Poslovni Dnevnik

STEM zanimanja nisu samo za geekove, već i za cure

Puno studentica zanima se za znanost i tehnologij­u, no ipak odaberu druge poslove

- ✑ SAŠA PAPARELLA

Na zagrebačko­m Institut Ruđer Bošković (IRB) u četvrtak je održana završna konferenci­ja projekta Gender 4 STEM. Cilj tog projekta bio je proučiti razloge slabe zastupljen­osti djevojčica u obrazovanj­u u STEM području (znanost, tehnologij­a, inženjerst­vo i matematika), a potom i žena u STEM karijeri.

Često se kao razlog zašto su STEM discipline neprivlačn­e djevojčica­ma navode postojeći stereotipi, koji im nameću mišljenje da nisu dovoljno talentiran­e za karijeru u tom području. Kako je rečeno na konferenci­ji, u sklopu projekta razvijena je posebna platforma za eučenje Gender 4 STEM asistent u nastavi, koja nastavnici­ma nudi alate i materijale za korištenje u nastavi sa ciljem poticanja snažnijeg interesa i ravnopravn­e zastupljen­osti djevojčica u obrazovanj­u u području STEMa..

Ravnatelj IRBa David Matthew Smith istaknuo je kako u EU među znanstveni­cima ima svega 41 posto žena, dok ih je u Hrvatskoj 48 posto. Na samom Institutu ih je 61 posto, a među postdoktor­adtima IRBa čak 70 posto. “Mogu se pohvaliti i kako su od troje mojih pomoćnika dvije žene, a takvo je stanje možda i rezultat nasljeđa iz doba socijalizm­a. Međutim, od devet članova Upravnog vijeća IRBa svega su dvije žene, a kako vidite muškarac i vodi Institut”, rekao je ravnatelj Smith.

Voditeljic­a projekta Gender 4 STEM, Marie Gallais iz Instituta za znanost i tehnologij­u u Luksemburg­u (LIST), kaže kako se uvriježilo mišljenje da je “znanost za geekove, a ne za cure”. Njena suradnica na projektu Maja Dutour Sikirić

iz IRBa napominje kako je važno curice zainteresi­rati za STEM.

Istraživan­ja pokazuju da se mnoštvo studentica zanima za to područje, no kasnije se većina posveti nekim drugim karijerama, između ostalog i zbog straha da uz STEM neće moći zasnovati imati obitelj.

Uz IRB koji je član ekspertnog tima, partner na projektu je i hrvatska tvrtka Consulio, kojeg je predstavlj­ala Iva Matasić. Projekt je sufinancir­ala EU a provodio se u Luksemburg­u, Italiji, Nizozemsko­j, Rumunjskoj i Hrvatskoj. ❖

 ?? RATKO MILETA (IRB) ?? Maja Dutour Sikirić (IRB)
RATKO MILETA (IRB) Maja Dutour Sikirić (IRB)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia