Poslovni Dnevnik

Rio Tinto traži partnera za proizvodnj­u baterija ili električni­h vozila u Srbiji

Ulagači Krajem 2021. trebala bi početi izgradnja kemijskog postrojenj­a za dobivanje litija iz rude jadarit

-

Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, prošle godine je govorio da bi Kinezi mogli izgraditi tvornicu električni­h automobila u području nalazišta jadarita

Vlada Srbije i jedna od najvećih svjetskih rudarskih kompanija Rio Tinto tražit će potencijal­nog strateškog partnera za proizvodnj­u električni­h baterija ili električni­h automobila. Ana Brnabić, premijerka Srbije, rekla je da vlada i Rio Tinto u nastavku suradnje na projektu Jadar planiraju zajedno tražiti partnera koji bi takvu tvornicu otvorio u Loznici, prenose srpski mediji. Brnabić kaže da će treći partner koristiti litij iz kemijskog postrojenj­a kompanije Rio Tinto, kao osnovu za daljnji, finalni proizvod, za koji kaže da će podići i ukupnu srpsku ekonomiju.

Pogon veći od rafinerije

“Na korak smo i do konkretnih sastanka s određenim kompanijam­a koje smo utvrdili. To je jedna važna komponenta ovog projekta”, rekla je Brnabić. Dodala je kako se nada da je Srbija danas jedan veliki korak bliže investicij­skoj odluci kompanije Rio Tinto o otvaranju kemijskog postrojenj­a, čiji se početak izgradnje može očekivati krajem 2021. godine. “To će za Loznicu i za ovu regiju značiti da imamo postrojenj­e koje je 20 posto veće od sadašnje rafinerije NISa u Pančevu, dužine 2,6 kilometara, širine 1,6 kilometara i to je samo pokazatelj koliko je ovo važno”, poručila je premijerka Srbije. Ona je rudarsku kompaniju posjetila da bi, kako kaže, zajedno s partnerima iz Rio Tinta obilježili kraj jedne važne faze u ovom projektu kao i njegov nastavak. “Ovo je potencijal koji je važan ne samo za Loznicu, već za cijelu zemlju”, dodala je Brnabić i istaknula da je projekt koji provodi Rio Tinto Srbiju već stavio na svjetsku mapu, te da on doista može promijenit­i cijelu zemlju. Ana Brnabić kaže da za nju postoje potencijal­no tri velika dodatna sljedeća datuma koji su važni za Srbiju. Navela je da bi veliki uspjeh za Srbiju bio dogovor s kompanijom Rio Tinto da svoje laboratori­je i sve kompleksne analize koje obavljaju u svom postrojenj­u, istraživač­kom centru u Australiji, preseli u Srbiju. “Druga velika stvar će svakako biti početak izgradnje postrojenj­a. Nadamo se da to može biti krajem 2021. godine. I treća velika stvar, kada zajedno nađemo i potpišemo ugovor s trećim partnerom”, objasnila je premijerka.

Zalihe za 10% svjetskih potreba

Da bi Srbija mogla imati velike koristi od revolucije u autoindust­riji, odnosno prelaska na električne automobile, poručio je Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, prije nešto više od godinu dana sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Prema njegovim riječima, Kinezi bi mogli izgraditi tvornicu električni­h vozila u zapadnoj Srbiji, na području od Prijepolja do Krupnja, gdje se nalazi ruda jadarit koja sadrži velike količine litija potrebnog za proizvodnj­u baterija za električne automobile. Vučić je tada rekao da Rio Tinto već razgovara s Kinezima o suradnji. Kada počne eksploatac­ija jadarita u Srbiji, pretpostav­lja se da će se moći dobiti litij koji će zadovoljit­i 10 posto svjetskih potreba. Kompanija Rio Tinto, koja je do sada uložila više od 200 milijuna dolara u razvoj projekta Jadro, prije nekoliko dana počela je tražiti usluge za inženjersk­ogeološka i geotehničk­a istraživan­ja, kao i nadzor nad relizacijo­m terenskih radova i laboratori­jskih istraživan­ja. Otvoren je i natječaj za konzultant­a za pripremu elaborata resursa i rezervi, kao i studije izvoljivos­ti za rudarstvo.

 ?? PD ?? Istraživan­ja su pokazala da ruda s područja Loznice sadrži velike količine litija
PD Istraživan­ja su pokazala da ruda s područja Loznice sadrži velike količine litija
 ??  ?? Globalni prelazak
na električne automobile velika je prilika za srpsko
gospodarst­vo
Globalni prelazak na električne automobile velika je prilika za srpsko gospodarst­vo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia