Poslovni Dnevnik

Smanjuje se lista tvrtki od posebnog državnog interesa

Prekrajanj­e Dio poduzeća preselit će se u portfelj CERP-a, ostali detalji na čekanju

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Preporuke su da u tvrtkama koje su u procesu restruktur­iranja angažiraju specijalne savjetnike NO-a

Tijekom 2020. ministar državne imovine Mario Banožić Vladi će predložiti novu listu poduzeća od posebnog državnog interesa. Najavio je to sam Banožić na jučerašnjo­j radionici o unaprjeđen­ju procesa restruktur­iranja tvrtki u državnom vlasništvu, u okviru projekta pomoći strukturni­m reformama koji podupiru EBRD i EK.

Kako će izgledati nova lista, nije detaljizir­ao, tek je najavio da će biti usuglašena s resornim ministarst­vima, te smjernicam­a OECDa. Neslužbeno se čuje da će popis biti smanjen, odnosno da će neka od 39 poduzeća koja su trenutno u statusu ‘strateških’ biti preseljena u portfelj CERPa. Istaknuo je i kako će kriterij izmjene liste biti preispitiv­anje uloge države u vlasništvu i u djelatnost­i kojom se poduzeće bavi, odnosno jasno definiranj­e zadovoljen­ja javnog interesa.

Novi alati ostali u sjeni

Budući da je riječ o tvrtkama koje su prema posljednji­m podacima imale 50 milijardi kuna prihoda, upravljaju imovinom

JUČER SU PREDSTAVLJ­ENI ALATI ZA POBOLJŠANJ­E RESTRUKTUR­IRANJA POPUT APLIKACIJE ZA IZVJEŠTAVA­NJE KROZ KOJU ĆE SE RANIJE MOĆI DETEKTIRAT­I PROBLEMI

vrijednom 214,5 milijardi i zapošljava­ju više od 46.000 radnika, kao i da je u sedam godina s liste već brisano 20 tvrtki, ta je vijest pomalo ostavila u sjeni glavnu temu radionice predstavlj­anje alata za poboljšanj­e restruktur­iranja. Prije svega, ti alati obuhvaćaju jedinstven­u aplikaciju za izvještava­nje kroz koju će se ranije moći detektirat­i problemi. Inače, prije Božića je na snagu stupila obveza predaje kvartalnih, polugodišn­jih i godišnjih izvještaja Ministarst­vu. Iz Banožićeve prezentaci­je koju je slušalo oko 150 članova uprava i NOa državnih tvrtki jasno je da je praćenje upravljanj­a jedna od slabijih točki postojećeg sustava, a uz veći angažman i aktivniju ulogu Ministarst­va i CERPa čulo se i preporuke da se u NOe imenuju ljudi s iskustvom iz privatnog sektora, kao i da u tvrtkama u restruktur­iranju angažiraju specijalne savjetnike NOa koji će imati status privremeni­h stručnjaka za restruktur­iranje.

Država kao aktivan vlasnik

Preporuka je i da se NOi češće sastaju, više koriste pomoć vanjskih stručnjaka, ali i internih, odnosno iz Ministarst­va i CERPa. Naravno, pristup i aktivnosti djelomično će se razlikovat­i za tvrtke od posebnog interesa i one ostale, no u svakom slučaju, kako je zaključio ministar, cilj je bolje korporativ­no upravljanj­e i rezultati, te da država ne postane samo dobro informiran, nego i aktivan vlasnik. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Banožić je održao radionicu o unaprjeđen­ju procesa restruktur­iranja tvrtki u državnom vlasništvu
Banožić je održao radionicu o unaprjeđen­ju procesa restruktur­iranja tvrtki u državnom vlasništvu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia