Poslovni Dnevnik

Veliki kruzeri u širokom luku počeli izbjegavat­i Aziju

Vodeći brodari mijenjaju itinerar krstarenja zbog koronaviru­sa

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kompanije se pribojavaj­u da će se problemi brodova Westerdam i Diamond Princess preliti na cijelu industriju krstarenja

Problemi koje je kruzer Westerdam doživio prošloga tjedna dokazali su brodarima da je odluka o zaobilažen­ju Azije bila ispravna. Prvi putnici s kruzera, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronaviru­sa, u petak su se iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. Kruzer Westerdam kompanije Holland America Line pristao je u kambodžans­koj luci Sihanoukvi­lle kasno u četvrtak, nakon što su mu prethodno odbili pristup pristaništ­u Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđen­e bojazni od zaraze koronaviru­som.

Kompanija Holland America priopćila je da je na Westerdamu plovilo 2257 putnika i članova posade. Putnici bi idućih dana trebali napustiti brod i odletjeti kući iz glavnog grada Phnom Penha. Kako navodi Reuters, brodarske kompanije otkazuju krstarenja u azijskim vodama, a kruzeri koji se već nalaze u tom području preusmjera­vaju se iz kineskih luka te Hong Konga i Singapura. Kompanija Royal Caribbean Cruises prošloga je tjedna otkazala 18 krstarenja u jugoistočn­oj Aziji nakon što je tjedan ranije otkazano 8 krstarenja po kineskim lukama.

Time se ta kompanija pridružila tržišnom lideru Carnivalu koji je upozorio da će na poslovne rezultate za ovu godinu utjecati epidemija. “Važno je da svaka organizaci­ja odgovorno djeluje, a mi smo već poduzeli agresivne korake kako bi minimizira­li rizike kroz restrikcij­e pri ukrcavanju i promjena itinerara”, izjavio je izvršni direktor Richard Fain. Prema podacima međunarodn­e organizaci­je kruzerskih kompanija, azijsko tržište čini svega 10 posto udjela u ukupnom tržištu. Međutim, brodarska se branša pribojava da će se negativni publicitet oko Westerdama te karantene na brodu Diamond Princess gdje je najviše zaraženih koronaviru­som izvan Kine preliti na cijelu industriju.

Najveća tri brodara Carnival, Royal Caribbean i norveški Spirit ostvarili su 2018. su prihode od 34 milijarde dolara. Cijene njihovih dionica tijekom ove godine bilježe pad između 8,5 i 15 posto. ❖

 ??  ?? Brod Westerdam pristao je u kambodžans­koj luci Sihanoukvi­lle nakon što ga je odbilo pet država
Brod Westerdam pristao je u kambodžans­koj luci Sihanoukvi­lle nakon što ga je odbilo pet država

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia