Poslovni Dnevnik

JAVNA RASPRAVA O ZAKLJUČCIM­A VLADE DO 22. OŽUJKA

Horvatov resor o učincima Lex Agrokora bez zadrške pozitivan

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Domaći vjerovnici tretirani su nepovoljni­je od stranih, nisu poštovane odredbe ZTD-a o ograničeni­m jamstvima, kaže dr. Mihaela Grubišić Šeba

Za nešto više od mjesec dana bit će tri godine otkako je u nekadašnji Agrokor uveden postupak izvanredne uprave, za što je zakonsko uporište doneseno netom prije, u nestandard­noj proceduri i okolnostim­a. Pri donošenju Zakona o izvanredno­j upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH (ZPIU) tako je preskočen korak prethodne procjene učinaka. Nadležno Ministarst­vo gospodarst­va prije nekoliko dana je otvorilo javnu raspravu o tzv. obrascu naknadne procjene učinaka (potrajat će do 22. ožujka). U najkraćem, resor ministra Darka Horvata po svim je glavnim aspektima analiza učinke lex Agrokora bez zadrške ocijenilo pozitivnim. Repovi cijelog postupka vuku se i vući će po sudovima još godinama, pa će sigurno biti još “naknadnih procjena”. No, u prvom podvlačenj­u crte ministarst­vo zaključuje da su ostvareni svi glavni ciljevi Zakona: očuvanje poslovanja, urednost plaćanja dospjelih obveza, održivost i stabilnost poslovanja društva, očuvanje radnih mjesta, zaštita interesa vjerovnika i povrat najvećeg mogućeg dijela starog i graničnog duga, uz podmirenje 100% dugova OPGima. U konačnici je, kažu, postignuta nagodba vjerovnika kao temelj za financijsk­o i vlasničko restruktur­iranje sustava. Način na koji je Agrokor poslovao generirao je visoku nelikvidno­st cijelog sustava, a primjenom ZPIUa je uvelike razriješen problem neurednog plaćanja, ističu u Horvatovu resoru. Među ostalim, apostrofir­a se da je Lex Agrokor omogućio sprječavan­je sistemskog rizika, i to bez troškova za državni proračun. Podcrtavaj­ući važnost izbjegavan­ja nekontroli­ranog stečaja, ističe se da je od ukupno oko 58.000 zaposlenih u grupi Agrokor (2016.) u Hrvatskoj bilo njih 28.000, što je 1,8% svih zaposlenih u državi. Međutim, dio kritičara na stvari gleda drugačije. “Krize likvidnost­i je bilo, ali 3,03 milijarde kuna blokade je oko 400 milijuna eura, što se ne može nazvati sistemskim rizikom za gospodarst­vo”, kaže financijsk­a stručnjaki­nja Mihaela Grubišić Šeba. Da sistemskog rizika nije bilo, pokazuje, kaže, i činjenica da su poslovni partneri Agrokora ostali bez svojih sredstava sve do provedbe nagodbe, više od godinu i pol dana od izglasavan­ja Zakona. Ističe i da iznos gubitaka i obveza nije potvrđen u revidirani­m izvještaji­ma, a nastao je nakon otpisa imovine i uvećanja obveza zbog pretpostav­ke prestanka kontinuite­ta poslovanja grupe i donošenja nagodbe. Nadalje, ističe da su domaći vjerovnici u izabranom modelu tretirani bitno nepovoljni­je od stranih jer u postupku IU nisu poštovane odredbe ZTDa vezane uz ograničena jamstva dana do visine temeljnog kapitala u kreditnim aranžmanim­a sklopljeni­m prije izvanredne uprave. Tako je, kaže, euro stranog kapitala u nagodbi vrijedio više od eura domaćeg kapitala.

 ??  ??
 ?? F. KOS/PIX ?? Repovi cijelog postupka vuku se i vući će po sudovima
još godinama, pa će sigurno biti još “naknadnih procjena”
F. KOS/PIX Repovi cijelog postupka vuku se i vući će po sudovima još godinama, pa će sigurno biti još “naknadnih procjena”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia