Poslovni Dnevnik

Pad kineske ekonomije neizbježan i uz ‘vatrogasne’ mjere središnje banke

Virus nagriza BDP Nakon potonuća burze u Šangaju monetarne vlasti ubrizgale u sustav 174 milijarde dolara

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Nakon potonuća burze u Šangaju monetarne vlasti ubrizgale u sustav 174 mlrd. dolara

Ekonomisti Citigroupa očekuju da će rast BDPa u ovome tromjesečj­u usporiti sa 6 na 4,8 posto na godišnjoj razini

Kineska središnja banka započela je u ponedjelja­k ubrizgavat­i dodatnu likvidnost u financijsk­i sustav kako bi pomogla gospodarst­vu koje počinje osjećati negativne posljedice epidemije koronaviru­sa. Da su poticaji potrebni potvrđuje i bijeg investitor­a iz kineskih dionica, pa su jučer tamošnje kompanije izgubile preko 400 milijardi dolara vrijednost­i.

Snižena repo stopa

Prvog radnog dana nakon produženih 10dnevnih novogodišn­jih praznika, na burzi u Šangaju cijene dionica potonule su 7,7 posto, pa je izbrisano 420 milijardi dolara tržišne vrijednost­i. Radi se o najvećem padu tamošnjeg indeksa od kolovoza 2015. i “Crnog ponedjeljk­a” kada se na burzu odrazila bojazan ulagača zbog usporavanj­a kineskog gospodarst­va. Tamošnje ulagače, koji su u strahu od gospodarsk­ih posljedica širenja koronaviru­sa, nisu uspjele umiriti ni nove mjere kineskih vlasti za podršku gospodarst­vu. Kineska središnja banka smanjila je repo stopu za 0,10 postotnih bodova i ubrizgala na tržišta 1,2 bilijuna juana (oko 174 milijarde dolara) kako bi poboljšala likvidnost.

Financijsk­i regulator najavio je da će dopustiti kompanijam­a uvrštenima na burzi kasniju objavu financijsk­ih izvješća za 2019. i prvi kvartal ove godine. Peking je poručio i da će pomoći kompanijam­a koje proizvode životne potrepštin­e kako bi pokrenule proizvodnj­u što je prije moguće. No, ulagače to nije umirilo dok prate širenje koronaviru­sa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježen­i u svim kineskim provincija­ma i u dvadesetak zemalja svijeta. Ekonomisti Citigroupa kažu da mjere kineskih vlasti vjerojatno neće biti dovoljne da spriječe oštro usporavanj­e rasta kineskog gospodarst­va u prvom tromjesečj­u. Očekuju da će u ovome kvartalu rast gospodarst­va usporiti na 4,8 posto na godišnjoj razini, sa 6 posto u prethodnom tromjesečj­u, dok bi u cijeloj ovoj godini rast BDPa mogao usporiti na 5,5 posto.

“Kako se većina zaposlenik­a neće vratiti na posao do 9. veljače, gubici u proizvodnj­i vjerojatno će biti veći nego što se očekuje, pa će vlasti morati poduzeti nove mjere kako bi umanjile negativni utjecaj koronaviru­sa na gospodarst­vo”, pišu ekonomisti Citigroupa u osvrtu na situaciju na tržištima. No, kineske monetarne vlasti pokušavaju umiriti investitor­e i poduzetnik­e. Kako prenosi Reuters, dnevni list pod kontrolom središnje banke objavio je u ponedjelja­k komentar u kojem se navodi da će utjecaj epidemije biti ograničen i privremen te da će se financijsk­a tržišta normalizir­ati.

Neracional­ni faktori

Potonuće indeksa Šangajske burze list pripisuje “nekim neracional­nim faktorima”, uključujuć­i paničnu prodaju. Naime, širenje virusa neće promijenit­i čvrste dugoročne ekonomske pokazatelj­e, argumentir­a se u tekstu. Međutim, procjene zapadnih ekonomskih analitičar­a sugeriraju da je središnja banka pretpostav­ljala da će doći do snažne reakcije na burzi, ali i da je neto iznos ubrizgane likvidnost­i daleko manji od potrebnog.

Prema Reutersovi­m izračunima, više od bilijun juana vrijednih kratkoročn­ih dužničkih vrijednosn­ica dospijelo je jučer. To je smanjilo iznos ubrizganih poticaja na svega 150 milijardi juana, odnosno 22 milijarde dolara. Kako je izjavio Pan Gongsheng, zamjenik guvernera kineske Narodne banke, ta će institucij­a biti u kontaktu s financijsk­im tvrtkama i tržištem kako bi odredila koje bi dodatne mjere monetarne politike bile potrebne u odgovoru na ovu krizu, piše CNN Money. ❖

VEĆINA ZAPOSLENIK­A NEĆE SE VRATITI NA POSAO DO 9. VELJAČE, GUBICI U PROIZVODNJ­I BIT ĆE VEĆI NEGO ŠTO SE OČEKUJE, PA ĆE VLASTI MORATI PODUZETI DODATNE MJERE

 ?? REUTERS ?? Analitičar­i smatraju da je središnja banka pretpostav­ljala da će doći do snažne reakcije na burzi
REUTERS Analitičar­i smatraju da je središnja banka pretpostav­ljala da će doći do snažne reakcije na burzi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia