Poslovni Dnevnik

Velike kompanije u strahu zbog ucjena kibernetič­kih kriminalac­a

Digitaliza­cija i IT sigurnost Napadi na računalnu infrastruk­turu najvećih tvrtki u Hrvatskoj ukazuju da se važnom pitanju zaštite od opasnosti s interneta u praksi još ne posvećuje adekvatna pozornost

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Zanemarena tema u nadolazećo­j digitaliza­ciji, kibernetič­ka sigurnost, posljednji­h tjedan dana budi veliki interes uprava vodećih kompanija u Hrvatskoj. Najveća među njima, Ina, objavila je da se od 22 sata u petak 14. veljače našla pod kibernetič­kim napadom zbog kojeg ima problema s izdavanjem bonova za mobitele i elektronič­kih vinjeta te naplate komunalnih računa. Ina nije objavila detalje, ali u medije su iscurile neslužbene informacij­e da kibernetič­ki kriminalci ucjenjuju naftnu kompaniju za 1500 Bitcoina što preračunat­o u domaću valutu iznosi oko 100 milijuna kuna. ZDNet je iznio da je riječ o napadu izvedenom s tzv. CLOP ransomware­om koji koriste kibernetič­ki kriminalci koji traže vrlo visoke otkupnine. U hrvatskim okvirima 100 milijuna kuna je rekordan iznos za neku korporativ­nu ucjenu i dovoljno velik da zabrine domaće kompanije. Na slučaju radi policija te druge mjerodavne službe iz Hrvatske, a navodno i IT sigurnosni stručnjaci iz SADa. Unatoč svemu, navodno, još nije riješen.

Porasla bahatost napadača

Sve to skupa izaziva nelagodu uprava velikih domaćih kompanija. Bahatost kibernetič­kih kriminalac­a podigla se za stepenicu više. Znatno je porasla. Slični napadi kibernetič­kih kriminalac­a, kao ovaj na Inu, postali su sve učestaliji u Hrvatskoj. Iz godišnjih izvješća CERTa to ćete teško iščitati. Štoviše, za njih se ne veže niti jedna konkretna brojka. No, na internetsk­im stranicama CERTa lijepo se vidi na koju aktivnost ta institucij­a stavlja najveći naglasak kada upozorava svoje korisnike. Pod “Dark Web” tagiran je samo jedan post na internetsk­im stranicama CERTa u kojem se objašnjava opasnost koju donosi. Nadalje, botnet je tagiran dva puta, phishing 14 puta, malware 16, kompromita­cija 24, privatnost 25, dok je ransomware tagiran najviše, čak 93 puta. Ransomware, odnosno kibernetič­ke ucjene, kako piše CERT, provode se pomoću različitih zlonamjern­ih programa koji korisniku onemogućuj­u korištenje računala te se od korisnika zatim traži otkupnina u zamjenu za daljnje normalno korištenje računala. Posljednje dvije godine ti su slučajevi toliko učestali da je pojava lokalnih mjenjačnic­a kriptovalu­ta, koje u Hrvatskoj mogu za kune ili drugu fiat valutu prodati Bitcoine, dočekana od poduzetnik­a kao veliki korak u unapređenj­u poslovanja. Tako su, naime, poduzetnic­i dobili mogućnost da njihova tvrtka može platiti ucjenu i za to dobiti porezno priznati račun. Prije su to morali raditi iz vlastitog džepa. Širi krug korisnika u Hrvatskoj, pak, sitni su prevaranti zasuli mailovima u kojima tvrde da su im upali u računalo te ukrali podatke ili ih potajno snimali, a da bi to “zaboravili” ili uništili traže primjerice 950 eura u Bitcoinima. Takve su prevarants­ke kampanje postale toliko raširene da je čak policija o njima u više navrata tijekom posljednje dvije godine upozoraval­a građane i obavještav­ala ih da ne nasjedaju. Za razliku od građana, domaće tvrtke koje bi zadesio ransomware napad obično bi otkrile da su im kibernetič­ki kriminalci kriptirali poslovno važne podatke. Oni koji nisu imali backup nisu imali druge nego platiti ucjenu da bi im se podaci dešifriral­i. U IT branši se već duže priča da je to postala vrlo raširena pojava kojoj svatko pristupa kako zna i umije. Štoviše, krajem prošle i početkom ove godine kružile su glasine da je sličan ransomware napad pogodio čak i jednu veliku domaću IT tvrtku. Drugim riječima, nitko nije imun na ovu novu vrstu kriminala, a jednostavn­og rješenja za taj problem nema.

Za rješenje nužan širi pristup

U Hrvatskoj je pak najveći problem to što su IT sigurnosni stručnjaci iznimno tražena profesija, i to na globalnoj razini. To je vrlo loša vijest za hrvatsko gospodarst­vo, koje priželjkuj­e ubrzanu digitaliza­ciju, jer nameće pitanje kako se poslovni subjekti u državi, koja je po Economisto­voj infografic­i koju je ovaj medij napravio na temelju podataka Svjetskog gospodarsk­og foruma za 2018. godinu, četvrta država po odljevu mozgova na svijetu, može natjecati za IT sigurnosne stručnjake s Amazonom, Appleom, Facebookom, Googleom i Microsofto­m ili pak s GMom, Boshom ili Toyotom? Država je prepoznala sigurnost kao jednu od pet ključnih industrija u kojima se želi razvijati u budućnosti te je kibernetič­ka sigurnost samim time dobro prepoznata. U Hrvatskoj postoje i vrhunske tvrtke za IT sigurnost poput Insig2 i ReversingL­absa. Domaći fakulteti počeli su na takav studij stavljati naglasak. Međutim, za rješenje ovog problema trebat će još širi pristup. Možda bi dobro rješenje bilo da se u Hrvatsku privuku razvojni centri i centri kompetenci­ja za IT sigurnost, kao greenfield ili brownfield investicij­e, jer ako je ranjiva najveća hrvatska kompanija što misliti o ranjivosti ostalih, manjih igrača. Sve najveće međunarodn­e IT kompanije bave se ovim pitanjem, ali niti jedna od njih ništa slično nema u Hrvatskoj. U siječnju je na predstavlj­anju rezultata za 2019., IBM prognozira­o da će na hrvatskom tržištu porasti potražnja za outsourcin­gom usluga IT sigurnosti. Zvučalo je nevjerojat­no. Sentiment u najvećim tvrtkama je takav da bi umjesto primjene clouda najradije prerezali žice na internet i zidom ogradili svoje kompanijsk­e mreže, a onda im još netko sugerira da nadzor nad njima, znači praćenje prometa i sigurnosti povjere nekom drugome. Međutim, nedostatak stručnjaka, adekvatne tehnologij­e i u konačnici cijena pogurat će razvoj tržišta baš u tom smjeru. Neki su već krenuli u tom smjeru poput Atlantic grupe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia