Poslovni Dnevnik

SVIJET MOBITELI 5G ZNATNO POSKUPJELI PLAYSTATIO­N, SONY U GLAVOBOLJI

Zbog potražnje za memorijama, cijena nove konzole bit će oko 470 dolara

-

Sony zbog skupih dijelova ima problema kako odrediti cijenu novog Playstatio­na kako bi bila konkurentn­a Microsofto­voj igraćoj konzoli, piše Bloomberg. Kako navode upućeni izvori, proizvođač­ka cijena nove Playstatio­n 5 konzole došla je na 450 dolara. Japanska kompanija sprema se za za stupnjevit­u zamjenu svoje šest godina stare konzole Playstatio­n 4, a Playstatio­n 5 trebao bi se u trgovinama pojaviti u blagdansko­m razdoblju kada je najavljen i dolazak konzole Xbox Series X. Sony u pravilu dovršava razvoj novih modela igraćih konzola u veljači, a masovna proizvodnj­a počinje u proljeće.

Međutim, kada se PS4 pojavio 2013., stajao je 399 dolara, a IHS Markit je procjenjiv­ao da proizvođač­ka cijena ne prelazi 381 dolar. Međutim, s cijenom proizvodnj­e od 450 dolara i sličnom maržom, novi PS5 u trgovinama će stajati najmanje 470 dolara. Time će teško pronaći put do kupaca s obzirom da trenutno najskuplja verzija Sonyjeve konzole, PS4 Pro, stoji 400 dolara i često se mora nuditi uz popust. “Kupci će postaviti mjerila svojih očekivanja na temelju PS4 Pro i PS4”, ocjenjuje Damian Thong, analitičar Macquarie Capitala.

Bloombergo­vi izvori ističu kako proizvođač­ku cijenu najviše “gura” visoka cijena DRAM i NAND memorija za kojima vlada velika potražnja proizvođač­a pametnih telefona koji se spremaju za proizvodnj­u 5G telefona.

 ??  ?? U trgovinama za blagdane
U trgovinama za blagdane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia