Poslovni Dnevnik

CG autocesta mogla bi još više kasniti jer su radnici u Wuhanu

Neizvjesna izgradnja ključne crnogorske prometnice čiji je završetak već odgođen za 17 mjeseci

-

Oko 800 radnika, većinom iz pokrajine u kojoj je izbila epidemija koronaviru­sa, otišlo je kući za praznike i neće se vraćati do daljnjeg

Epidemija koronaviru­sa u Kini gdje se na odmoru nalazi oko 800 radnika koji grade dionicu crnogorske autoceste od Podgorice do Mateševa, za sada ne utječe na intenzitet radova, priopćeno je Vijestima iz Ministarst­va prometa, u odgovoru na pitanje hoće li zadržavanj­e tih radnika u Kini izazvati novo pomicanje rokova za završetak projekta.

“Aktualna situacija za sada nema značajnije­g utjecaja na intenzitet radova, jer je izvođač, kompanija CRBC, napravio planove u skladu s redovnim godišnjim odmorom radnika koji putuju u svoju domovinu za proslavu kineske Nove godine i ostaju tamo do početka ožujka. Pojava epidemije virusa je nepredvidl­jiva okolnost i Ministarst­vo prometa i pomorstva, u komunikaci­ji s nadzornim organom na projektu, izvođačem radova i drugim nadležnim institucij­ama za javno zdravlje prati stanje. Uvjeravamo javnost da ćemo na vrijeme i sinhronizi­rano djelovati da javno zdravlje, ali niti realizacij­a projekta izgradnje prioritetn­e dionice autoceste BarBoljare ne bi bila ugroženi”, odgovoreno je iz Ministarst­va.

Vratilo se osam Kineza

Iz Instituta za javno zdravlje priopćili su da među osam radnika koji su u međuvremen­u doputovali iz Kine nema oboljelih od koronaviru­sa, kao i da je gotovo 800 radnika, koji grade autocestu, trenutno u Kini i da se do daljnjeg neće vraćati u Crnu Goru. Većina kineskih državljana zaposlenih na izgradnji crnogorske autoceste porijeklom je iz područja u kojem se nalazi grad Wuhan, koji je označen središtem epidemije. Na izgradnji dionice autoceste zaposleno je oko 1200 radnika iz Kine, od čega su dvije trećine dobile slobodne dane da novogodišn­je praznike po kineskom kalendaru provedu s obiteljima u domovini. Na gradilišti­ma se trenutno nalazi oko 400 radnika iz Kine i oko 400 do 500 domaćih radnika.

Ta je dionica autoceste, prema ugovoru s kineskim izvođačem CRBCom, trebala biti završena 11. svibnja prošle godine, ali je naknadnim aneksom rok pomaknut za 17 mjeseci, na kraj rujna ove godine. Do sada su završeni radovi na oko 90 posto ukupnog projekta, odnosno preostali su većinom završni radovi: asfaltiran­je, provlačenj­e električni­h i vodovodnih kabela, postavljan­je ograda i slično. Osman Nurković, ministar prometa, prije nekoliko dana nije bio siguran hoće li će autocesta biti otvorena u rujnu, kako se najavljuje. On je naveo da će do kraja rujna završiti fizički radovi na autocesti, a nije siguran hoće li će se do tada završiti tehnički pregled i dobi

ti uporabna dozvola. Najzahtjev­ni dio posla koji je preostao izgradnja je petlje Smokovac s mostom preko Morače, ali je za taj dio posla angažiran domaći podizvođač Bemax, pa odmor kineskih radnika ne utječe na završetak radova.

Stižu i novi troškovi

Izgradnja te petlje nije bila predviđena ugovorom o izgradnji cijele dionice, već je nakon spora vlada potpisala aneks ugovora s kompanijom CRBC. Time se predviđa i njena izgradnja za 30,5 milijuna eura, a završetak je takođe predviđen za kraj rujna ove godine.

Prema osnovnom ugovoru, gradnja ove dionice autoceste trebala je stajati 809 milijuna eura bez kamata, ali je cijena zbog naknadnih i nepredviđe­nih radova već prešla dodatnih 90 milijuna eura.

Otplata kredita za autocestu počinje u srpnju sljedeće godine. Godišnja rata bez kamata iznosit će 67 milijuna dolara. Vlada je najavila da će u ožujku zaključiti ugovor o osiguranju od tečajnog rizika, što će također povećati cijenu cijelog projekta. Kredit će se otplaćivat­i sljedećih 14 godine.

DIONICA AUTOCESTE OD PODGORICE DO MATEŠEVA, PREMA UGOVORU S KINEZIMA, TREBALA JE BITI ZAVRŠENA 11. SVIBNJA 2019., ALI JE NAKNADNIM ANEKSOM ROK POMAKNUT NA KRAJ RUJNA OVE GODINE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia