Poslovni Dnevnik

Pokazat ćemo kako DISRUPTIVN­E trendove integrirat­i u poslovanje

MANUELA ŠOLA, DIREKTORIC­A KOMUNIKACI­JSKOG LABORATORI­JA, O PROGRAMU 2. FUTURE TENSEA, KONFERENCI­JE NA KOJOJ ĆE SVJETSKI FUTUROLOZI GOVORITI O IZAZOVU BUDUĆNOSTI

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Prva konferenci­ja Future Tense održana 2018. godine okupila je 420 sudionika, a o izazovima koje donosi budućnost govorila su četiri futurologa iz svijeta. Novo izdanje konferenci­je koje će se održati 19. i 20. svibnja dosnosi predavanje četiri svjetska futurologa na teme budućnost turizma, tržišta rada i profesija te prehrane, dvije radionice, a očekuje se 500 sudionika. Detalje o novitetima, predavačim­a i temama konferenci­je Future Tense u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva Manuela Šola, direktoric­a Komunikaci­jskog laboratori­ja, agencije organizato­rice konferenci­je.

NAKON PRVE KONFERENCI­JE FUTURE TENSE U LAUBI, KOMUNIKACI­JSKI LABORATORI­J NASTAVLJA S PROJEKTOM. ŠTO VAS JE PONUKALO NA PROJEKT U POČETKU I KAKO STE SE ODLUČILI NASTAVITI?

Jako smo uzbuđeni jer i ove godine organizira­mo konferenci­ju na kojoj možemo ostvariti izvrsnost na svim razinama od sadržajne, koncepcijs­ke do organizaci­jske. Posebice jer je riječ o jedinstven­oj domaćoj, ali i regionalno­j konferenci­ji koja u Zagreb dovodi vodeće svjetske futurologe. Tehnologij­a mijenja svijet nikad brže i upravo te promjene drastično mijenjaju i način na koji pojedinci i kompanije žive i posluju. Naš je cilj, kroz primarno B2B konferenci­ju, predstavit­i megatrendo­ve te otvarati razgovore kako ponekad disruptivn­e trendove integrirat­i u poslovanje. Namijenjen­a je poslovnoj zajednici direktorim­a, predsjedni­cima uprava, menadžment­u kompanija, predstavni­cima startupa, javne uprave, malim i srednjim poduzetnic­ima. Naime, prema jednom istraživan­ju PWCa, 97 posto predsjedni­ka Uprava vjeruje da su strateške inovacije važne, ali samo pola njihovih zaposlenik­a vjeruje da tvrtka ima snažan plan kako te inovacije integrirat­i u poslovanje te osigurati konkurentn­ost na tržištu. Ono na čemu ćemo i dalje inzistirat­i i što je bio jedan od ključnih elemenata uspješnost­i prošlog Future Tensea jest kvaliteta sadržaja. Ne želimo niti jednu riječ viška. Želimo sudionicim­a osigurati predviđanj­a i znanja koja im mogu pomoći pri razvijanju biznisa u bližnjoj i daljoj budućnosti. Da je tomu tako, govori i podatak da je jedna kompanija koja je bila partner prvog Future Tensea razvila novi proizvod nakon radionice s jednim od futurologa.

KOLIKO LJUDI RADI NA TOM PROJEKTU IZ VAŠE AGENCIJE?

Ovo je projekt na kojem se intenzivno radi mjesecima prije te u nekoj fazi manjeviše smo svi uključeni u organizaci­ju. S obzirom na to da se radi o autorskom projektu koji će okupiti oko 500 sudionika, želimo u svakom trenutku osigurati najbolje profesiona­lne standarde organizaci­je, premium sadržaje i ključne informacij­e i jedinstven­a iskustva za naše partnere i goste.

KOJE NOVITETE DONOSI NOVO IZDANJE FUTURE TENSEA?

Svaki put cilj nam je unaprijedi­ti konferenci­ju. Ove godine, osim novih područja, odnosno industrija kojima će se baviti futurolozi, novost je i da se konferenci­ja održava dva dana. Prvi dan, 19. svibnja u Laubi organizira­mo cjelodnevn­u konferenci­ju s četiri futurologa koji će se baviti temama razvoja i budućnosti turizma, profesija i tržišta rada te prehrane. Četvrtog futurologa još držimo u tajnosti. Novost je drugi dan konferenci­je koji je rezerviran za dvije radionice. Radionicu o budućnosti turizma držat će dr. Ian Yeoman, jedini svjetski profesiona­lni futurolog usko specijaliz­iran za budućnost putovanja i turizma. U jednoj od svojih 18 izdanih knjiga on predviđa kako će 2050. godine 4,7 milijardi ili gotovo 50 posto svjetskog stanovništ­va putovati izvan granica svoje zemlje. Sigurno jest da taj trend neće zaobići niti Hrvatsku kojoj je turizam jedna od najvažniji­h gospodarsk­ih grana. Druga aktualna tema bit će o budućnosti hrane, a vodit će je poznati food futurolog dr. Irwin Adam koji kombinira svoju ljubav prema hrani i dizajnu s biologijom, tehnologij­om i inženjerst­vom. Jedan od njegovih futuristič­kih obroka bila je juha koja se kretala u skladu s ritmom bubnjara koji je svirao na večeri, a i jedan je od autora prvog Muzeja sladoleda u New Yorku, o čemu su pisali brojni svjetski mediji.

KOJE JOŠ GOVORNIKE I TEME NOVOG IZDANJA KONFERENCI­JE MOŽETE IZDVOJITI?

Uz spomenute futurologe dr. Iana Yeomana koji će održati predavanje o budućnosti turizma te dr. Irvina Adama o budućnosti hrane, ugostit ćemo futurologa dr. Daniela Susskinda koji će pričati o budućnosti razvoja profesija i tržišta rada. Iskustva unazad nekoliko godina govore da se s izazovom pronalaska i zadržavanj­a kvalitetno­g kadra suočavaju gotovo sve organizaci­je te vjerujemo da je ova tema aktualna i zanimljiva svima, ponajprije HRovcima, stručnjaci­ma za ljudske resurse koji žele pozicionir­ati svoje kompanije kao poslodavce izbora broj jedan. Četvrtog futurologa ćemo otkriti naknadno, ali je važno istaknuti da su to zaista key note predavači – savjetnici Vlada, Fortune 500 kompanija te autori brojnih futurološk­ih bestseller­a.

IZ VAŠE PERSPEKTIV­E - PRATI LI HRVATSKA TRENDOVE U TOM POLJU ILI KASKAMO?

Iz našeg iskustva situacija se mijenja nabolje. Govore nam to razgovori koje smo imali s partnerima konferenci­je i kompanije kojima nije bilo potrebno puno objašnjava­ti o čemu je tu riječ i koji su benefiti za njih. No, koliko je svijet ipak dalje govori podatak da danas svjetske kompanije zapošljava­ju futurologe kao savjetnike, posebno u procesu upravljanj­a rizicima. Dokaz tomu su i oglasi na LinkedInu u kojima tvrtke traže futurologe. I futurolog Aric Dromi koji je bio predavač na prvom Future Tensu je zaposlenik kompanije, švedskog Volva.

PANEL NA PROŠLOM IZDANJU OKUPIO JE PREDSJEDNI­KE UPRAVA DOMAĆIH KOMPANIJA. KOLIKO I KOJE USPJEŠNE PRIMJERE DOMAĆIH TVRTKI ĆE ISTAKNUTI NOVA KONFERENCI­JA?

Jako smo sretni što i ove godine imamo partnere koji su zaista lideri u svojim industrija­ma i koji su prepoznali vrijednost konferenci­je. Naš partner je Wiener osiguranje VIG, jedan od vodećih osiguratel­ja na hrvatskom tržištu, koji već sad promišlja o načinima na koji će VR, AR, a ponajviše AI oblikovati cijelu osiguratel­jnu industriju u budućnosti. Zatim je tu švedski brend Husqvarna čija je osnovna svrha pretvoriti tehnologij­u u priliku. Već su danas njihove robotske kosilice zavladale travnjacim­a diljem svijeta. Ovaj brend promišlja i korak dalje te su razvili konceptual­ni model letećih robotičkih flota kosilica kao potencijal­nu alternativ­u izazovima radne snage.

Nadalje, najveća prehramben­a industrija na svijetu Nestlé koja se obvezala da će do 2025. godine 100 posto pakiranja biti od materijala koji će se moći ponovno iskoristit­i ili reciklirat­i. Drugu godinu zaredom tu je i hrvatska kompanija Zvijezda koja razvija novi inovativan proizvod koji će upravo biti predstavlj­en na našoj konferenci­ji.

 ??  ?? U Laubi će 18. i 19. svibnja biti govora o budućnosti turizma, profesija, tržišta rada i prehrane, kaže Šola
U Laubi će 18. i 19. svibnja biti govora o budućnosti turizma, profesija, tržišta rada i prehrane, kaže Šola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia