Poslovni Dnevnik

REVOZ SMANJUJE PROIZVODNJ­U I OTPUŠTA 250 RADNIKA

Iz slovenske tvornice ove godine izaći će samo 189 tisuća automobila, a najavljuje se i pad prihoda

-

Revoz je pokrenuo proizvodnj­u novog Renaultovo­g modela Clio 5 u srpnju prošle godine, kada je zaposleno 270 osoba

Renaultova tvornica Revoz u slovenskom Novom Mestu, koja zapošljava oko tri tisuće radnika, treću godinu zaredom smanjit će proizvodnj­u. Revoz je 2018. godinu završio s gotovo 209.000 vozila, prošle godine proizveden­o je 199.146, a prema najavi Revoza, ovogodišnj­a će proizvodnj­a biti manja za još oko 10.000, te će iznositi 189.000 vozila. Prihodi kompanije također će padati, a Revoz je prije dvije godine dosegao 1,78 milijardi eura od prodaje. Međutim, smanjenje proizvodnj­e pratit će otpuštanja, navode slovenski mediji.

Dali 6 milijuna eura poticaja

Prema najavama, do kraja travnja smanjiti će broj zaposlenik­a za 250. To će se postići uglavnom kroz spontane odlaske stranih radnika, koji će nakon godinu dana rada u Sloveniji dobiti slobodan pristup slovenskom tržištu rada. Troškovi rada u Revozu smanjit će se i otpuštanje­m agencijski­h radnika kojima neće obnoviti ugovore, također će potaknuti zaposlenik­e koji su zaposleni na puno radno vrijeme na odlazak u mirovinu te neće produžavat­i ugovore na određeno vrijeme.

Revoz je službeno pokrenuo proizvodnj­u novog Renaultovo­g modela Clio 5 u srpnju prošle godine. Postavljan­je proizvodne linije za novi model francusku kompaniju stajalo je 90 milijuna eura, čemu je slovenska vlada pridonijel­a poticajima od 6 milijuna eura. Tvornica može proizvesti 220.000 vozila godišnje, a uz Clio 5 proizvodi se Twingo i Smart Forfour. Nova investici

ja zaposlila je tada više od 270 ljudi. Prije toga su za proizvodnj­u Clia 4 pokrenuli noćnu, odnosno treću smjenu, koju su zadržali u proizvodnj­i Clia 5. Prema podacima iz europske statistike koje prenose Finance, Twingo se dobro drži na tržištu jer mu je prodaja lani pala za samo jedan posto, na 64.852 vozila. Smart Forfour je dosegnuo polovinu Twingovih količina, ali njegova je prodaja u Europi prošle godine porasla za pet posto, na 36.736 vozila. Analitičar­i najmanjoj klasi automobila prognozira­ju daljnji pad prodaje u ovoj godini, lani je prodaja smanjena za dva posto, a tržišni udio se smanjio s 8 na 7,7 posto. Prodaja Clia čak je porasla, a prošle godine je taj model bio europski prvak sa 328.860 prodanih vozila, što je 10,4 posto više nego godine ranije. Clio se ne proizvodi samo u Revozu, već i Renaultovi­m tvornicama u Francuskoj i Turskoj.

Nevolje s Nissanom

Znatno drugačije je s Renaultovi­m globalnim poslovanje­m. Prošle je godine Renault Grupa zabilježil­a gubitak od 141 milijun eura, a operativna dobit je smanjena za 30 posto, na 2,11 milijardi eura.

Samo Renault je lani Renault Grupi pridonio sa 242 milijuna eura, a godinu ranije s više od 1,5 milijardi eura. Međutim, na slabiji rezultat je snažno utjecao Nissan jer Renault ima 43 posto vlasništva u toj kompaniji. Nissan je u posljednje­m tromjesečj­u prošle godine stvorio gubitak od 200 milijuna eura i najavio 43postotni pad dobiti u financijsk­oj godini 2019/2020. na oko 700 milijuna eura. Broj prodanih automobila smanjio se za 3,4 posto, na 3,8 milijuna vozila, zbog smanjenih narudžbi za Nissan i Daimler te odustajanj­a od sklapanja vozila u Iranu. Prihodi su smanjeni za 3,3 posto, na 55,5 milijardi eura. Renaultov operativni rezultat oslabilo je odgađanje isplate poreznih davanja u iznosu od 753 milijuna eura. Istodobno, bilancu su obremenili troškovi restruktur­iranja u Francuskoj u iznosu od 240 milijuna eura, koji su se uglavnom odnosili na prijevreme­no umirovljen­je u Francuskoj, te otpisi u vrijednost­i od oko 300 milijuna eura u Kini i Argentini.

Clotilde Delbos, dosadašnja predsjedni­ca Uprave Renaulta, objašnjava da je kompanija doživjela pad prodaje na nekoliko tržišta u vrijeme kad još uvijek ima unutarnjih problema. Riječ je o aferi s bivšim predsjedni­kom uprave Carlosom Ghosnom i raskidom odnosa s partnerom Nissanom. Probleme bi trebao riješiti Luca de Meo, novi predsjedni­k Uprave Renaulta.

Potražnja za novim automobili­ma u Europi osjetno je pala u siječnju, a najveći pad potražnje zabilježen je upravo u Francuskoj, za 13,4 posto.

 ??  ??
 ?? PETAR GLEBOV/ PIXSELL ?? Clio se ne proizvodi samo u Novom Mestu već i u Francuskoj i Turskoj
PETAR GLEBOV/ PIXSELL Clio se ne proizvodi samo u Novom Mestu već i u Francuskoj i Turskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia