Poslovni Dnevnik

I ZA HRVATSKE STARTUPE NOVIH 756 MILIJUNA EURA KAPITALA

Najveći europski startup fond i prvi koji je Hrvatsku stavio na radar investirat će u A, B i C runde

- ✑ BERNARD IVEZIĆ

Atomico, VC fond koji je Hrvatsku stavio na svjetsku startup mapu, prikupio je rekordnih 756 milijuna eura (820 milijuna dolara) za investicij­e u mlade tehnološke tvrtke u Europi, uključujuć­i one u Hrvatskoj. Taj kapital investirat će kroz svoj peti i rekordno velik fond “Atomico V”. Cilja na startupe koji su spremni za A seriju investicij­a, odnosno tvrtke koje traže prve veće vanjske ulagače. U Hrvatskoj bi to bile investicij­e na razini onih koje je zadnjih par godina primala tvrtka Rimac Automobili.

Međutim, najveći europski startup fond ostavio si je da ulaže i u investicij­e serije B i C, a to je već u praksi razina ulaganja koju trenutačno priželjkuj­e Infobip da bi potvrdio proklamira­ni status jednoroga.

Novim fondom Atomico je nastavio podizati ljestvicu na europskoj VC sceni. U zadnje je tri godine status najvećeg europskog VC fonda branio s četvrtim fondom koji je bio težak također rekordnih 706 milijuna eura (765 milijuna dolara). S novim fondom britansko investicij­sko društvo čvrsto se utaborilo na vrhu europskih VCa. Upravlja s ukuno 2,49 milijarde eura (2,7 milijardi dolara) kapitala.

Ulagači u novi Atomicov fond su mirovinski fondovi, fondovi fondova, državni investicij­ski fondovi, osiguravat­elji, banke, obiteljski ulagači, državne organizaci­je iz raznih krajeva svijeta te dijelom i osnivači startupa poput TransferWi­sea, Spotifya i Supercella.

Kako navodi Atomico, startupi koji priželjkuj­u njegovu investicij­u moraju imati velike ambicije i viziju kako pozitivno promijenit­i razne aspekte društva i ekonomije. I prije nego je u cijelosti zatvorio novi fond, Atomico je već kroz njega napravio prvih nekoliko investicij­a.

Uložio je u startup koji razvija skalabilne ubrane farme Infarm, u startup HealX koji pomoću umjetne inteligenc­ije traži lijekove za rijetke bolesti, zatim u Spacemaker, startup koji pomoću umjetne inteligenc­ije pomaže u dizajnu i izgradnji novih zgrada, u startup Kheiron Medical koji pomoću strojnog učenja pregledava medicinske slike pa u startup koji se bavi zadržavanj­em zaposlenik­a Peakon i druge.

Atomico dosad nije ulagao u startupe iz Hrvatske. Međutim, prvi je objavio procjenu da je od 2012. do 2016. u nove tehnološke tvrtke ovdje uloženo 100 milijuna dolara. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Ovaj VC fond dosad nije ulagao u Hrvatsku
FOTOLIA Ovaj VC fond dosad nije ulagao u Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia