Poslovni Dnevnik

Damir Lesničar, Etranet grupa

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Na pragu smo 30 mil. kuna prihoda, a od POS blagajni došli smo do clouda

Damir Lesničar, osnivač i direktor Etranet grupe koja se gotovo u sjeni prometnula u jednog od najvećih i na jinovativn­ijih fiskalnih POS igrača na hrvatskom tržištu, otkriva kako se uspio izboriti za suradnju s jakim domaćim kompanijam­a te kako su neka rješenja ponudili prvi na svijetu, i govori o novitetima na koji ma će graditi daljnji rast te zašto je među njima i loyalty te ticketing i booking u putničkom i javnom prijevozu

NUDIMO I TEHNIČKU PODRŠKE GDJE, AKO SE POS UREĐAJ UNIŠTI, ODMAH ISPORUČIMO NOVI I CLOUDOM REKONSTRUI­RAMO SVE TRANSAKCIJ­E

Voljeli bismo da mogućnost plaćanja mobilnim novčanikom na našim blagajnama možemo ponuditi do ljeta, ali sigurno ćemo je ponuditi ove godine

Iako je Etranet grupa jedan od najvećih i najinovati­vnijih fiskalnih POS igrača na hrvatskom tržištu, jer glavni je dobavljač Hrvatskog Telekoma za fiskalne blagajne, surađuje s Inom i bankama, sve do prošlogodi­šnje objave da je jednom trgovcu vozilima, Karić Automobili­ma, omogućila plaćanje u kriptovalu­tama, nije se značajnije pojavljiva­la u javnosti. Tvrtka koja prva napravila allinone fiskalnu blagajnu u Hrvatskoj u posljednje se vrijeme, kroz vlastiti razvoj, transformi­rala u tvrtku koja nudi softverske usluge u području loyaltyja te ticketinga i bookinga u putničkom i javnom prijevozu. S novom ponudom snažnije su prisutni u izvozu, a rezultat ne izostaje.

Osnivač i direktor Etranet grupe, Damir Lesničar, koji je ove godine nominiran za EY poduzetnik­a godine, navodi da im je prošla godina bila rekordna po prihodima i dobiti. Iako rastu skokovito pa im neparne godine u pravilu nose više prihoda od parnih, lani su skočili na 29 milijuna kuna konsolidir­anog prihoda. Povećali su i broj zaposlenik­a za deset na 56, a ove godine planiraju još deset.

Hoće li se na vašim blagajnama moći plaćati mobilnim novčanikom?

Baš je to smjer u kojem idemo, jer turisti će kod nas polako početi dolaziti s mobilnim novčanicim­a. Voljeli bi da tu mogućnost možemo ponuditi do ljeta, ali s obzirom na brojne velike projekte na kojima radimo mogu reći da ćemo tu funkcional­nost sigurno ponuditi ove godine.

Iako se ta liberaliza­cija veže primarno za recentnu pojavu fintecha, zanimljivo je da najveći proboj doživljava zbog hrvatske fiskalizac­ije koja je napravljen­a u cloudu. Danas ju većina traži na Androidu, ali Etranet je prvi u nas klasični mini POS pretvorio u fiskalnu blagajnu. Kako?

Prije sedam godina smo Ingenico POS, koji ima integriran ekran, tipkovnicu, printer i mogućnost izravne naplate kartica, uspjeli softverski upogoniti da obavlja sve funkcije fiskalne blagajne, kako je to tražila Porezna uprava. Time smo prvi u Hrvatskoj ponudili kompletno, malo i fleksibiln­o rješenje za fiskalnu blagajnu u koje postojeći korisnici nisu morali mnogo ulagati već su ga samo trebali softverski nadogradit­i. I to nismo napravili prvi samo u Hrvatskoj već globalno.

Riječ je hardversko­m rješenju od Ingenica, a softver gore je naš, od Etraneta. Inače, Ingenico je uz Verifone najveći isporučite­lj gotovih POS rješenja na svijetu. Oni su nas prvo pitali zašto to uopće radimo. Godinu kasnije, kad su vidjeli kakav je to tržišni uspjeh polučilo, nagradili su nas zlatnom plaketom na globalnoj razini.

Taj posao nam je otvorio priliku da radimo s Hrvatskim Telekomom, a zatim i za jednu banku.

HT je odmah ponudio fiskalne blagajne i godinu kasnije u izvješću se pohvalio da je od fiskalizac­ije imao prihod od milijun kuna. Objava uspjeha jedne ICT usluge ostala je presedan za HT do danas i bila je jedna od potvrda uspjeha Porezne uprave na uvođenju fiskalizac­ije. Kako ste osvojili taj posao za HT?

Ključ je bio u tome što je HT želio imati sve na jednom uređaju. Tada na tržištu nije bilo Android rješenja koja imaju integriran­i printer već se moglo kupiti isključivo tablete s odvojenim Bluetooth printerom. No, kad morate uspostavlj­ati stalno iznova vezu s printerom i nositi dva uređaja da bi ispostavil­i računa, jasno je da smo mi s Ingenicovi­m POSom imali tehnički superiorno rješenje. Trebale su tri godine da se na tržištu pojavi išta slično tako da smo imali jako dobar start. Suradnja s HTom pokazala se kao pun pogodak za nas, a vjerujem i za HT.

Kakva je ta suradnja danas?

I dalje se razvija, ali s obzirom na to da tu uslugu nudi HT, a mi mu nudimo razvoj i tehničku podršku, bilo bi bolje da to pitate izravno njih.

Prije godinu dana A1, tada Vipnet, je kupio jedno rješenje za fiskalne blagajne pa je raskinuo suradnju s tadašnjim razvojnim partnerom. Da li je to neki trend u telekomuni­kacijama? Smatrate li da bi i HT mogao krenuti u istom smjeru?

Ne bih komentirao poslovne odluke niti jednog operatora. Iz perspektiv­e Etraneta mogu reći da smo jako zadovoljni svim suradnjama koje imamo pa tako i s HTom. Kad se promatra tržišni uspjeh Etraneta u fiskalizac­iji onda mogu reći da imamo 25.000 korisnika takve usluge na svim tržištima. Osim u Hrvatskoj, Etranet usluge nudi i u Sloveniji te Češkoj i Rumunjskoj. U Češkoj je baš riječ o cloud fiskalizac­iji kao u Hrvatskoj, a u Rumunjskoj smo razvili softversku uslugu koja vuče podatke iz aplikacije i kreira račune.

Za koga radite te usluge kreiranja računa i fiskalizac­ije u Češkoj i Rumunjskoj? Sami?

Ne. To radimo za Uber. Mi smo prije IPOa Ubera radili i fiskalizac­iju računa za Uber u Hrvatskoj, a sada to radimo za Uber na tržištima Češke i Rumunjske.

Trenutno ne radimo za Uber u Hrvatskoj, ali nam je zato otvorio prostor da uslugu nudimo u ostatku njegovih operacija u Europi.

To vam je dakle prostor za rast?

Da, i ne samo kad govorimo o Uberu. To je prilika za rast i u ponudi sličnih usluga za druge mobilne aplikacije, kako na hrvatskom tako i na stranim tržištima. Trenutno najviše rastemo na polju EFTPOS platnih rješenja. No, na

glasio bih da mi na tom polju razvijamo klijentske aplikacije, dobavljamo opremu te nudimo kvalitetnu podršku klijentima, nemamo vlastita payment gateway rješenja već na tom polju surađujemo s partnerima..

Što je najveća promjena na tržištu POS rješenja u posljednje vrijeme?

Iznimno velik rast potražnje za Android platnim i blagajničk­im rješenjima i ulazak niza fintecha na tržište s raznim vrstama mobilnih plaćanja. Prva promjena omogućila je razvoj softverski­h usluga za POS blagajne i time stvaranje tržišta koje prije nije postojalo dok je u isto vrijeme trgovini i ugostitelj­ima omogućila da krenu u digitaliza­ciju. Druga je pak što je ulaskom fintecha došlo do značajnog pada provizija za obradu kartica i one i dalje padaju. K tome, uz pad cijena povećala se ponuda te su se otvorile nove mogućnosti za kupce. U Hrvatskoj još uvijek vrlo malo trgovaca preferira kartice. Rekao bih da više od 80 posto cijele maloprodaj­e i dalje ide u gotovini. A svi pričaju o potrebi uvođenja digitalnih oblika plaćanja. To je kod nas tek budućnost, koja će se brzo mijenjati.

Vi ste ušli u ponudu softverski­h rješenja u blagajničk­om poslovanju.

Kako se taj posao razvija?

Osim za telekome radili smo nešto slično za naftnu kompaniju i banke. Prostora na tržištu ima. U slučaju naftne kompanije smo Ingenico POS softverski nadogradil­i da postane ne samo naplatni uređaj, već i alat za upravljanj­e benzinskim agregatima smještenim u marinama. Znači, zaposlenik benzinske postaje može se popeti na plovilo, preko POS uređaja kontrolira­ti točenje i odmah ispostavit­i račun kupcu, a kupac može to platiti karticom. Pri tome, sustav kontrolira sve od naplate do agregata za točenje goriva te razlikuje proizvode poput plavog dizela i slično.

U bankama smo pak njihova EFTPOS rješenja nadogradil­i s blagajničk­im rješenjem, odnosno proširili smo im uslugu naplate kartica s fiskalnom blagajnom.

Da li je loyalty jedina nadogradnj­a novih POS uređaja? Gdje su prilike za nove prihode?

Dakako da ne. Primjerice, sve nove POS blagajne imaju mogućnost backupa svih računa u cloud. Mi to nudimo u sklopu standardne usluge. Međutim, nudimo i posebnu uslugu nonstop tehničke podrške, gdje čak ako se POS uređaj i uništi, mi možemo odmah isporučiti novi i preko clouda potpuno rekonstrui­rati sve transakcij­e koje su na njemu napravljen­e tako da je odmah spreman za korištenje. Dalje je tu loyalty pa analitike, prodaje mobilnih bonova odnosno elektronsk­ih dobara itd. Međutim, mi ne gledamo na te usluge isključivo u kontekstu vlastitih blagajničk­ih rješenja. Imamo neke korisnike našeg loyalty rješenja koji ne koriste naše POS blagajne, a mi pak u loyaltyju nudimo analitiku koja je ispred konkurenci­je. Fleksibiln­i smo. Kupac je taj koji odlučuje.

Kripto plaćanje ste uveli na Billy blagajnama, startupu koji ste sami pokrenuli. Zašto?

Billy je nišni proizvod za male trgovce za koje je potrebno fleksibiln­o nuditi rješenja i poslovni model koji njima odgovara. Mali trgovci su vrlo specifični kupci. Većina njih danas želi Android blagajnu i žele sve kupiti u trajno vlasništvo, pa smo im taj model i ponudili.

Billy smo prvo pokrenuli u Sloveniji i pokazao se kao vrlo dobar proizvod. Prvenstven­o je dobar, jer je uspješno spriječio odljev korisnika konkurenci­ji. Kripto plaćanje smo uveli jer želimo uvijek biti korak ispred konkurenci­je te na tržištu ponuditi nešto novo i inovativno.

Koliko ste duboko ušli u ticketing?

S jedne strane, radimo nekoliko pilot projekata s autobusnim prijevozni­cima. Njima smo omogućili da prodaju karte na isti način kao i aviokompan­ije. To znači da kupac može za točno određenu liniju kupiti točno sjedalo, a oni pak mogu prodati karte gdje god žele od poslovnice, onlinea, mobilne aplikacije pa sve do prodaje i validacije u autobusu. Isto tako, naše rješenje omogućuje prodaju karata po multimodal­nom modelu, odnosno može se prodati kartu za autobus, a usput odmah i za trajekt na koji putnik kasnije presjeda i onda još za autobus na otoku. S druge strane, razvijamo i rješenje za pametne gradove, odnosno za prodaju karata u javnom prijevozu. Interes za oba rješenja itekako postoji, jer je riječ o industriji koja se treba transformi­rati i digitalizi­rati, ne samo kod nas nego u cijeloj EU. I to je prostor gdje vidimo mnogo potencijal­ne suradnje s partnerima i integrator­ima različitih smart city rješenja poput telekoma i većih ICT kompanija.

RAZVIJAMO I RJEŠENJE ZA PAMETNE GRADOVE,

ODNOSNO ZA PRODAJU KARATA U JAVNOM PRIJEVOZU

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ??
ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia