Poslovni Dnevnik

SVIJET NJEMAČKA I ČETVRTU GODINU S REKORDNIM VIŠKOM NA RAČUNU

Suficit najveće ekonomije Europe 293 milijarde dolara

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Rekordni suficit tekućeg računa platne bilance ojačat će pritisak na Berlin da ojača domaću potražnju i poveća uvoz

Njemačke javne financije ne može uzdrmati ni globalni trgovinski rat, ako je suditi po procjeni još jednog rekordnog iznosa viška na tekućem računu.

Međutim, to će dodatno pojačati pritisak na vladu kancelarke Angele Merkel od koje se traži veća javna potrošnja.

Bolji od Japana

Kako ekskluzivn­o doznaje Reuters, ekonomski institut Ifo trebao je u ponedjelja­k objaviti procjenu podatka o suficitu tekućeg računa platne bilance koji bilježi tokove roba, usluga i investicij­a za prošlu godinu od 293 milijarde dolara. Do zaključenj­a broja službena objava Ifoa nije bila poznata. Međutim, iznos od 293 milijarde dolara bio bi najveći na svijetu, ispred Japana koji je lani ostvario suficit od 194 milijarde dolara, pokazuju izračuni tog ekonomskog instituta. To bi ujedno bila i četvrta godina zaredom da Njemačka iskazuje najveći suficit tekućeg računa na svijetu. Ekonomist Christian Grimme smatra da je njemački višak lani porastao za 16 milijardi eura na približno 7,6 posto BDPa.

Rast svima

Nesumnjivo je da će takav podatak dati dodatni argument Europskoj komisiji i Međunarodn­om monetarnom fondu koji već neko vrijeme apeliraju na Berlin da učini više na ojačavanju domaće potražnje i povećanju uvoza.

Time bi se smanjile globalne trgovinske neravnotež­e i potaknuo gospodarsk­i rast u drugim dijelovima svijeta. Europska komisija smatra dugoročno održivim višak u visini 6 posto BDPa. Rekordni suficit najvećim je dijelom rezultat većeg izvoza od uvoza.

Njemačku izvoznu snagu od početka svog mandata kritizira i američki predsjedni­k Donald Trump. Christian Grimme tumači da je njemački izvoz oštro porastao u drugom polugodišt­u zbog snažnijeg izvoza u SAD uslijed slabljenja eura te povećanog izvoza u Veliku Britaniju gdje se dijelom oporavila potražnja.

“S druge strane, uvoz je porastao vrlo slabo u ljetnom dijelu 2019. godine”, ocijenio je analitičar Ifoa. ❖

 ?? REUTERS ?? Kancelarka Angela Merkel
REUTERS Kancelarka Angela Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia