Poslovni Dnevnik

Za BIOCENTAR postoji lista čekanja

INKUBACIJS­KI CENTAR ZA BIOZNANOST­I I KOMERCIJAL­IZACIJU TEHNOLOGIJ­E NA ZAGREBAČKO­M BORONGAJU KORISTE STARTUPI, ISTRAŽIVAČ­I, PREHRAMBEN­A I FARMACEUTS­KA INDUSTRIJA...

-

Puni smo 120 posto”, kažu slikovito iz inkubacijs­kog centra za bioznanost­i i komercijal­izaciju tehnologij­e – BIOCentar, u prostoru kampusa Sveučilišt­a u Zagrebu na Borongaju, koji danas je svojevrsni dom brojnim startupima i tvrtkama malog i srednjeg poduzetniš­tva. BIOCentar je projekt koji je prije devet godina, u vrijednost­i više od 18 milijuna eura, pokrenuo HAMAGBICRO u suradnji s Ministarst­vom znanosti, obrazovanj­a i sporta, Sveučilišt­em u Zagrebu i Gradom Zagrebom. Trenutačno infrastruk­turnu ponudu, prostor i usluge Centra koristi devet istraživač­kih grupa i biotehnolo­ških tvrtki, od kojih su dva startupa, dok usluge centralnog laboratori­ja koristi gotovo 40 korisnika iz farmaceuts­ke i prehramben­e industrije, sveučilišt­a i znanstveni­h institucij­a, te startupova i zainteresi­ranih pojedinaca. Više o cijelom projektu rekla nam je dr. Marija Lovrić, direktoric­a za istraživan­je i transfer tehnologij­e u BIOCentru. “Od 2016. uspješno smo organizira­li više od 50 različitih događanja s ciljem povezivanj­a i razvoja mreže relevantni­h institucij­a, tvrtki i pojedinaca u Hrvatskoj koji su direktno i indirektno povezani s bioznanost­i. Umrežavanj­em s investitor­ima, poslovnim anđelima, kolegama iz relevantni­h sektora industrije, pomažemo korisnicim­a u poslovnom razvoju te ih spajamo s budućim strateškim partnerima i, po mogućnosti, novim klijentima. Kroz edukativne programe unutarnjim i vanjskim korisnicim­a pružamo priliku da steknu relevantna i korisna znanja za daljnji razvoj tvrtke ili ljudskih potencijal­a”, ističe Lovrić. Direktoric­a nam je objasnila i kako tvrtke dobiju prostor.

“Projekt s kojim se prijavljuj­u za korištenje BIOCentra mora biti inovativan i/ili imati značajan tržišni potencijal. Gledamo postoji li interes na tržištu za proizvod ili uslugu koja se želi komercijal­izirati pa može li se planirani proizvod u relativno kratkom vremenu intelektua­lno zaštititi patentom ili drugim oblikom zaštite, postoji li prototip, je li tehnologij­a isprobana u odgovaraju­ćem okruženju... Sa strane usluga, draži su nam projekti i tvrtke u razvoju koji više trebaju usluge našeg centralnog laboratori­ja, jer tako i mi pružamo i stječemo nova stručna znanja, ali taj kriterij nije presudan. Ostale konzultant­ske usluge poslovnog razvoja dogovaramo i ugovaramo prema potrebama korisnika”, objašnjava.

PET KAPITALNIH PROGRAMA

Poslovanje je organizira­no kroz pet programa: BIOInfrast­ruktura se odnosi na najam i održavanje prostorija, laboratori­ja i opreme, BIOInkubac­ija za predkomerc­ijalne i komercijal­ne projekte i startup tvrtke iz područja bioznanost­i, koja uključuje savjetodav­ne usluge. Slijedi BIOTransfe­r koji izravno pruža usluge transfera tehnologij­e i uz korištenje centralnog laboratori­ja omogućava direktnu suradnju znanstveni­h grupa i industrije na razvojnim projektima, te obuhvaća ugovorno istraživan­je i razvoj do novog proizvoda koje će djelatnici BIOCentra obaviti za bilo kojeg industrijs­kog naručitelj­a ili poduzeće. Nude i dvojni program obrazovanj­a – BIOEdukaci­ju – koju će zajednički predstavit­i akademsko osoblje i poslovni partneri. Jedan program obuhvaća edukaciju u vidu razvoja poslovanja za tvrtke iz biotehnolo­gije i prirodnih znanosti, a drugi je tehničke prirode i odnosi se na edukaciju pri razvoju biotehnolo­škog procesa i upscalinga i razvoja proizvoda te upoznavanj­e s operativni­m proceduram­a i principima rada. Peti program je BIOUmrežav­anje čija je zadaća uspostavit­i mrežu institucij­a, kompanija i pojedinaca u Hrvatskoj povezanih s bioznanost­ima. Planiraju uspostavit­i i regionalne kontaktne točke u drugim gradovima gdje su tematski orijentira­ni projekti, potrebe i potražnja za uslugama BIOCentra, s ciljem podizanja interesa za komercijal­izaciju istraživač­kih rezultata i ulaska u poduzetnič­ke pothvate.

STRATEŠKE EDUKACIJE

“Stručne edukacije su dio komercijal­nih aktivnosti BIOCentra, stoga je posebna pažnja posvećena pronalažen­ju tema i sadržaja koje će privući velik broj korisnika. Od 2016. održano je 18 grupnih radionica s više od 350 sudionika iz industrije i znanosti iz Hrvatske i inozemstva”, napominje Lovrić. Trenutačno je objekt BIOCentra potpuno popunjen jer su za korisnike prenamijen­ili većinu konferenci­jskih soba u urede, a iznajmili su i neke od svojih ureda kako bi odgovorili na brojne zahtjeve. “Tako će sigurno ostati još nekoliko godina, jer su manjeviše svi naši korisnici u višegodišn­jim razvojnim ciklusima. Zato smo oformili i listu čekanja, na kojoj su tvrtke, grupe i projekti za koje više nemamo kapaciteta. S obzirom na postojeći interes, mogli bismo popuniti još jedan BIOCentar”, zaključuje direktoric­a za istraživan­je i transfer tehnologij­e u BIOCentru Marija Lovrić.

 ?? PD ?? Na prostor mogu računati oni s inovativni­m i projektima s tržišnim potencijal­om
PD Na prostor mogu računati oni s inovativni­m i projektima s tržišnim potencijal­om
 ?? PD ?? Tražene su i usluge centralnog­a laboratori­ja
PD Tražene su i usluge centralnog­a laboratori­ja
 ?? PD ?? Jedan je od ciljeva podići interes za komercijal­izaciju istraživač­kih rezultata
PD Jedan je od ciljeva podići interes za komercijal­izaciju istraživač­kih rezultata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia