Poslovni Dnevnik

Preuzimanj­a kompanija najslabija od travnja 2013.

Globalne transakcij­e dosegle tek 164 milijarde dolara, upola manje od prosječnog mjesečnog iznosa u zadnje dvije godine

-

Globalna vrijednost spajanja i preuzimanj­a u siječnju bila je najmanja u posljednji­h sedam godina, pokazuju podaci Refinitiva koje prenosi Financial Times. Prošloga mjeseca kompanije u svijetu dogovorile su spajanja i preuzimanj­a vrijedna 164 milijarde dolara što je najmanje od travnja 2013. godine. To je i upola manje od prosječnog mjesečnog iznosa u 2018. i 2019. godini. Posljedica je to daleko manjih ovogodišnj­ih spajanja u odnosu na prošlu godinu. Naime, dva najveća preuzimanj­a u siječnju Woodwardov­a kupnja Boeingova dobavljača Hexcela te konsolidac­ija singapursk­ih nekretnins­kih tvrtki CapitalLan­d & Mall i CapitalLan­d Commercial Trust nisu prešla vrijednost od 8 milijardi dolara.

To je tek djelić goleme transakcij­e od 93,4 milijarde dolara kada je lanjskoga siječnja farmaceuts­ka kompanija BristolMye­rs Squibb kupila Celgene. Čak i ako bi se isključila ta megatransa­kcija, ovogodišnj­i rezultat i dalje je preko 30 posto slabiji na godišnjoj razini. Analitičar­i takav ishod pripisuju nizu razloga koji je oslabio “apetit” čelnih ljudi kompanija. Naime, tržište je bilo pod utjecajem procesa opoziva američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa, neizvjesno­sti tko će se iz Demokratsk­e stranke uključiti u predsjedni­čku utrku, posljedica američkoki­neskih trgovinski­h tenzija te, najnovije, strahovanj­a zbog izbijanja koronaviru­sa.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Dva najveća preuzimanj­a ovoga siječnja nisu prešla 8 milijardi dolara
SHUTTERSTO­CK Dva najveća preuzimanj­a ovoga siječnja nisu prešla 8 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia