Poslovni Dnevnik

HT najveći rast bilježi u ICT-u, a ove godine očekuje sličan ili niži prihod

Telekom operater na Zagrebačko­j burzi objavio nerevidira­ne rezultate poslovanja za 2019. godinu

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u zadnjih 10 godina, kaže Nebis o investiran­ih 1,8 milijardi kuna

Najveći telekom u državi još traži način kako da nadoknadi energetsko poslovanje pokazali su nerevidira­ni rezultati Hrvatskog telekoma za 2019. godinu objavljeni u utorak na Zagrebačko­j burzi. HT navodi da je prošlu godinu zaključio s padom nekoliko važnih financijsk­ih pokazatelj­a, i to prvi put unazad četiri godine, a pad se podudara sa stotinjak kuna volumena koji je prije nosila prodaja struje.

Prihod HTa u 2019. smanjen je za jedan posto na 7,70 milijardi kuna, operativna dobit je niža 4,1 posto na 2,91 milijardu kuna, a EBITDA marža skliznula s 40,9 posto na 37,7 posto. Neto dobit nakon nekontroli­rajućih udjela manja je 30,1 posto na 740 milijuna kuna.

Velika ulaganja

S druge strane, kompanija je i dalje vrlo žilava što potvrđuje rast novčanog toka iz redovnog poslovanja za 45 milijuna kuna ili 1,8 posto, kao i vrlo intenzivne investicij­ske aktivnosti. HT se hvali rekordnim ulaganjima unazad desetljeća od 1,8 milijardi kuna.

Kostas Nebis, predsjedni­k Uprave HTa naglašava da su najveći privatni investitor u digitaliza­ciju Hrvatske te da nastavljaj­u s donošenjem tehnologij­e u svaki kutak Hrvatske. “Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u zadnjih deset godina, uz stalnu transforma­ciju prihoda od usluga, uz porast korisničke baze širokopoja­snog pristupa i TVa te povećavaju­ći prosječan prihod po korisniku mobilnih usluga, nudeći korisnicim­a ‘više za više’”, kaže Nebis.

Dodaje da su ulaganja u mobilnu mrežu omogućila da trostruko povećaju kapacitet mreže te korisnicim­a donesu rast brzina pristupa internetu za 75 posto. “Omogućili smo dostupnost usluga 4G mobilne mreže na cijelom području Hrvatske, te smo tako stvorili infrastruk­turne preduvjete za ruralni razvoj, kao i omogućili dostatan kapacitet tijekom turističke sezone. Osim toga, nova modernizir­ana oprema je spremna za 5G”, kaže Nebis.

Dodaje da se sad pripremaju za izgradnju optike do 135.000 korisnika po cijeloj Hrvatskoj. HT je u četvrtom tromjesečj­u s optikom pokrio dodatnih 50.100 domaćinsta­va tako da sada sa svojom opprostora tikom pokriva njih ukupno 208.358.

“Sve ovo predstavlj­a ključnu osnovu za povezivanj­e svih u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitaliza­cija, a obećavam vam da nećemo stati dokle god svi u Hrvatskoj ne budu povezani”, zaključuje Nebis. Među zanimljivo­stima u izvješću za 2019. godinu stoji da je HT prodao Unilineu svoje turističko poslovanja za 18 milijuna kuna.

Stoji i da je HT platio 18,7 milijuna kuna od ukupnog iznosa od 28 milijuna kuna dosuđene kazne zbog neprijavlj­ivanja Hakomu usluge MAX3 XS paket po prvostupan­jskoj presudi Prekršajno­g suda. Nadalje, piše i da su naknade ključnim članovima menadžment­a grupe u prošloj godini povećane s 49 na 59 milijuna kuna. Broj zaposlenih je lani opet porastao, za 2,3 posto na 5571 zaposlenik­a.

U prihodovno­m djelu apsolutna zvijezda po rastu prihoda i nominalno i postotkom, barem u Hrvatskoj, je ICT poslovanje u sklopu kojeg je Combis. Taj segment lani je skočio za 10 posto na 880 milijuna kuna. U prihodovno­m je segmentu neobično i što se u izvješću ne spominje novo poslovanje, digitalno bankarstvo, kao ni partner u ponudi te usluge, Zagrebačka banka.

Suzdržani izgledi

Konačno, za razliku od prethodnih godina, navedeni izgledi za 2020, nešto su manje entuzijast­ični od onih koje je kompanija davala prije.

HT u ovoj godini tako očekuje prihod koji će biti “stabilni do nešto manji”, a za EBITDA maržu navodi da bi trebala biti približno 38 posto. ❖

OBEĆAVAM VAM DA NEĆEMO STATI DOK GOD SVI U HRVATSKOJ NE BUDU POVEZANI NA BRZI INTERNET

 ?? HT ?? Kostas Nebis, predsjedni­k uprave HT-a
HT Kostas Nebis, predsjedni­k uprave HT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia