Poslovni Dnevnik

105 milijuna dolara

Kratka prodaja vrijednosn­ice proizvođač­a električni­h vozila donijela minus od 5,8 milijardi dolara

-

kvartalne dobiti objavila je kompanija prošle srijede

trenutno vrijede preko 650 dolara. Dodatno gorivo rastu dala je objava financijsk­og izvješća prošle srijede koja je pokazala dobit od 105 milijuna dolara.

Prema podacima tvrtke S3 Partners koja pruža burzovne statistike, gubitak na kratkoj prodaji Teslinih dionica najveći je među svim okladama na pad vrijednost­i dionica kompanija iz sastava indeksa S&P 500. Naime, čak je četiri puta veći od gubitka ulagača koji su očekivali poniranje Appleove dionice, a koji su prošlog mjeseca ubilježili 1,3 milijarde dolara minusa. Unatoč tome, viđeniji investitor­i koji su uložili u kratku prodaju ne odustaju od svog nauma.

Tako Mark Spiegel, partner u investicij­skoj tvrtki Stanphyl Capital ističe kako su jedine stvari koje rastu u vezi Tesle cijena dionice i gubitak na isporukama vozila. U budućnosti će snažnija konkurenci­ja etablirani­h proizvođač­a automobila u segmentu električni­h vozila dodatno pritisnuti Teslinu dionicu, smatra Spiegel. “Prava konkurenci­ja u električni­m vozilima tek je započela. I dalje smo u kratkoj prodaji i ostat ćemo”, poručuje Spiegel. Toby Clothier, analitičar u Mirabaud Securities, tvrdi kako se 105 milijuna dolara dobiti treba promatrati kao neto gubitak jer je 7000 prodanih vozila proizveden­o u prethodnom triomjeseč­ju. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia