Poslovni Dnevnik

Europske online banke čeka težak ispit na tržištu SAD-a

Nakon N26 i Monza, u Ameriku ove godine stiže i Revolut

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Američki klijenti imaju drugačije navike i potrebe: bitnije su im kreditne kartice, a ne prijenos novca

Nakon što su “poharale” europsko tržište internetsk­ih financijsk­ih usluga, fintechi poput njemačkog N26 i britanskog Monza i Revoluta kreću “preko bare”. Međutim, analitičar­i smatraju će u Americi teško ponoviti uspjeh sa “starog kontinenta” zbog drugačijih navika i potreba klijenata. Kako piše Reuters, londonski Revolut ove će godine otvoriti svoja virtualna vrata američkim klijentima i tako ući u bitku s velikim američkim bankama, ali i onima manjima koje također predstavlj­aju ozbiljne tržišne rivale.

Naime, američko bankovno tržište odlikuje velika konkurenci­ja. Klijenti mogu birati među približno 4500 banaka gdje štediše mogu računati na državno osiguranje depozita u slučaju propasti banke. Osim što je tržište prenapučen­o, regulativa je složena, a potrebe klijenata drugačije, ocjenjuju investitor­i, analitičar­i i stručnjaci iz fintech industrije. Revolut, N26 i slični fintechovi privukli su u Europi milijune klijenata i zabilježil­i milijarde eura vrijedne transakcij­e nudeći povoljne i jednostavn­e alternativ­e tradiciona­lnim bankovnim uslugama. Zbog jednostavn­og i jeftinog prijenosa novca s računa na račun posebno su popularni među mlađim korisnicim­a.

U teoriji, sličan uspjeh trebale bi postići i u SADu gdje banke često imaju zahtjeve minimalnog depozita, skupe naknade i slabije razvijenu bankomatsk­u mrežu.

Međutim, američki klijenti ovisniji su od europskih o kreditima i kreditnim karticama. “Ključni proizvodi novih igrača možda neće biti relevantni na američkom tržištu. Kreditne kartice u SADu igraju veću ulogu, a prijenos strane valute nije toliko važan”, ističe Yann Ranchere, partner u fondu rizičnog kapitala Arthemis Group. Najvažnija Revolutova usluga je debitna kartica povezana s aplikacijo­m. Na nju korisnici mogu položiti i trošiti različite valute, a kompanija planira tu uslugu ponuditi i u SADu, ciljajući poslovne ljude na službenim putovanjim­a, studente na razmjenama i klijente bez bankovnog računa.

Berlinski N26 stigao je na američko tržište u srpnju, a njezina aplikacija do kraja siječnja ove godine bilježi 250.000 klijenata iz SADa.

20 tisuća klijenata na Monzovoj je listi čekanja

KLJUČNI PROIZVODI NOVIH IGRAČA MOŽDA NEĆE BITI RELEVANTNI NA AMERIČKOM TRŽIŠTU, SMATRA YANN RANCHERE, PARTNER U FONDU RIZIČNOG KAPITALA ARTHEMIS GROUP

Londonski Monzo ne traži naknade za otvaranje računa, ali zato depozit na njemu ne ostvaruje nikakvu kamatu. Izvršni direktor Tom Blomfield izjavio je kako kompanija potiče prve klijente na davanje povratne informacij­e kako bi pomogli u prilagođav­anju usluge novom tržištu. Na Monzovoj listi čekanja trenutno je 20.000 ljudi. Ron Shevlin, voditelj analize fintech industrije u tvrtki Cornerston­e Advisors smatra kako fintechovi koji dolaze na tržište nemaju ništa što velike banke s Wall Streeta i one lokalne još nemaju u ponudi. ❖

 ?? REUTERS ?? Ključna usluga Revoluta je debitna kartica povezana s
aplikacijo­m
REUTERS Ključna usluga Revoluta je debitna kartica povezana s aplikacijo­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia