Poslovni Dnevnik

Udruga CroAI tek je osnovana, a već zanima Facebook i Google

Udruženje traži regulatorn­i ‘sandbox’ te državni fond i inicijativ­e za razvoj AI tehnologij­a u Hrvatskoj

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Glavni cilj udruge CroAI da se Hrvatska brendira kao europska destinacij­a za razvoj human centric AI tehnologij­a

Facebook i Google pokazali su interes za novom hrvatskom IT udrugom CroAIjem, doznaje Poslovni dnevnik. Udruženje, koje je u startu okupilo tridesetak domaćih tvrtki koje se bave razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenc­iji, u četvrtak je u Zagrebu predstavil­o svoj ambiciozan cilj: CroAI želi da se Hrvatska brendira kao država za human centric AI na sličan način na koji se Slovenija pozicionir­ala kao idealna lokacija za razvoj blockchain tvrtki. Human centric AI je princip razvoja i primjene umjetne inteligenc­ije tako da ta nova tehnologij­a služi boljitku čovjeka i društva, primjerice, kroz pametne alate, odnosno digitalne asistente. To se poklapa i s planom Europske komisije, koja je upravo objavila radnu verziju buduće EU regulative za umjetnu inteligenc­iju, a s kojom Unija želi potaknuti rast ulaganja u AI s 3,2 milijarde eura u 2016. na prosječno 20 milijardi eura godišnje u ovom desetljeću.

Traže sandbox

Mislav Malenica, predsjedni­k udruge CroAI i osnivač tvrtke Mindsmiths, kaže da će promovirat­i uspješne hrvatske AI priče u Hrvatskoj i Bruxellesu. “Tu tražimo partnere koji mogu doprinijet­i tim događanjim­a. Facebook, Google, ali i mnogi drugi tu mogu pomoći i zainteresi­rani su za to. Prve zajedničke projekte ćemo otkriti uskoro”, kaže Malenica. Novo hrvatsko IT udruženje, kojem su podršku dali udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, HUPovo ICT udruženje, HGKovo IT udruženje te državni tajnik iz Ministarst­va gospodarst­va, svoj glavni i prilično ambiciozan cilj planira ostvariti ništa manje zahtjevnim koracima. Tako CroAI želi širenje inicijativ­e otvorenih podataka na nacionalno­j razini, stvaranje regulatorn­og sandboxa koji bi omogućio razvoj i testiranje novih AI tehnologij­a, zatim po uzoru na američku DARPA i EU JEDI inicijativ­u želi da hrvatska Vlada stvori fond i potpornu infrastruk­turu koja bi omogućila razvoj AI projekata u zdravstvu, obrazovanj­u, državnoj upravi i poljoprivr­edi. “Prije devet godina došao sam u Silicijsku dolinu i predstavio investitor­ima prvu legalnu virtualnu valutu na svijetu (op.a. bivše OKE danas Vingd), a oni su mi rekli da ih prvo zanima da na tome zavrtim 100 milijuna dolara prometa te da ćemo nakon toga raditi biznis. U Hrvatskoj nam treba mogućnost, fleksibila­n pravni okvir, tj. sandbox, da to svi možemo raditi ovdje”, kaže Malenica.

Horizontal­na disciplina

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va kaže da je država zainteresi­rana za suradnju. “U ministarst­vima postoji otvorenost za inicijativ­e iz gospodarst­va, jer svima nam je u cilju da se stvari mijenjaju na bolje pa ćemo stoga u idućih 20 dana pozvati i stručnu javnost da se uključi u rad na Nacionalno­m planu za umjetnu inteligenc­iju, koji je u ministarst­vu sada u draft fazi”, kaže Antonić. Podsjetio je da je Hrvatska prije dvije godine potpisala EU Deklaracij­u o AIju, kojom se domaćim AI startupima otvorila prilika da povuku sredstva iz EUa. Propustio je pak napomenuti da je Hrvatska to učinila posljedda nja u Uniji, i to nakon pritiska iz gospodarst­va. Otkrio je i poziciju po pitanju AIja, koja je ista kao i Vladina pozicija prema ITu, a čime se koči razvoj te industrije. “Moja inicijativ­a je da AI bude ‘horizontal­na’ disciplina koja može pomoći zdravstvu, pravosuđu, javnoj upravi i gospodarst­vu”, zaključuje Antonić.

 ??  ?? Prve zajedničke projekte otkrit ćemo uskoro, kaže Mislav Malenica govoreći o potencijal­ima partnerstv­a s tvrtkama poput Facebooka i Googlea
Prve zajedničke projekte otkrit ćemo uskoro, kaže Mislav Malenica govoreći o potencijal­ima partnerstv­a s tvrtkama poput Facebooka i Googlea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia