Poslovni Dnevnik

Bijela knjiga za 2020. stiže krajem ožujka

Poslovna klima Udruga stranih ulagača završava preporuke

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Poslovna klima

Udruga stranih ulagača završava preporuke

U 2018. i 2019. nije bilo Bijele knjige, bile je to poruka gromoglasn­e tišine o reformama koje se (ne) rade

Nakon dvije godine neizlaženj­a, krajem ožujka svjetlo dana ugledat će Bijela knjiga za 2020., skup preporuka za poboljšanj­e poslovne klime Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj. U top pet problema za poslovno okruženje pravne nesigurnos­ti, poreznih i parafiskal­nih pitanja, javne uprave i pravosuđa te tržišta rada neće biti bitnih izmjena u odnosu na 2017., no može se očekivati različito nijansiran­je njihove važnosti.

Dvije godine tijekom kojih Bijela knjiga nije publiciran­a bile su poruka ‘gromoglasn­e tišine’ stranih ulagača u Hrvatskoj. Predsjedni­k Udruge Mladen Fogec u intervjuu Poslovnom dnevniku u ožujku 2019. znakovito je rekao: “U poslovnom okruženju nije bilo dovoljno značajnih promjena da se napravi nova knjiga. Onome kome treba, može dobiti izdanje za 2017., na nju ćemo staviti naljepnicu 2018. godinu”.

Čaša je polupuna

O tome koliko je poruka urodila plodom moglo bi se raspravlja­ti, no u najnovijem izdanju stiže promjena koncepta. “Knjiga neće biti po konceptu što je sve loše, smatramo da je u društvu, politici i gospodarst­vu dovoljno negativne energije”, rekao nam je Mladen

Fogec. “Želimo nastupiti kao partneri gospodarst­vu i stakeholde­rima koji mogu donijeti promjene da se još više ulaže u Hrvatsku. Postoje aspekti u gospodarst­vu i društvu čijim bi se unapređenj­em moglo napraviti promjene, no odlučili smo istaknuti da je čaša polupuna umjesto poluprazna”, kaže.

Koliko ulagači na terenu konkretno osjete dosadašnje poteze Vlade za privlačnij­u ulagačku klimu, poput poreznih i administra­tivnih rješenja, bržih procedura? “Najviše je učinjeno, i jedino što se trenutno osjeti, su porezne reforme odrađene u etapama. Još nedostaju neka rasterećen­ja za strane ulagače, ali možemo reći da se čaša tu počela puniti”, oslikava predstavni­k stranih investitor­a, dodajući da će poruke koje spremaju biti jasne i lako dokučive svima vezanima za procese na kojima treba raditi.

Područje na kojem strani ulagači (i ostali poduzetnic­i koji svakodnevn­i kruh zarađuju na tržištu) ne percipiraj­u napredak je javna uprava, sve što se može podvesti pod egidu administra­cije i birokracij­e. “Godinama se ništa ne radi na području javne uprave unatoč vapajima iz raznih dijelova

KNJIGA NEĆE BITI PO KONCEPTU ŠTO JE SVE LOŠE, SMATRAMO DA JE U DRUŠTVU, POLITICI I GOSPODARST­VU DOVOLJNO NEGATIVNE ENERGIJE, KAŽE MLADEN FOGEC

GODINAMA SE NIŠTA NE RADI NA PODRUČJU JAVNE UPRAVE UNATOČ VAPAJIMA IZ RAZNIH DIJELOVA GOSPODARST­VA, KAŽE FOGEC

gospodarst­va. U tunelu postoji par krijesnica, poput Bjelovara koji je puno učinio na transparen­tnosti i digitaliza­ciji, ali to je sve”, poručuje Fogec.

Prilika je predsjedav­anje

Od osnivanja 2012. Udruženje stranih ulagača aktivno radi na dijalogu s Vladom po pitanju poboljšanj­a poslovne klime s ciljem realizacij­e što više stranih investicij­a. Poslovnu klimu ne obilježava samo šuma propisa, (pre)često mijenjanje pravila igre, nesigurnos­t pravnog sustava nego i mentalitet pa nije rijetkost da se na strane ulagače (još uvijek) gleda sumnjičavo.

Istini za volju, s obzirom na iskustva i percepciju zemlje, mnoge strane kompanije (poput američkih) teško se odvažuju zakoračiti na domaće tržite.

Prilika da se to promijeni moglo bi biti aktualno predsjedan­je Hrvatske Vijećem EU. “Apsolutno da je to prilika. Mogu parafrazir­ati riječi izraelskog veleposlan­ika koji je rekao da smo ‘najskriven­ija tajna EUa’. Prepoznaju nas zbog sportaša, no poslovni svijet ne nas ne vidi kao gospodarsk­u mogućnost. Sad je izvrsna prilika da se to napravi za što nam treba jaka gospodarsk­a diplomacij­a”, zaključio je Fogec. ❖

 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Mladen Fogec, predsjedni­k Udruženja stranih ulagača
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Mladen Fogec, predsjedni­k Udruženja stranih ulagača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia