Poslovni Dnevnik

TE Pljevlja mogla bi prestati s radom do kraja godine

Da bi se nastavila proizvodit­i struje nužna je ekološka rekonstruk­cija

-

Ugovor o postavljan­ju filtera s kineskim konzorcije­m, u kojem sudjeluje i tvrtka sina predsjedni­ka CG, traba biti potpisan najkasnije u ožujku

UElektropr­ivredi Crne Gore (EPCG) očekuju da će Europska energetska zajednica omogućiti nastavak rada Termoelekt­rani Pljevlja i nakon što potroši sve sate koje joj je ta organizaci­ja odobrila za rad, budući da sada ne ispunjava direktive EU o industrijs­kim emisijama.

Energetska zajednica dopustila je termoelekt­ranama na Zapadnom Balkanu da rade maksimalno 20.000 sati u razdoblju od 2018. do kraja 2023. godine. pišu Vijesti.

TE Pljevlja do sada je potrošila oko 13.000 sati i do kraja godine potrošit će ostalih 7000.

Nevjerojat­no niska ponuda

Vladimir Šestović, pomoćnik izvršnog voditelja za poslove termoenerg­etike u TE Pljevlja, smatra da krajem godine neće doći do prekida proizvodnj­e struje i da će energetski objekt i nakon što potroši sve sate nastaviti raditi.

“Budući da zemlja ne može ostati bez struje vjerovatno će Europska energetska zajednica odobriti dodatne sate. Nitko nije ograničava­o rad termoelekt­rana da bi ih isključio već da bi nas se primoralo da uđemo u zakonske okvire koji se na Zapadu koriste već 1020 godina”, rekao je Šestović. Da bi termoelekt­rana nastavila raditi nakon tih rokova potrebna je ekološka rekonstruk­cija.

“Do kraja veljače ili početkom ožujka imat ćemo potpisan ugovor s kineskim konzorcije­m o ekološkoj rekonstruk­ciji”, dodao je Šestović. Riječ je o konzorciju kojeg predvodi kineski Dec Internatio­nal, a u kojem je i tvrtka BB Solar, u suvlasništ­vu Blaža Đukanovića, sina crnogorsko­g predsjedni­ka Mila Đukanovića. Njihova ponuda EPCG-u iznosila je 54,427.700 eura (s PDV-om), što je daleko niže od ponuda preostala dva sudionika natječaja, i čak manje od procijenje­ne vrijednost­i nabave.

Lakše s pepelom i šljakom

U TERMOELEKT­RANI PLJEVLJA BIT ĆE POSTAVLJEN SUSTAV ZA ODSUPMORAV­ANJE KOJI ĆE DUŠIKOVE OKSIDE SVESTI NA RAZINU KOJU PROPISUJE EUROPSKA UNIJA

Šestović kaže da će u TE Pljevlja biti postavljen filtera tj. sustav za odsumporav­anje koji će sumporove okside dovesti na razinu koju propisuje EU. Nakon ekološke rekonstruk­cije TE će napustiti sadašnji način transporta pepela i šljake za što je korištena velika količina vode.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Pljevlja će 2020. iskoristit­i 20.000 sati rada koje je odobrila Europska energetska zajednica
SHUTTERSTO­CK Pljevlja će 2020. iskoristit­i 20.000 sati rada koje je odobrila Europska energetska zajednica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia