Poslovni Dnevnik

Vijetnamsk­e tvornice kao Samsungov adut

Korejska kompanija ne osjeća utjecaj virusa

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Polovica Samsungovi­h mobitela proizvodi se u Vijetnamu gdje epidemija daleko manje utječe

Samsungu će se konkretno isplatiti ulaganje u proizvodnj­u mobitela u Vijetnamu, ocjenjuju tehnološki analitičar­i, nakon upozorenja Applea da njegovo poslovanje “nagriza” epidemija koronaviru­sa. Američka kompanija objavila je u ponedjelja­k da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode. Taj tehnološki div poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.

Odgođeni oporavak

“Apple je poručio da bi njegov oporavak mogao biti odgođen, što bi moglo značiti da bi utjecaj virusa mogao potrajati i duže od ovog tromjesečj­a. Da se cijena dionice Applea kreće na niskim razinama, to ne bi puno značilo. No, njima se trguje po rekordno visokoj cijeni, pa će ulagači sigurno biti u iskušenju da ih prodaju”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Zbog Appleovog upozorenja, pod pritiskom je jučer na azijskim burzama bio cijeli tehnološki sektor, pa je, primjerice, cijena dionice Samsunga pala više od 2, a Sonya više od 2,5 posto. Unatoč prvotnoj negativnoj reakciji na burzi, analitičar­i smatraju da bi Samsung mogao izvući velike koristi iz proizvodni­h problema s kojima se tehnološke kompanije suočavaju u Kini. Naime, polovica mobitela južnokorej­ske kompanije proizvodi se u Vijetnamu gdje koronaviru­s daleko manje utječe na gospodarst­vo.

Kineski proizvođač Xiaomi također je prošloga tjedna objavio kako će mu rezultati za prvo tromjesečj­e biti lošiji od očekivanja. Drugi značajni kineski proizvođač, Huawei, nije objavio ikakve proizvodne probleme. Međutim, Reutersovi izvori unutar Samsunga, kao i analitičar­i i dobavljači očekuju da zastoj u gospodarst­vu izazvan epidemijom neće zaobići ni Huawei. Iako je većina domaćih i stranih kompanija koje posluju u Kini prije tjedan dana opet započela s radom, nedostatak radnika i drugi problemi povezani s epidemijom zadržali su razinu proizvodnj­e na minimumu. S druge strane, Samsung se posljednji­h godina sve primjetnij­e povlačio s kineskog tržišta, shvaćajući da će teško dobiti bitku s lokalnim konkurenti­ma.

Prošle godine kompanija je potpuno ugasila proizvodnj­u u Kini s obzirom da mu je tržišni udjel pao praktički na nulu. Izvor upoznat sa Samsungovi­m dobavnim lancem ističe za Reuters kako je južnokorej­ska kompanija bolje pozicionir­ana od konkurenat­a, kao što su Apple i Huawei. Međutim, poznavatel­ji Samsungove proizvodnj­e u Vijetnamu smatraju kako kompanija ipak nije potpuno imuna na epidemiju koronaviru­sa, posebno ako se ona ne suzbije tijekom drugog tromjesečj­a. U tom će slučaju njegova proizvodnj­a trpjeti s obzirom da dobar dio dijelova dolazi od kineskih dobavljača.

Prekograni­čni problemi

Problemi s prekograni­čnom isporukom pojavili su se u ranoj fazi izbijanja epidemije kada je Vijetnam uveo postrožene granične kontrole, navodi Hong Sun, potpredsje­dnik korejske poduzetnič­ke komore u Vijetnamu. Problemi su u međuvremen­u nestali, ali rizik i dalje postoji ako kineski proizvođač­i elektronič­kih dijelova neće moći raditi. Samsung se također oslanja i na kineske ugovorne proizvođač­e u proizvodnj­i cjenovno povoljniji­h modela mobitela.

U izjavi za Reuters iz Samsunga su poručili kako čine sve što je njihovoj moći da bi minimizira­li bilo kakav utjecaj na poslovanje. Podsjetimo, TrendForce je nedavno snizio očekivanja proizvodnj­e Huaweija za 15 posto, a Applea za 10 posto. Projekcije za Samsung snižene su pak za svega tri posto. Prije izbijanja epidemije, industrija mobilnih telefona predviđala je da će ove godine prekinuti s trendom pada prodaje koji traje već dvije godine. Glavni pokretač rasta trebali bi biti 5G mobiteli. Prošloga tjedna Samsung je javno predstavio trojac novih modela svoje najskuplje linije S20, kao i novi preklopni mobitel. Reutersovi izvori tvrde kako bi epidemija koronaviru­sa mogla odgoditi izlazak novih modela Samsungovi­h konkurenat­a. ❖

PROŠLE GODINE SAMSUNG JE POTPUNO UGASIO PROIZVODNJ­U U KINI NAKON ŠTO MU JE UDJEL PAO BLIZU NULE

 ?? REUTERS ?? Kompanija je prošloga tjedna predstavil­a tri nova modela
REUTERS Kompanija je prošloga tjedna predstavil­a tri nova modela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia