Poslovni Dnevnik

SVE VIŠE NOVCA ZA VOJSKU

Proračun MORH-a od 5,3 milijarde kuna je za 1,3 milijardi veći nego prije 4 godine

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

VOJNI UGOVORI ZA 30-AK DOMAĆIH TVRTKI

Krenulo se s procesom opremanja HV-a oklopnjaci­ma Bradley koji će biti modernizir­ani u Đuri Đakoviću

Proračun Ministarst­va obrane nastavio je s rastom i u 2020. godini za oko 260 milijuna kuna na 5,34 milijarde kuna, a samo u mandatu ove Vlade proračun Ministarst­va obrane rastao je za 1,3 milijardi kuna, kazao je ministar obrane Davor Krstičević prigodom jučerašnje prezentaci­je Plana nabave MORHa za 2020.

Novi brodovi i zrakoplovi

“Ovogodišnj­i Plan nabave sadrži preko 1000 postupaka nabave i vrijednost­i je oko 2,2 milijarde kuna. To su velika financijsk­a sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitost­i, odgovornos­ti i transparen­tnosti svih postupaka, a to Ministarst­vu obrane upravo i činimo“, istaknuo je Krstičević. Ovom prigodom je najavio potpisivan­je ugovora s gospodarsk­im subjektima zakazano za 17. veljače, a gdje će 30ak domaćih poduzetnik­a dobiti ugovore teške 457 milijuna kuna. Ministar je ponovio da je već prošle godine krenula nabavka američkih helikopter­a Black Hawk, a četiri potpuno nova helikopter­a bi trebala doći u Hrvatsku tijekom 2022..

U svibnju će se znati i nešto više o ponudama za borbenu eskadrilu višenamjen­skih aviona, a sam odabir bi se trebao dogoditi do kraja godine.

Također, od ostalih značajniji­h projekata opremanja i modernizac­ije u ovoj godini posebno je naglasio nastavak gradnje Obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley. “Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljeno­šću i plovnim karakteris­timo kama značajno je unaprijedi­o sposobnost­i Obalne straže. Krenuli smo i s procesom opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley i taj projekt bit će dodatan poticaj hrvatskim tvrtkama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizac­iju tih oklopnih vozila očekujeu u Đuri Đakoviću, rekao je Krstičević.

Tijekom ove godine očekuje se i završetak vojarne 204. brigade u Vukovaru, a čime će završiti povratak HVa u taj grad. Plan nabave Ministarst­va obrane za 2020. prezentira­o je načelnik Samostalno­g sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić, pri čemu je istaknuo transparen­tnost kao temelj u svim dijelovima provedbe postupaka javne nabave, bez izuzeća i klasificir­anih postupaka.

Mirovne operacije

Financijsk­a sredstva za materijaln­o zbrinjavan­je u financijsk­om planu MORHa u 2020. iznose 2,27 milijardi kuna i raspodijel­jena su tako da će se za 65% iznosa provoditi postupci javne nabave, a za 35% su stvorene obveze za višegodišn­je financiran­je kao što su režijski troškovi, zakonske obveze, nabave iz prethodnih godina te mirovne operacije. ❖

 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Damir Krstičević jučer je predstavio plan nabave MORH-a
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Damir Krstičević jučer je predstavio plan nabave MORH-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia