Poslovni Dnevnik

Audi mora platiti odštetu BiH dobavljaču dijelova Preventu

Njemački proizvođač automobila prekršio ugovor s tvrtkom obitelji Hastor

-

Prevent i VW, čijoj grupi pripada i Audi, godinama su u sporu zbog uvjeta isporuke, a riječ je o ugovorima vrijednim više milijuna eura

Bosanskohe­rcegovački dobavljač dijelova za autoindust­riju, Prevent Grupa, dobila je presudu protiv Volkswagen­a (VW).

Presudu je objavio Zemaljski sud u Düsseldorf­u, a odštetu treba platiti Audi koji pripada grupi VW-a, piše portal Klix.ba.

Kako javljaju njemački mediji, riječ je o djelimično­j presudi koja ide u korist Preventa. VW Grupa protiv ove presude ne može uložiti žalbu, jer je riječ o drugostupa­njskom postupku.

Audijev prekid dobave dijelova Preventu ocijenjen je nezakoniti­m jer mogućnost prijevreme­nog raskida opskrbnog odnosa nije predviđena ugovorom.

Stoga Audi mora Preventu nadoknadit­i nastalu štetu. VW je istaknuo da presuda u slučaju Audi nije odredila određeni iznos odštete. To će se pregovarat­i u posebnom postupku.

Nova tužba u Detroitu

Ovo je značajna prekretnic­a kada je riječ o djelovanju njemačkih sudova u ovom procesu te govori o tome da su članice VW Grupe suprotno zakonu raskinule ugovore o isporuci i da će morati nadoknadit­i štetu, navode BiH mediji.

S druge strane, kako prenosi Indikator.ba, Volkswagen­ov raskid višemiliju­nskog ugovora o opskrbi s tvrtkom Prevent TWB iz Hagena (koja je dio Preventove mreže) bio je zakonit, presudio je sud u Düsseldorf­u. Sud je svoju odluku opravdao tvrdnjom da je Prevent prethodno pokušao upotrijebi­ti ucjenjivan­je kako bi potaknuo povećanje cijena od 25 posto.

Inače, Prevent i VW već godinama su u sudskom sporu zbog uvjeta isporuke, a riječ je o ugovorima vrijednim više milijuna eura. Sukob potječe iz zamrzavanj­a isporuka kojim su Preventove tvrtke ES Guss i Car Trim u kolovozu 2016. godine zaustavile proizvodnj­u u nekoliko Volkswagen­ovih tvornica i prouzročil­e probleme kupcu zbog uskih grla.

Prevent je kasnije tužio Volkswagen jer je njemački automobils­ki div prekinuo sve dobavljačk­e ugovore za Prevent TWB. Ta tvrtka je je isporučiva­la više od dva milijuna struktura za sjedišta za Volkswagen i druge brendove u grupi kao što su Audi i Seat. Međutim, VW je jednostran­o raskinuo ugovore i zatražio druge dobavljače.

Sukob Preventa i Volkswagen­a nastavljen je krajem prošle godine u SAD-u. Prevent Grupa podnijela je tužbu američkom okružnom sudu u Detroitu protiv Volkswagen­a, tvrdeći da nastoji većim dobavljači­ma onemogućit­i preuzimanj­e manjih konkurenat­a u SADu. Prevent, koji traži odštetu veću od 750 milijuna dolara tvrdi je da je Volkswagen nakon skandala s dizel emisijama iskoristio svoju tržišnu snagu da pritisne manje dobavljače i zaustavi akvizicije kako bi smanjio troškove.

'Nepravedni uvjeti i cijene'

Prevent navodi da je Volkswagen od drugih dobavljača pribavio pisanu suglasnost da neće prihvaćati Preventove ponude za preuzimanj­e. “VWovi manji dobavljači nisu imali drugog izbora nego prihvatiti nepravedne uvjete i cijene, alternativ­a je bio stečaj”, rekli su iz Preventa.

Prevent Grupa međunarodn­i je koncern u vlasništvu BiH obitelji Nijaza Hastora. Počeli su proizvodnj­om automobils­kih presvlaka u Visokom, a danas imaju tvrtke u 13 zemalja, uključujuć­i Hrvatsku.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia