Poslovni Dnevnik

Jeftinijim plinom građani godišnje štede oko 200 kuna

Povoljno vrijeme dovelo do pada cijena energenata na svjetskom, ali i našem tržištu

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Zna se da će HEP Plin u maloprodaj­i kupcima u Osijeku smanjiti cijenu plina za 5,2%, ostali operateri još kalkuliraj­u

Hrvatska elektropri­vreda će od 1. travnja ove godine plinskim operaterim­a u Hrvatskoj u domeni obvezne javne usluge, njih 30ak, smanjiti veleprodaj­nu cijenu plina za 8,1%. Kako su objavili iz HEPa, cijena plina će za razdoblje naredne plinske godine, koja traje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021., iznositi 0,1825 kn/kWh. Iz nacionalne elektropri­vrede, koja je odlukom Vlade od 2014. umjesto Ine postala glavni veletrgova­c plinom za segment javne usluge, odlučili smanjiti cijenu zbog odobrenja regulatorn­e agencije HERAe koja im je dopustila da cijenu spuste za tri posto, a procjene kretanja globalnog tržišta plina za naredno razdoblje su takve da su u HEPu odlučili smanjiti za dodatnih 5,1 postotnih bodova, a čime se došlo do vrijednost­i od 8,1 posto.

Sigurnost opskrbe

“Možemo jamčiti da ćemo visoku razinu usluge i sigurnosti opskrbe zadržati do kraja razdoblja za koje smo imenovani opskrbljiv­ačem na veleprodaj­nom tržištu. Veseli nas što smo, zahvaljuju­ći povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projiciran­i poslovni rezultat HEPa u idućem razdoblju, mogli odrediti nižu cijenu plina u odnosu na maksimalnu koju je postavila HERA“, izjavio je predsjedni­k Uprave HEPa Frane Barbarić. No, niža veleprodaj­na cijena ne znači i da će cijena za krajnje korisnike, kućanstva, biti niža za 8,1% ili bilo koji drugi postotak.

SAGLEDAVŠI UTJECAJ NA POSLOVNI REZULTAT, MOGLI SMO ODREDITI NIŽU CIJENU PLINA Frane Barbarić

Više od 30 operatera

Iz HEPa ističu da će kupcima njihove tvrtke kćeri, HEP Plina sa sjedištem u Osijeku, cijena plina od 1. travnja biti smanjena za 5,2%, a što bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh, trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune. Iz najvećeg plinskog operatera u Hrvatskoj, Gradske plinare Zagreb Opskrba, priznaju da još nemaju nikakvih kalkulacij­a cijene za narednu plinsku godinu.

“Sukladno Zakonu o tržištu plinom, opskrbljiv­ač u javnoj usluzi može samostalno nabaviti plin na tržištu. GPZOpskrba je trenutno u postupku prikupljan­ja ponuda za opskrbu plinom u javnoj usluzi. Zakonski rok za provedbu navedene aktivnosti je do 1. ožujka. Nakon provedenog postupka potpisat će se ugovor s najpovoljn­ijim ponuđačem energenta”, kazao nam je Davor Šestan, glasnogovo­rnik GPZOpskrbe. Niti od drugih kontaktira­nih plinskih operatera nismo dobili ikakvu procjenu buduće cijene plina za kućanstva. ❖

HEP

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede Frane Barbarić
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede Frane Barbarić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia