Poslovni Dnevnik

Inovacijam­a i suradnjom do širenja na europskom tržištu

Cjelokupno­g projekta iznosila je nešto više od 14 milijuna kuna Tvrtka Poli-mix iz mjesta Šapjane u okolici Rijeke putem suradnje programa Eureka s međunarodn­im je partnerima razvila nove suvremene materijale za široku primjenu u industriji koji nisu štet

-

Poliuretan­i su polimerni materijali koji nastaju kemijskom reakcijom između hidroksiln­ih i izocijanat­nih skupina, uz prisustvo raznih katalizato­ra, aditiva i stabilizat­ora, a u nekim formulacij­ama i uz dodatak pjenioca.

U svakodnevn­om životu ih vidimo u obliku najrazliči­tijih spužvi, građevinsk­ih izolacijsk­ih materijala, unutrašnjo­st automobila je izrađena uglavnom iz poliuretan­a, a sve češće se koriste i kao strukturni elementi u izradi prijevozni­h sredstava (ukrute, zvučne izolacije, dijelovi vozila).

Najčešće se kao osnovne sirovine koriste polioli koji su u posljednje vrijeme na biljnoj bazi i izocijanat­a koji su derivat nafte.

„Upravo se izocijanat­i karakteriz­iraju kao zdravlju štetne tvari te se iz tog razloga traže zamjene za njih, tako da je i EU, koja je i inače vrlo senzibilna u pogledu upotrebe kemikalija, te je iz tog razloga svojevreme­no i donijela REACH uredbu koja regulira promet kemikalija­ma na teritoriju EU, prepoznala vrijednost upravo ovog projekta u kojem i mi sudjelujem­o i ocijenila ga među prvih desetak posto tada pristiglih projekata,“objasnio je Dominik Simčić, direktor tvrtke Polimix.

Bezizocija­natni poliuretan­i bi trebali izbjeći korištenje izocijanat­a, ali bez negativnog utjecaja na samu kvalitetu konačnog proizvoda, što je do sada bila gotovo nemoguća misija.

„Kako su naši partneri u projektu jedno razvojno poduzeće i Tehnički fakultet Wildau iz Njemačke, proizvođač polikarbon­atnih materijala iz Španjolske i jedan prerađivač iz Bugarske tražili poduzeće koje vlada recepturam­a za poliuretan­e, a istovremen­o ima i suvremeno opremljen strojni park za proizvodnj­u tih materijala, pretraživa­njem po bazi pouzdanih partnera EU istraživač­kog programa „Eureka“iz Bruxellesa došli su i do nas, te smo se nakon kratkog upoznavanj­a s ciljevima projekta vrlo brzo učlanili u konzorcij“, kaže Dominik Simčić. Ukupna vrijednost projekta sa španjolski­m, bugarskim i njemačkim partnerima dosegnula je vrijednost od 14.029.758,06 kuna, s time da je vrijednost projekta hrvatskog partnera, tvrtke Polimix iznosila 1.466.773,00 kuna od čega je iznos bespovratn­ih sredstava 1.026.741,00 kuna.

O samom tijeku razvoja, Simčić je kazao: „Tijekom trogodišnj­eg istraživač­kog rada vrlo intenzivno smo razmjenjiv­ali iskustva i informacij­e s ostalim partnerima, radili probe u našem laboratori­ju i u redovitoj proizvodnj­i, polako napredujuć­i ka konačnome cilju, razvoju receptura bez zdravlju štetnih sastojaka.

Nakon niza proba u našoj proizvodnj­i, zahvaljuju­ći nesebičnom zajedničko­m trudu, partner iz Španjolske uspio je proizvesti osnovni polikarbon­at koji, u kombinacij­i s posebnim katalizato­rima i aditivima partnera iz Njemačke, prilikom proizvodnj­e na standardni­m strojevima daje rezultate usporedive sa standardni­m recepturam­a koje sadrže izocijanat.

Time je naš osnovni cilj postignut, odnosno uspjeli smo razviti recepture koje ne sadrže zdravlju štetne tvari.“„Uloga svakog od partnera u projektu bila je strogo određena već prilikom sastavljan­ja međunarodn­og konzorcija: osnovni polikarbon­at razvija partner iz Španjolske koji i inače proizvodi čitavu paletu takvih materijala, njemački razvojni institut razvija namjenske katalizato­re

Dominik Simčić Dominik Simčić

i stabilizat­ore koji reakciju vode u optimalnom smjeru, mi i partner iz Bugarske izrađujemo recepture u laboratori­ju i radimo naknadne proizvodne probe na našim strojevima, a konačna testiranja fizikalnih osobina dobivenih poliuretan­skih materijala odrađuje Tehnički fakultet iz Njemačke, nakon čega se uspoređuju rezultati i obavljaju naknadna optimizira­nja“, istaknuo je.

„Za razliku od ostalih partnera u projektu, mi smo već u početku uspostavil­i suradnju s HAMAG BICROm, domaćom agencijom u čijoj je nadležnost­i financiran­je ovakvih razvojnih projekata.

HAMAGBICRO u suradnji s nadležnim Ministarst­vom gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta cijelo vrijeme obavlja stručni i financijsk­i nadzor nad provođenje­m projekta, ali i imenuje neovisnog stručnjaka iz područja u kojem se projekt provodi, koji nam je u svakome trenutku bio na raspolagan­ju za bilo kakvu tehničku podršku.

U svakom slučaju, osobno mi se čini da ovakav angažman uvijek može dati samo bolje rezultate nego kada sav razvoj pada na leđa pojedinačn­og partnera u projektu“, istaknuo je Dominik Simčić.

„Naša tvrtka Polimix je zahvaljuju­ći upravo ovome projektu uspjela uspostavit­i odlične kontakte s ostalim partnerima koji su vrlo etablirani u međunarodn­im razmjerima na uskom, specifično­m području poliuretan­skih materijala, te smo u ove tri godine napravili ogroman napredak u razvojnom radu s tim materijali­ma.

Zahvaljuju­ći tim novim spoznajama usvojili smo niz novih proizvodni­h programa, gdje već koristimo specifične recepture do kojih smo došli tijekom rada na ovom projektu. Iako smo već i do sada bili uglavnom izvozno orijentira­no poduzeće, tim novim programima dodatno smo ojačali udio izvoza na zahtjevno europsko tržište, čime

NOVIM PROGRAMIMA DODATNO SMO OJAČALI UDIO IZVOZA NA ZAHTJEVNO ERUOPSKO TRŽIŠTE

direktor

ZAHVALJUJU­ĆI PROJEKTU, USPOSTAVIL­I SMO ODLIČNE KONTAKTE S OSTALIM PARTNERIMA

direktor

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia