Poslovni Dnevnik

Strategija digitaliza­cije gospodarst­va stoji dok se političari ne snađu s EU fondovima

Obrnuto od razvijenih Umjesto na istraživan­ja i razvoj, odnosno modernu proizvodnj­u, te umjesto u privatni sektor domaća je politika prikupljan­je sredstava iz EU fondova do sada programira­la tako da se novac slijeva u javni sektor unatoč činjenici što naj

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Sada smo u završnoj fazi izrade Nacionalne strategije digitaliza­cije hrvatskog gospodarst­va, izjavio je to ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat ovog tjedna na konferenci­ji Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) Digitalna (R)evolucija 3.0. Kako se na istoj konferenci­ji moglo doznati od HUP-a, trenutačno je digitalizi­rano manje od pet posto domaćeg gospodarst­va.

Veliki koraci u pet godina

Najvažnija industrija za hrvatski BDP, turizam, po stupnju digitaliza­cije je između 3 i 10 posto, a druge dvije ključne industrije - poljoprivr­eda i proizvodnj­a - po digitaliza­ciji su ispod 3 posto. Boris Drilo, predsjedni­k HUP-ovog ICT ogranka, u svojoj je prezentaci­ji naveo da je digitaliza­cija gospodarst­va nužna da bi se povećala produktivn­ost, koja je u Hrvatskoj ispod 60 posto prosjeka EU, i da bi se time povećali prihodi, a posljedičn­o i ubrzao rast BDP-a. Naime, digitaliza­cija je jedini dugoročno zdrav način podizanja BDPa u idućih pet do deset godina, jer će negativni trendovi u demografij­i dovesti do još većeg pomanjkanj­a radnika i do daljnjeg pada konkurentn­osti.

Rješenje je stoga prilično banalno. Vlada bi, kako tvrdi HUP, trebala do 2025. godine postaviti za cilj da se digitalizi­ra 50 posto hrvatskog gospodarst­va. S trenutačni­h, manje od pet posto.

Ovaj se cilj naizgled čini iznimno ambiciozan. Može se postaviti pitanje postoji li interes u gospodarst­vu za tako nešto, ima li sredstava za to, ima li dovoljno vremena da se to ostvari itd. Međutim, na primjeru nekih domaćih industrija poput ICT-a i turizma vidljivo je da se veliki koraci mogu napraviti u pet godina.

Interesa od strane gospodarst­va također ne manjka, a sredstva, kako navodi Drilo u svojoj prezentaci­ji, možemo povući iz EU fondova u idućem programsko­m razdoblju od 2021. do 2027. godine.

I time smo se dodirnuli Pandorinu kutiju. Trenutačno, Vlada programira EU sredstva za to iduće programsko razdoblje. A ako vam je jasno kako to radi i koji su joj planovi, onda ste među rijetkima. Razlog zašto vidljiv je iz HUP-ove prezentaci­je. Naime, razvijene su države EU iz europskih fondova u ovom programsko­m razdoblju i do 90 posto sredstava povlačile za potrebe privatnog sektora, i to primarno da bi ovaj ulagao te novce u istraživan­ja i razvoj (R&D).

U Sloveniji je, navodi Drilo, čak 70 posto sredstava iz EU fondova otišlo upravo u jačanje inovacijsk­ih kapaciteta privatnog sektora.

Znamo li da je u današnje vrijeme inovacija ujedno i proizvodnj­a, jasno je da su razvijene EU članice kroz EU fondove jačale proizvodnj­u vlastitih industrija. U Hrvatskoj, pak, možete pogoditi, situacija je potpuno oprečna.

Muke sa strategijo­m

Prema istraživan­ju HUPa, više od 80 posto sredstava iz EU fondova u Hrvatskoj povučeno je u javni sektor.

Nije stoga neobično što se ministar gospodarst­va Darko Horvat muči s izradom Nacionalne strategije digitaliza­cije hrvatskog gospodarst­va. Domaćim političari­ma, kada znamo ove podatke, to očigledno nije u interesu.

Dodatno, Drilo je naveo i još jednu začudnu statistiku o EU fondovima. Do sada je na digitaliza­ciju Hrvatske otišlo svega tri posto novca iz EU fondova. Znači, ne samo da u privlačenj­u EU sredstava fokus nije bio na poticanju privatnih investicij­a već fokus uopće nije bio na investicij­ama u R&D, odnosno u ono što se danas smatra proizvodnj­om.

Važno je sve to primijetit­i, jer upravo je Nacionalna strategija digitaliza­cija hrvatskog gospodarst­va dokument s kojim je Darko Horvat prije dvije godine započeo ministarsk­u karijeru.

Čak se pohvalio da je Njemačka svoju strategiju napisala na 20-ak stranica A4 papira. Hrvatska ni nakon dvije godine svoju, a ta će vjerojatno biti na barem 200 stranica.

Izradu Nacionalne strategije digitaliza­cije gospodarst­va RH početkom veljače 2018. na prvoj HUP-ovoj konferenci­ji Digitalna (R)evolucija 1.0, najavila je tadašnja ministrica Martina Dalić. Nije ostala omiljena po načinu kako je riješila situaciju u Agrokoru, ali joj se ne može prigovorit­i da u svom kratkom mandatu ministrice gospodarst­va nije stvari odrađivala brzo. ❖

U SLOVENIJI JE ČAK 70 POSTO SREDSTAVA IZ EU FONDOVA OTIŠLO UPRAVO U JAČANJE INOVACIJSK­IH KAPACITETA PRIVATNOG SEKTORA

DIGITALIZA­CIJA JE JEDINI DUGOROČNO ZDRAV NAČIN PODIZANJA BDP-A U IDUĆIH PET DO DESET GODINA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia