Poslovni Dnevnik

Trumpov manjak u trgovini sa svijetom i dalje je 23% viši od Obaminog vremena

Trgovinski deficit SAD-a lani smanjen 1,7 posto na 616,8 milijardi dolara što je prvi pad u 6 godina

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Blagi oporavak

Trgovinski deficit SAD-a lani smanjen 1,7% na 616,8 mlrd. USD što je prvi pad u 6 godina

Kada je Donald Trump pobijedio na predsjedni­čkim izborima 2016. godine, deficit je iznosio 502,3 milijarde dolara

Američki predsjedni­k Donald Trump vjerojatno će prvo snižavanje trgovinsko­g deficita SADa u šest godina prikazati u predizborn­oj kampanji kao uspjeh svoje politike, no taj je pokazatelj viši nego na početku njegova mandata.

Tamošnji statističk­i zavod objavio je da je američki manjak u trgovini sa svijetom lani iznosio 616,8 milijardi dolara što je 1,7 posto niže nego 2018. godine. Promatrano prema udjelu u BDPu, deficit je lani iznosio 2,9 posto vrijednost­i gospodarst­va, nasuprot 3 posto godinu ranije.

Propala obećanja

Kada je ulazio u Bijelu kuću pobijedivš­i na izborima 2016. godine, Trump je obećavao snižavanje deficita koje će potaknuti ekonomski rast i obnovu američkog proizvodno­g sektora. Oba obećanja nije ispunio.

Trump je na početku mandata tvrdio da će osjetno snižavanje trgovinsko­g deficita potaknuti održivi godišnji rast BDPa na 3 posto. No, prošle godine rast BDPa iznosio je

2,3 posto najsporije u tri godine nakon što je 2018. iznosio 2,9 posto. Unatoč lanjskom blagom padu, trgovinski deficit je 2016. bio osjetno niži nego sada, 502,3 milijarde dolara. K tome, lanjska razlika i vrijednost­i uvoza i izvoza druga je najveća od 2008. godine.

Detaljniji pogled u trgovinsku statistiku pokazuje da je glavni uzrok smanjenja manjka u razmjeni sa svijetom skok američke proizvodnj­e nafte. Naime, renesansa naftne industrije

SADa snizila je vrijednost uvoza inozemne nafte za 30,3 milijardi dolara.

S druge strane, usporavanj­e ekonomskog rasta i trgovinske napetosti s Kinom, Europskom unijom, Meksikom i Kanadom rezultiral­e su padom i izvoza i uvoza. Ukupni američki izvoz pao je za 1,5 milijardi dolara na približno 2,5 bilijuna dolara dok je uvoz snižen za 12,5 milijardi dolara i dosegnuo je 3,1 bilijun dolara. Trumpovoj administra­ciji i njezinoj agendi “America First” zasigurno ne ide na ruku činjenica da je izvoz doživio prvo smanjenje od 2016. godine.

Na smanjenje izvoza velik je utjecaj imalo prizemljen­je Boeingova modela 737 MAX nakon dvije nesreće uslijed čega su isporuke civilnih zrakoplova zabilježil­e smanjenje od 12,6 milijardi dolara.

Promatrano po državama, najviše pozornosti analitičar­a privukao je podatak o deficitu s Kinom, glavnog problema Trumpove trgovinske politike i mete američkih carina. Po tom pitanju Amerika bilježi snižavanje za čak 17,6 posto, pa manjak sada iznosi 345,6 milijardi dolara, najniže od 2014. godine. Statistika bilježi i da je lanjski rezultat prvi pad deficita s Kinom nakon 2016. godine, a posljedica je osjetnog pada uvoza kineske robe, ali i slabijeg plasmana američke robe i usluga na kineskom tržištu. Naime, uvoz iz Kine smanjen je 16 posto, ali je i američki izvoz u tu državu pao za 11 posto.

Rekord s EU i Meksikom

Uvoz u SAD posebice je oslabio u studenom i prosincu, uoči najavljeni­h carina na 360 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe. Trgovinske tenzije između Washington­a i Pekinga oslabile su nakon siječanjsk­og potpisivan­ja prve faze trgovinsko­g sporazuma. Sporazum predviđa da će Kina u iduće dvije godine povećati uvoz američke industrijs­ke robe, poljoprivr­ednih proizvoda i usluga za 200 milijardi dolara, u odnosu na razine iz 2017.

Međutim, dio analitičar­a sa skepsom gleda na mogućnost ostvarenja dogovoreno­g, tim više jer Kina nije pristala na ukidanje carina koje je uvela na američku robu. Istovremen­o, ni Amerika nije ukinula carine na 360 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Osim Kine, Trumpove “trgovinske strelice” bile su usmjerene i na Europsku uniju i Meksiko. No, podaci pokazuju da u razmjeni s tim trgovinski­m partnerima Amerika nije postigla nikakvo poboljšanj­e. Naprotiv.

Trgovinski deficit s EUom dosegnuo je rekordno visokih 177,9 milijardi dolara, a povijesni manjak SAD bilježi i u trgovini s južnim susjedom, čak 101,8 milijardi dolara. ❖

AMERIKA U TRGOVINI S KINOM BILJEŽI PRVI PAD DEFICITA OD 2016. KOJI JE SNIŽEN ZA 17,6 POSTO I DOSEGNUO JE 345,6 MILIJARDI DOLARA, NAJNIŽE OD 2014. GODINE

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Osjetni pad trgovine SAD-a i Kine
SHUTTERSTO­CK Osjetni pad trgovine SAD-a i Kine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia