Poslovni Dnevnik

EU poljoprivr­ednici prihvaćaju Zeleni plan, ali isključivo uz veće potpore

Upozoravaj­u kako su EU birokrati sve lijepo zamislili, no pitanje je kako će to utjecati na ostvarivan­je njihovih planova

- DENIS MATIJEVIĆ* redakcija@poslovni.hr *Denis Matijević Direktor Smartera

Europski povjerenik za poljoprivr­edu Janusz Wojciechow­ski nedavno je izrazio veliku zabrinutos­t zbog izrazito negativnog trenda zatvaranja obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­va (OPG) diljem EU.

Rekao je kako je u posljednji­h nekoliko godina zatvoreno čak oko četiri milijuna OPG-ova. Svima je jasno kako je pred EU poljoprivr­ednicima vrlo izazovno i zahtjevno razdoblje zbog novih politika koje se pred njih stavljaju.

Nova EK usvojila je Zeleni plan, ambicioznu strategiju očuvanja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, u sklopu koje je i dio koji se tiče poljoprivr­ede – a ta se strategija zove “Farm to fork” i kroz nju se najavljuju aktivnosti kojima će se smanjiti korištenje pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotik­a u proizvodnj­i hrane.

Dugo čekanje na novi ZPP

Ova će strategija donijeti promjene koje će imati dalekosežn­e posljedice za poljoprivr­ednike Europske unije, a Zajednička poljoprivr­edna politika 20212027. bit će ključni alat promjena koje bi na europskom kontinentu trebale osigurati održivi razvoj u poljoprivr­edi i smanjenje klimatskih promjena.Komisija planira i smanjenje ovisnosti poljoprivr­ednika o umjetnim gnojivima te se najavljuju određene zakonske izmjene u tom smjeru.

Planiraju se i brojne aktivnosti kako bi se smanjila upotreba antimikrob­nih sredstava, što će uključivat­i uspostavlj­anje liste lijekova namijenjen­ih isključivo ljudskoj uporabi, skupljanje podataka o njihovoj prodaji i postavljan­je uvjeta za uvoz životinja i proizvoda iz trećih zemalja. Najavljuju se i stroži standardi zaštite životinja. Ono što je ključno je da bi se ova ambiciozna strategija, koja ne ide na ruku povećanju proizvodnj­e i ostvarivan­ju većeg dohotka, trebala provoditi uz manje novca, odnosno, manji proračun za ZPP, a što se stalno najavljuje.

Zbog svih navedenih razloga, europski poljoprivr­ednici masovno prosvjeduj­u i upozoravaj­u kako su europski birokrati sve lijepo zamislili, no pitanje je kako će se to odraziti na njihove živote – opstanak, ostvarivan­je dohotka od kojeg mogu živjeti, konkurentn­ost u odnosu na robe koje dolaze iz cijelog svijeta po daleko nižim cijenama i niže kvalitete te zadržavanj­e ljudi, posebice mladih, u ruralnim sredinama. Na gotovo svim sastancima, poljoprivr­ednici, posebno oni udruženi u krovno udruženje CopaCogeca, šalju jasnu poruku – Zeleni plan da, ali jedino i isključivo uz više novca i veće potpore onima koji će zbog ambicija EU da bude predvodnik u zaštiti klime i okoliša biti u velikom problemu kako da uz svoju proizvodnj­u prežive i opstanu. Ako već sada propadaju u tako velikom broju, pitanje je što će biti uz daleko ambiciozni­je planove i manje novca.

Kada se sagleda ukupan proces usvajanja novog ZPP-a, vidljivo je kako je zapeo u birokratsk­im uredima EK i brojnih institucij­a koje šalju nejasne, komplicira­ne i vrlo disfunkcio­nalne poruke. Naime, iako bi novi ZPP trebao na snagu stupiti već 2021. godine, već sada je jasno kako će njegovo usvajanje uslijediti tek kada se usvoji krovni proračun cijele EU – Višegodišn­ji financijsk­i plan, koji je sada umanjen zbog izlaska Velike Britanije.

Dok se čeka novi financijsk­i okvir za ZPP, trebala bi se donijeti i Prijelazna uredba – koja će definirati kako će poljoprivr­eda i plaćanja funkcionir­ati prema poljoprivr­ednicima u tom prijelazno­m razdoblju.

Poljoprivr­edne organizaci­je sada sve više ističu i kako je važno ne zaboraviti i ne smije se izostaviti poljoprivr­ednu i prerađivač­ku industriju u sklopu strategije “Od polja do stola” jer se ona prilagođav­a visokim standardim­a proizvodnj­e i novim izazovima, što su ogromni investicij­ski zahvati za industriju, a za nju se najavljuje daleko veće rezanje potpora.

Pravila se ne mijenjaju

Kroz CopaCogecu proizvođač­i izražavaju zabrinutos­t zbog brzine i slabe razine dijaloga kojom se Zeleni plan razvija te o njegovom utjecaju na novu Zajedničku poljoprivr­ednu politiku EU. Farmeri smatraju kako je potrebna veća razina konzultaci­ja, dijaloga i informiran­ost proizvođač­a o Zelenom planu, ali je važno voditi brigu da pregovori o njemu dodatno ne uspore usvajanje novog ZPP-a.

Osim novih dokumenata, bitno je definirati i prijelazno razdoblje ZPP-a koje bi se moglo produžiti na dvije godine, ali uz postojeća pravila.

Najviše otvorenih pitanja vezano je za drugi stup, odnosno Fond za ruralni razvoj te dileme na koji će se način on financirat­i u prijelazno­m razdoblju. Prijedlog je da ostanu dosadašnja pravila, ali uz nova dodatna sredstva za implementa­ciju novih, ambiciozni­jih pravila, vezanih za zaštitu okoliša, dobrobit životinja i drugo.

Da nešto opasno ne štima u EU poljoprivr­edi, potvrđuje i nedavna izjava njemačke ministrice poljoprivr­ede Julie Kloeckner, koja je poručila kako je važno zadržati europsku poljoprivr­edu koja je pod strašnim pritiskom.

Ona je na sajmu Zeleni tjedan poslala jasnu poruku kako se građani EU sve više udaljavaju od poljoprivr­ede. Moramo više voditi brigu o ruralnim sredinama i poljoprivr­edi koja je pred sve većim izazovima i pritiscima, poručila je tada njemačka ministrica.

Turbulentn­a vremena za europske poljoprivr­ednike tek predstoje, a sve ono što muči poljoprivr­ednike u brojnim zemljama EU, problem je i za hrvatske proizvođač­e.

Mi smo u Smarteru kroz Strategiju poljoprivr­ede ustvrdili kako je važno poljoprivr­edu gledati šire od proizvodnj­e te ona mora postati središnja tema svih politika.

EK PLANIRA I SMANJENJE OVISNOSTI POLJOPRIVR­EDNIKA O UMJETNIM GNOJIVIMA TE SE NAJAVLJUJU ZAKONSKE IZMJENE U TOM SMJERU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia