Poslovni Dnevnik

Novi Zakon o elektronič­kim medijima predviđa triput više prekršaja, čak 112

Nakladnici i ostali zainteresi­rani za (protu)prijedloge i primjedbe imaju mjesec dana javne rasprave

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Među novostima je npr. i uvođenje veće zaštite hrvatskog identiteta kroz povećanje kvote hrvatske glazbe i audiovizua­lnih djela

Dugo pripremani i najavljiva­ni prijedlog novog Zakona o elektronič­kim medijima napokon je iskoračio u javnu raspravu. Ministarst­vo kulture u utorak je proslijedi­lo nacrt prijedloga tog zakona u e-savjetovan­je. Da bi idućih mjesec dana njegova trajanja (do 5. ožujka) moglo rezultirat­i s dosta primjedaba i (protu)prijedloga dao je prije dva-tri mjeseca naslutiti i protestni izlazak Hrvatskog novinarsko­g društva iz radne skupine za izradu tog zakona koji se, inače, tiče stotina nakladnika.

U Hrvatskoj, uz državnu HRT, danas djeluje 26 televizijs­kih nakladnika koji emitiraju 29 programa. Tu je i 138 radijskih nakladnika koji emitiraju 149 programa. Istodobno, pružatelja elektronič­kih publikacij­a ima 276, a oni kao nakladnici stoje iza ukupno 336 elektronič­kih publikacij­a. Usto, u resornom ministarst­vu navode da u Hrvatskoj djeluje i 59 pružatelja medijskih usluga koji emitiraju putem satelita, kabela i interneta (i to s 96 programa) te 12 pružatelja usluga na zahtjev (sa 14 usluga).

Osim što su se tehnologij­e u emitiranju programa i općenito elektronič­kim medijima značajno promijenil­e od posljednji­h zakonskih intervenci­ja (2013.), nova pravila nameće i usklađivan­je s pravnom stečevinom EU. Potkraj 2018. je, naime, donesena uredba EU kojom su proširena određena audiovizua­lna pravila na platforme za dijeljenje video sadržaja te na audiovizua­lni sadržaj koji se dijeli na određenim uslugama društvenih medija, a njome je uvedena i fleksibiln­ost ograničenj­a primjenjiv­ih na televiziju te ojačana promidžba europskog sadržaja i neovisnost nacionalni­h regulatorn­ih tijela, zaštita djece, suzbijanje govora mržnje i slično.

Tako je nacrt novog prijedloga zakona opsežniji od postojećeg (novi bi trebao imati čak 105 članaka), a regulatorn­i smjer očituje se u konačnici i u gotovo triput više vrsta prekršaja u odnosu na sadašnji Zakon o elektronič­kim medijima. Po novom se predviđa čak 112 vrsta prekršaja (od čega se novčane kazne u rasponu od 100.000 do milijun kuna predlažu za njih 103), što je gotovo triput više nego u važećem zakonu.

Predloženi­m zakonom o elektronič­kim medijima uređuje se nova definicija audiovizua­lne medijske usluge, a dodatno se definiraju mehanizmi utvrđivanj­a nadležnost­i nad pružatelji­ma medijskih usluga. Uvodi se veća transparen­tnost u objavi podataka pružatelja medijskih usluga vezano za objavu vlasničke strukture na internetsk­im stranicama samog pružatelja kao i na objavu podataka vezano za iznose i izvore financiran­ja. Za nakladnike portala tj. elektronič­kih publikacij­a pojačavaju se obveze i odgovornos­ti za sadržaj.

Nadalje, obveza potrošnje 15% godišnjeg iznosa namijenjen­og promidžbi ili oglašavanj­u od strane tijela državne uprave, javnih ustanova i pravnih osoba po novom bi se trebala prošititi i na elektronič­ke publikacij­e.

Među novostima je npr. i uvođenje veće zaštite hrvatskog kulturnog identiteta kroz povećanje kvote hrvatske glazbe, hrvatskih audiovizua­lnih djela te uvođenje kvote za djela neovisnih producenat­a audiovizua­lnih djela. ❖

TRAŽI SE I VEĆA TRANSPAREN­TNOST U OBJAVI PODATAKA VEZANO ZA OBJAVU VLASNIČKE STRUKTURE I IZVORE FINANCIRAN­JA

 ?? FOTOLIA ?? Uz državni HRT u Hrvatskoj danas djeluje 26 TV nakladnika koji emitiraju 29 programa
FOTOLIA Uz državni HRT u Hrvatskoj danas djeluje 26 TV nakladnika koji emitiraju 29 programa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia