Poslovni Dnevnik

Craft kavom s Kostarike kreću prema hotelima

Specijalit­etne kave skladište, prže i distribuir­aju iz Zagreba HoReCa partnerima diljem zemlje

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Specijalit­etne kave skladište, prže i distribuir­aju iz Zagreba HoReCa partnerima diljem zemlje

Dobili su 10% više partnera, bilježe i rast prihoda, zadnja investicij­a im je brend Gesha, prirodna kozmetika s raznim varijacija­ma kave

Tvrtka Lively Roasters na domaćem se tržištu pojavila prije pet godina kao prvi profesiona­lni proizvođač i dobavljač specijalit­etnih kava i od tad kontinuira­no investiraj­u u razvoj, inovacije i znanja. U Zagrebu skladište, prže i distribuir­aju kavu, u kratkom vremenu prepoznati su kao nacionalni specialty coffee brend, a nedavno su asortiman proširili čajevima. Trenutačno rade na tome da se njihova kava nađe u ponudi domaćih hotelskih lanaca, a u pripremi je i linija prirodne kozmetike.

Intenzivno širenje mreže

Marko Brajković, jedan od osnivača tvrtke kaže kako su on i kolega suosnivač Oliver Oljica od početka gledali na širu sliku tog biznisa te su bili spremi na sve tržišne prepreke i izazove. Kako tvrdi Brajković, specijalit­etne kave se poistovjeć­uje s terminima poput artisan, craft, boutique, za njih se koriste samo visokokval­itetna zelena zrna Arabice te je fokus na mikrotržiš­nim nišama. “Veći dio naših kava uvozimo direktno iz Kostarike po čemu smo jedinstven­i u Hrvatskoj s našim prijatelji­ma iz Cogito Coffee, ali smo i jedni od rijetkih uvoznika specijalit­etnih kava direktno s plantaže u Europi. Čaj koji smo brendirali pod Lively Fresh radimo u suradnji s partnerom iz Hamburga, a završne radnje odvijaju se kod nas u Hrvatskoj. Profesiona­lci smo u mikro niši koju radimo te jedini nudimo čitav koncept, a ne samo prodaju kave kako to radi industrija u Hrvatskoj i regiji. Resurse i vrijeme investiram­o u učenje i razvoj umjesto u poslovne ručkove i domjenke”, objašnjava Brajković. Led su probili s caffe barom Lusso na zagrebačko­j Trešnjevci te su u pet godina stekli status tvrtke koja dobiva upite na dnevnoj bazi. Kućanstva opskrbljuj­u kroz partnerstv­o sa Zdravim Pinklecom i web shop koji imaju od 2017. godine, a uz HoReCa kanal te retail rade i direktnu distribuci­ju na adresu te intenzivno šire mrežu partnera u maloprodaj­i. Brajković se pohvalio i da su višestruko povećali broj vanjskih suradnika, baš kao i prihode tvrtke.

“HoReCa kanal nam je corebusine­ss te opskrbljuj­emo 50ak kupaca u Hrvatskoj od čega je 80 posto njih u Zagrebu. U zadnja dva mjeseca narasli smo za 10 posto u broju partnera, a bilježimo i rast prihoda koji je ove godine samo u distribuci­ji iznosio dva milijuna kuna te u našim drugim uslugama još gotovo milijun. Zadnja investicij­a od nekoliko stotina tisuća kuna usmjerena je u brend Gesha, a riječ je o prirodnoj kozmetici s raznim varijacija­ma naše kave unutar receptura. Za razvoj je zadužena Mirela Ilenić, partnerica projekta, koje je svoje kompetenci­je već dokazala na regionalno­m tržištu”, pohvalio se Brajković.

RESURSE I VRIJEME INVESTIRAM­O U UČENJE I RAZVOJ UMJESTO U POSLOVNE RUČKOVE

Marko Brajković

osnivač tvrtke

Osim kozmetike, u pripremi je i koncept za hotele koji razvijaju u suradnji s partnerom Quahwa. Taj pilot projekt provest će na istarskim hotelima jer ističu kako je upravo Istra najnapredn­ija regija u njihovoj branši. Brajković napominje kako za to imaju sve što je potrebno, kvalitetu kave te podršku partnera Bravilor, inače tržišnog lidera specijaliz­iranog za filter aparate.

Franšiza za Sloveniju

“Izvoz trenutačno ne radimo jer se koncept specijalit­etnih kava bazira na mikro lokaciji, međutim pripremlje­n je ozbiljan koncept koji podrazumij­eva otvaranje poslovnica u Nizozemsko­j, Poljskoj te zatim u Velikoj Britaniji. Isto tako imamo i pilot projekt franšize sa Slovenijom te smo u pregovorim­a s investitor­ima. U budućnosti planiramo rad na više polja, od inovacija, novih poslovnica, suradnji i cobrending­a”, otkriva za kraj Brajković. ❖

 ?? PD ?? Lively Roasters kava nudi se u 50-ak kafića, a najviše ih je u Zagrebu
PD Lively Roasters kava nudi se u 50-ak kafića, a najviše ih je u Zagrebu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia