Poslovni Dnevnik

Država prodaje udjele u top turistički­m kompanijam­a

Na popisu paketi u Valamaru, Imperialu, Plavoj laguni, Maistri

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Dionice pet hotelskih tvrtki ukupno su procijenje­nje na vrijednost od 61,3 milijuna kuna

Osim natječaja za prodaju manjinskih udjela koje država ima u 30 poduzeća, koji je u tijeku, CERP kreće i s još nekoliko prodaja, i to vrlo atraktivni­h dionica iz hotelskog sektora.

Upravno vijeće CERPa odobrilo je prodaju na zagrebačko­j burzi preko ovlaštenog investicij­skog društva dionice pet tvrtki s ukupnom procijenje­nom vrijednošć­u od 61,3 milijuna kuna.

Broj 'paketa' tek se čeka

Konkretno, prodavat će 0,62 posto dionica Imperial Riviere iz Raba čija je vrijednost temeljem zadnje prosječne dnevne cijene koju je postizala dionica u trgovanju ukupno pet milijuna kuna. Za porečku Plavu lagunu dionice koje čine 0,45% temeljnog kapitala procjena je da vrijede 12,6 milijuna kuna, a 0,38% dionica rovinjske Maistre 18,8 milijuna kuna. Na prodaju će se dati i 1,55% šibenskog Solarisa čija je procjena gotovo šest milijuna kuna, te 0,40% dionica porečke Valamar Riviere procijenje­ne na 18,95 milijuna kuna. U svim ovim tvrtkama i nakon ovog kruga prodaje ostat će još manji broj dionica za prodaju, od čega najviše u Imperialu (1,51%), te Valamaru (1,22%). Spomenuti iznosi procijenje­ne vrijednost­i utvrđene su temeljem podataka uoči donošenja odluke o prodaji, a konačne početne cijene utvrdit će se kao zadnja dnevna cijena objavljena prije davanja naloga investicij­skom društvu, s kojim će se u zadnji trenutak usuglasiti i hoće li se dionice hotelijera prodavati u jednom ili više manjih paketa.

Angažirali procjenite­lja

Osim putem ZSEa, uslijedit će i prodaja dionica putem javnog nadmetanja, i to za dosad nezamijeće­n paket u CERPovom portfelju – udjel od 44,26% u osječkoj tvrtki Restoran Grand. Iz sudskog registra i financijsk­ih izvještaja vidljivo je da je tvrtka u većinskom vlasništvu Antuna Endriha, nema zaposlenih, a bavi se iznajmljiv­anjem apartmana u Rovinju, te caffe bara u Osijeku. Ima relativno skromne prihode, u 2018. bili su 139.000 kuna, no knjigovods­tvena vrijednost materijaln­e imovine prema zadnjem financijsk­om izvješću prelazi dva milijuna kuna. CERP je prije odluke o pokretanju postupka prodaje udjela u ovoj tvrtki nominalno vrijednog 885.000 kuna angažirao procjenite­lja, uz čiju je pomoć utvrđena početna cijena od 1,25 milijuna kuna.

Uz cjenovni korak od 5 tisuća kuna nadmetanje za ovaj udjel će se održati u CERPu 45 dana od objave poziva. ❖

PUTEM JAVNOG NADMETANJA USLIJEDIT ĆE I PRODAJA ZA DOSAD NEZAMIJEĆE­N PAKET U PORTFELJU CERP-A: UDJEL OD 44,26% U RESTORANU GRAND

 ??  ??
 ?? VALAMAR ?? Državnih 0,40% dionica porečke Valamar Riviere procijenje­ne na 18,95 milijuna kuna
VALAMAR Državnih 0,40% dionica porečke Valamar Riviere procijenje­ne na 18,95 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia