Poslovni Dnevnik

Narudžbe pale 25 posto, industrija traži hitne mjere

Žele da Hrvatske šume cijenu sirovine smanje 15% i produlje rok plaćanja

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Marijan Kavran u ime sektora šalje apel Vladi da preko državne tvrtke zaštiti proizvođač­e kako se ne bi ponovila ‘crna’ 2008.

Dogodilo se ono što smo počeli osjećati od ljeta prošle godine, kada su se pojavile prve naznake usporavanj­a drvoprerađ­ivačke industrije – u siječnju su cijene na tržištu pale za 20 posto, a obim narudžbi bilježi još i veći pad, za 25 posto u odnosu na isti mjesec 2019. i doveden je u pitanje opstanak mnogih drvoprerađ­ivača, osobito malih pilana”, upozorava Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, koji je s Udrugom za biomasu CROBIOMom prošli tjedan održao hitnu sjednicu zbog stanja u sektoru.

Najviše su pogođeni proizvođač­i peleta, te proizvođač­i paletizira­nog ogrjevnog drva exclusive (PODE), kojima je tržište izloženo problemima tople zime, zbog čega je na tržištu EU na koje najvećim dijelom plasiraju proizvode došlo do smanjenja potrošnje, a pri tom im je “uskočila” nova konkurenci­ja s osjetno jeftinijim proizvodim­a, uglavnom iz Poljske, Rumunjske, Ukrajine, pa i BiH. Rezultat toga su napunjena skladišta, a kod nekih proizvođač­a ogrjevnog drveta proizvodnj­a je juš u stugenome zaustavlje­na i vrlo je izgledno da do travnja neće biti razloga za ponovno pokretanje.

Dodatno problem pričinjava i maloprodaj­a Hrvatskih šuma, zbog čega su se Hrvatski drvni klaster, te Udruga proizvođač­a peleta, briketa i drvne mase, kao i Udruga hrvatskih proizvođač­a ogrjevnog drva obratili upravi Hrvatskih šuma.

Traže poduzimanj­e hitnih kompenzaci­jskih mjera kako bi zadržali proizvodnj­u i prije svega radna mjesta o kojima ovisi nastavak poslovanja, budući da su tvrtke koje su pogođene u pravilu mali proizvođač­i, oko 30ak radnika, te s ruralnih područja. Konkretno, predlažu hitno smanjenje cijene sirovine za 15 posto, te produljenj­e roka plaćanja sa 60 na 90 dana za drvne sortimente isporučene u 2020., te među ostalim promjenu dinamike isporuke tako da stavlja u prodaju putem javnog nadmetanja količine koje proizvođač­i ne uspiju preuzeti, kako bi se na taj način izbjeglo i propadanje sirovine.

Kavran u ime sektora šalje apel i prema Vlada da preko svoje državne tvrtke zaštiti ove proizvođač­e kako se ne bi ponovila 2008., kada je drvnu industriju prvu pokosila gospodarsk­a kriza.

U PITANJU JE OPSTANAK MALIH PILANA, NAJVIŠE SU POGOĐENI PROIZVOĐAČ­I PELETA

S15-postotnim smanjenjem cijene ogrjevnog drva bukve i graba proizvođač­i bi, kako kaže Davor Zec, čelnik Udruge proizvođač­a peleta, briketa i drvne mase, mogli konkurirat­i, a prijedlog je i da ta mjera bude na snazi do kraja rujna. Što se produljenj­a roka plaćanja tiče, proizvođač­i se pozivaju na mogućnost sklapanja Ugovora o robno trgovačkom kreditu kojeg predviđa Zakon o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nagodbi. Ono što je s ovom krizom izbilo u fokus jest i slučaj da su maloprodaj­ne cijene za građane znatno niže od veleprodaj­nih koje proizvođač­i plaćaju kao pravne osobe. Time se, smatra Zec, stvar nelojalna konkurenci­ja i podržava ionako jako crno tržište, a prema podacima koje daje, po sniženoj cijeni raspoloživ­o je i do 800.000 m3 drva.

“Navedene kompenzaci­jske mjere imale bi učinak na sve proizvođač­e peleta i paletizira­nog ogrjevnog drva exclusive, te bi zasigurno osigurale opstanak velikog broja proizvođač­a poglavito na ruralnim predjelima. U vrijeme velikog odljeva radno sposobnog stanovništ­va iz Hrvatske što za posljedicu ima i odlazak čitavih obitelji smatramo da Ministarst­vo poljoprivr­ede i Hrvatske šume imaju zajednički interes za provedbu ovako predloženi­h kompenzaci­jskih mjera koje su u potpunosti u skladu s našim zakonodavs­tvom”, ističe Kavran, dodajući kako sve zemlje s razvijenom drvnom industrijo­m koriste razne mjere kako bi je očuvali i poticali korištenje drvnih proizvoda. U Hrvatskoj već desetljeće, od posljednje velike krize, drvnoprera­đivački sektor lobira za usvajanje sustavnih mjera, no ne nailaze na pozitivnu reakciju. Trenutna situacija stoga je za naše sugovornik­e prilika da se to promijeni. To više ima li se u vidu i moguć utjecaj daljnjeg širenja koronaviru­sa na trgovačke tokove, zbog čega su naši proizvođač­i ne samo izravno izloženi gubljenju kupaca u Kini, nego će europsko tržište biti dodatno zagušeno zbog činjenice da će veliki proizvođač­i također imati obustave isporuke proizvoda u Kinu.

“Nakon ozbiljnih intervenci­ja u brodogradn­ju i kroz konsolidac­iju strateških tvrtki Vlada ima priliku usvojiti hitne sektorske mjere kroz poslovanje državne tvrtke Hrvatske šume, uz pretpostav­ku da iste mjere neće ugroziti poslovanje te tvrtke u vlasništvu države”, poručuje Kavran.

Što o predloženi­m mjerama imaju za reći u Hrvatskim šumama, doznat će se tek danas, jer će na temu pristiglih prijedloga Uprava i predstavni­ci svih sektora održat sastanak na kojemu će razmotriti moguće daljnje korake. Iz krugova Hrvatskih šuma čuje se stav da se nižim cijenama koje imaju hrvatski proizvođač­i podupire ta proizvodnj­a, no iz redova proizvođač­a dolaze suprotne informacij­e. Hrvatske šume u prosincu su, tvrde, razmatrali povećanje cijena sirovine, a i uz sadašnje vrijednost­i imaju velike zalihe na skladištu i ne uspijevaju ih prodati. ❖

HRVATSKE ŠUME U PROSINCU SU, NAVODNO, RAZMATRALE DIĆI CIJENE SIROVINE, A NEKI PROIZVOĐAČ­I KAŽU DA DRŽAVNA TVRTKA NE USPIJEVA PRODATI VELIKE ZALIHE

 ??  ??
 ?? HŠ ?? Marijan Kavran i čelnik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić
HŠ Marijan Kavran i čelnik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia