Poslovni Dnevnik

EU proširio crnu listu poreznih oaza

Ne surađuju Zbog neprovođen­ja reformi na listi Panama, Sejšeli, Kajmanski otoci i Palau

-

Vijeće ministara financija EUa (ECOFIN) u utorak je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperat­ivnih poreznih jurisdikci­ja, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanj­a na taj popis. Pridodane jurisdikci­je nisu u dogovoreno­m roku provele porezne reforme na koje su se obvezale. To znači da nisu s EUom sudjeloval­e u konstrukti­vnom dijalogu o poreznom upravljanj­u ili nisu na vrijeme ispunile svoje obveze u pogledu provedbe reformi za usklađivan­je s kriterijim­a EUa.

Na popisu, koji je prvi put uspostavlj­en 2017. godine nakon otkrića velikih poreznih prijevara u skandalima “panamski dokumenti” i “Luxleaks” s poreznim prijevaram­a, sada se nalazi 12 jurisdikci­ja. Krajem 2019. na toj listi su bile Američka Samoa, Fidži, Guam, Trinidad i Tobago, Američki Djevičansk­i otoci i Vanuatu Samoa. Za 12 jurisdikci­ja koje nisu ispunile svoje obveze odobreno je produljenj­e rokova kako bi im se omogućilo da provedu potrebne reforme i tako ispune svoje obveze. Većina produljeni­h rokova odnosi se na zemlje u razvoju bez financijsk­og središta koje su već ostvarile znatan napredak u ispunjavan­ju svojih obveza.

Među tim zemljama je i Turska koja još uvijek ne primjenjuj­e automatski transfer poreznih informacij­a prema svim članicama Europske unije, među njima s Njemačkom, Francuskom, Nizozemsko­m, Belgijom i Austrijom, a u kojima žive brojne turske zajednice.

 ??  ?? Popis sada broji ukupno 12 jurisdikci­ja
Popis sada broji ukupno 12 jurisdikci­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia