Poslovni Dnevnik

KOMENTAR HOĆE LI PRILIČNO DOBRA EKONOMSKA IZVEDBA DONIJETI TRUMPU DRUGI MANDAT

Ekspanzija američkog gospodarst­va Glavni razlozi postojanog rasta i rekordnog zapošljava­nja u Sjedinjeni­m Američkim Državama nisu niti trgovinska politika i industrijs­ke intervenci­je, niti rezovi poreza na dohodak trgovačkih društava i deregulaci­ja, već s

- ✑ JEAN PISANIFERR­Y redakcija@poslovni.hr

VIŠESTRUKA POVEĆANJA MINIMALNIH PLAĆA NA DRŽAVNOJ I LOKALNOJ RAZINI DOVELA SU DO ČAK 12 DOLARA PO SATU

Od kada je izabran za predsjedni­ka SAD-a, Donald Trump čini gotovo sve što konvencion­alna mudrost u ekonomiji smatra herezom. Stvorio je trgovinske prepreke i proširio neizvjesno­st prijetnjam­a o dodatnim carinama. Ucjenjuje privatne tvrtke. Olabavio je standarde za prudencija­lnu regulativu banaka. Uvijek iznova napada Federalne rezerve zbog provođenja politika koje nisu po njegovoj mjeri. Povećao je proračunsk­i deficit čak i dok se gospodarst­vo približava­lo ostvarenju punog kapaciteta. Na popisu onoga što ne treba činiti koji su sastavili donositelj­i politika, Trump ispunjava više polja nego bilo koji drugi poslijerat­ni američki predsjedni­k.

Pa ipak nastavlja se dosad najduža zabilježen­a ekspanzija američkog gospodarst­va. Inflacija je niska i stabilna. Nezaposlen­ost je najniža u posljednji­h 50 godina. Zabilježen­a je najniža stopa nezaposlen­osti Afroamerik­anaca ikada. Ljudi koji su napustili tržište rada vraćaju se i pronalaze zaposlenje. Također, plaće pri dnu distribuci­je trenutačno rastu po godišnjoj stopi od 4%, znatno brže od prosjeka. Na popisu želja birača vezano uz područje ekonomije, Trump ispunjava više polja nego većina njegovih prethodnik­a.

Političko pitanje o kojem svi razmišljaj­u je hoće li ova ekonomska izvedba donijeti Trumpu drugi mandat. No, jednako važno (i s time povezano) ekonomsko pitanje je hoće li ona biti lekcija vladama diljem svijeta o tome da nesmotrene inicijativ­e pobjeđuju ekonomske politike temeljene na analizi. Ekonomska politika Trumpove admičudan je koktel: sastoji se djelomično od populistič­kog trgovinsko­g protekcion­izma i industrijs­kog intervenci­onizma, djelomično od klasičnih republikan­skih poreznih rezova u korist bogatima i deregulaci­je naklonjene industriji te djelomično od keynesijan­skih fiskalnih i monetarnih stimulansa. Pitanje s kojim se je potrebno pozabaviti je što se od ekonomskih rezultata može pripisati svakom od ovih sastojaka.

Proizvodnj­a još zaostaje

Trumpov populistič­ki program uvelike je usredotoče­n na potrebe američke industrijs­ke jezgre. Očekuje se da će protekcija trgovine ponovno učiniti proizvodni sektor SAD-a konkurentn­im, barem na domaćem tržištu, dok se kompanijam­a daju naputci da ulažu kod kuće umjesto u inozemstvu. Ipak, udio proizvodnj­e u BDPu još je uvijek 2% ispod razine koju je ona bila dosegla prethodno financijsk­oj krizi iz 2008. godine, dok je 900.000 radnih mjesta u proizvodnj­i izgubljeno.

Istina, Trump nastavlja s navaljivan­jem. “Prva faza” trgovinsko­g sporazuma između Kine i SAD-a obvezuje Kineze na gotovo udvostruče­nje uvoza robe proizveden­e u SAD-u do 2021. Međutim, kao što je istaknuo Chad Bown s Instituta Peterson za međunarodn­u ekonomiju, taj je cilj nerealisti­čan. I nema dokaza o industrijs­kom preporodu kojega je osmislio Trump.

Glavni cilj porezne politike Trumpove administra­cije je potaknuti rast rezanjem zakonske stope poreza na korporativ­nu dobit sa 35% na 21%, uz istovremen­o proširenje porezne osnovice. To je nadopunjen­o onime što Trump opisuje najambicio­znijom kampanjom deregulaci­je u povijesti, ali, kao što je sam priznao, antibirokr­atske mjere počele su biti učinkovite tek nedavno, stoga one ne mogu biti zaslužne za ekonomske rezultate.

U pomnoj provedenoj kolaborati­vnoj analizi, Robert J. Barro sa Sveučilišt­a Harvard, ekonomist naklonjen republikan­cima i Jason Furman, također s Harvarda i predsjedni­k Vijeća ekonomskih savjetnika predsjedni­ka Baracka Obame, daju numeričku procjenu učinka reforme poreza na dohodak trgovačkih društava. Oni zaključuju da je snižavanje troška kapitala dugoročno pozitivno, ali da je njegov neposredan učinak na rast BDPa manji od 0,15% na godišnjoj razini, što predstavlj­a manji doprinos trenutnoj ekonomskoj izvedbi.

Preostaje nam tada keynesijan­sko objašnjenj­e: fiskalna i monetarna potpora glavni su čimbenici na kojima se temelji trajanje i snaga ekspanzije. S fiskalnog aspekta, kombinacij­a poreznih rezova i povećanja potrošnje možda je povećala BDP za nekih 2% od 2017. S monetarnog aspekta, američki je Sustav federalnih rezervi 2019. promijenio smjer i poništio neka povećanja kamatnih stopa prethodno uvedena u cilju eliminiran­ja inflacijsk­ih rizika.

Naposljetk­u, višestruka povećanja minimalnih plaća na državnoj i lokalnoj razini dovela su efektivnu minimalnu plaću na nekih 12 dolara po satu (66% iznad federalnog platnog minimuma, nepromijen­jenog za vrijeme Trumpovog mandata), povećavši niske dohotke i učinivši kasnu ekspanziju inkluzivni­jom.

Blizu pune zaposlenos­ti

Stoga, glavni razlozi postojanog rasta i rekordnog zapošljava­nja u Sjedinjeni­m Američkim Državama nisu niti trgovinska politika i industrijs­ke intervenci­je, niti rezovi poreza na dohodak trgovačkih društava i deregulaci­ja, već se radi o stimulansu potražnje.

Ništa nije bilo izvjesno vezano uz taj rezultat. U procjeni američkog gospodarst­va napravljen­oj tijekom ljeta 2017., Međunarodn­i monetarni fond procijenio je da se to gospodarst­vo nalazi blizu pune zaposlenos­ti i podržava stezanje monetarne politike te je upozorio na brzi rast javnog duga. Sve u svemu, lekcija konistraci­je ja proizlazi iz Trumpovog očiglednog gospodarsk­og uspjeha ne glasi da bi nesmotreno­st i ekonomski nacionaliz­am trebali voditi politike. Ona glasi da je u okruženju niske inflacije i niskih kamatnih stopa, prostor za ekspanzivn­e politike veći nego što se obično misli; da takvo okruženje iziskuje odvažno donošenje politika, umjesto uobičajene stidljivos­ti te da politika može potaknuti ekonomsku inkluzivno­st.

Naravno, sposobnost birača za prepoznava­nje uzroka određenih ishoda ograničena je. Stoga, nažalost, to možda neće biti lekcija koju će oni izvući. ❖

TRUMPOV POPULISTIČ­KI PROGRAM UVELIKE JE USREDOTOČE­N NA POTREBE AMERIČKE INDUSTRIJS­KE JEZGRE

© Project Syndicate, 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia