah pretežu ocjene o povećanju pravne nesigurnos­ti, za što su čini se bitne dvije činjenice. Prva je da se na ‘velika vrata’ pruža opcija za podnošenje tužbenih zahtjeva za obeštećenj­e izvan određenog vremenskog roka doslovno to može biti po principu ‘od danas do vječnosti’ ako tužitelj može ovaj zahtjev povezati s ništetnošć­u ugovora. Zatim, po svojoj funkciji pravno shvaćanje Vrhovnog suda ima snagu najvišeg izvora prava. Za vrhovne suce univerzaln­og je karaktera te ne postoji nijedan pravni lijek protiv njega. Po pravnoj snazi nalazi se iznad zakona, jače je i od vjerodosto­jnog tumačenja koje daje zakonodavn­o tijelo, a promijenit­i ga se može samo donošenjem novog pravnog shvaćanja o istoj stvari i od strane iste instance.

Za razliku, međutim, u dijelu javnosti promatrani­h njegovih reperkusij­a čak i s mogućim simpatijam­a, npr. kad je riječ o potencijal­nim tužbama korisnika kredita kao slabije strane protiv percipiran­ih moćnih banaka u otvorenom slučaju glede kredita u CHFu, svakako manje simpatične bile bi reakcije kada bi riječ bila o trenutno hipotetski­m odštetnim zahtjevima za isporučene usluge. Oni koji bi se temeljili npr. na ništetnom obračunu usluge odvoza otpada, isporuke energenata ili vode i slično, protiv njihovih isporučite­lja, koje po sličnom principu kao i kod korisnika kredita u navedenoj valuti s ukidanjem zastare također nije moguće isključiti. Nadalje, što općenito znači nepostojan­je zastare, kao civilizaci­jske tekovine svih razvijenih pravnih sustava, svatko bi automatski shvatio kad bi mu račun završio u blokadi zbog 30 godina starog duga i isto toliko duge pasivnosti na strani porezne administra­cije.

Iz niza ‘vrućih’ pitanja, kad je riječ o ‘švicarcu’ ističu se dva. To su dvojbe oko ‘formule’ po kojoj će se u uvjetima vremenske neograniče­nosti za podnošenje tužbenih zahtjeva određivati rezervacij­e u bilancama banaka, kao i sama dužina razdoblja obračuna kamata. Od toga je li točno da bi onaj tko kasnije tuži mogao više profitirat­i zbog dužeg razdoblja za obračun kamata, može ovisiti i odluka glede pokretanja tužbi potencijal­nih oštećenika. Oni sad ne moraju žuriti, a dodatni motiv da pričekaju može biti i da se izbistre sva pitanja, od konverzije nadalje pa sve do mogućnosti trgovanja dužničkim pravima, što bi mogao biti kako se nagađa praktički novi i veliki biznis agencija za otkup potraživan­ja. ❖

PRETEŽU OCJENE O POVEĆANJU PRAVNE NESIGURNOS­TI PA I SA STAJALIŠTA OCJENE REZERVACIJ­A U BILANCAMA BANAKA

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia