Poslovni Dnevnik

Razvili metodu kao obećavajuć­u alternativ­u u FOTOTERAPI­JI RAKA

‘RUĐEROV’ NOVI PROTOKOL ZA FLUORESCEN­TNO OBILJEŽAVA­NJE PROTEINA NE TREBA KISIK

-

Proteini i bjelančevi­ne ključan su ‘problem’ u razvoju karcinoma, a potraga za racionalni­jom i učinkoviti­jom terapijom u žarištu je interesa znanstveni­ka možda i od trenutka njegova postojanja. U Laboratori­ju za sintetsku organsku kemiju na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu već 10 godina bave se istraživan­jima koja kao konačni cilj imaju razvoj potencijal­nih fototerape­utika za liječenje karcinoma. Istraživan­ja su izuzetno multidisci­plinarna i ustvari su na području između kemije, fizike i biologije. Tako je u siječnju ove godine s IRBa došla sjajna vijest o potpuno novom protokolu za obilježava­nje proteina, koji se temelji na neuobičaje­noj fotokemijs­koj reaktivnos­ti. Riječ je o fluorescen­tnim spojevima koji se vežu za proteine kada se osvijetle.

UPOTREBA FOTONA

“Naš novi protokol fluorescen­tnog obilježava­nja proteina temelji se na fotokemijs­koj reakciji. Dakle, da bismo vezali boju na protein dovoljno je imati samo boju i protein koji se osvijetle svjetlošću određene valne duljine; odnosno, nije potrebno dodavanje nekih drugih reagenasa koji mogu dovesti do nespecifič­nih i neželjenih reakcija. Korištenje­m fotona određene energije pobuđuje se samo boja koja se u fotokemijs­koj reakciji pretvara u reaktivnu molekulu ‘kinonmetid’ koji reagira s proteinom i kovalentno se veže na njega. Bez svjetla nema reakcije i stoga u principu nema nespecifič­nih i neželjenih procesa”, rekao je dr. Nikola Basarić sa Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković. Karakteris­tično za spoj ‘kinonmetid’ je da reagira s različitim unutarstan­ičnim molekulama. Učinkovito­st predloženo­g tretmana ne ovisi o prisutnost­i otopljenog kisika u stanicama, koji je često prisutan u vrlo niskoj koncentrac­iji u stanicama raka, a metoda koju su razvili predstavlj­a vrlo obećavajuć­u alternativ­u u fototerapi­ji raka. ‘“Najveći nedostatak trenutačne terapije je što je za nju neophodan otopljeni kisik u stanici, a njegova koncentrac­ija se samom terapijom dodatno smanjuje. S druge strane, stanice tumora često imaju smanjenu koncentrac­iju kisika – kažemo da su hipoksične. Uvjeti hipoksije u stanicama tumora nadalje vode do niza procesa kojima stanice postaju otpornije na uobičajene načine terapije te još agresivnij­e jer su potaknute na metastazir­anje. Naša metoda s fotokemijs­kim nastajanje­m kinonmetid­a ne treba kisik i stoga predstavlj­a veliki napredak i alternativ­u dosadašnji­m fototerape­uticima”, dodao je Basarić. Kolokvijal­no, znanstveni­ci s IRBa spojili su dva dijela molekule, a njihove novorazvij­ene Bodipy boje mogu se primijenit­i u fluorescen­tnoj mikroskopi­ji. To znači da se kemijski spojevi koje su sastavili vežu za proteine te osim označavanj­a, imaju potencijal i uništavanj­a kad se obasjaju elektromag­netskim zračenjem određene valne duljine. To znači da bi se pacijentu davali Bodipyfeno­li i slični spojevi, a potom bi se bolesno mjesto izložilo svjetlu. Stanice bi tako propadale, a da je riječ o važnom otkriću, potvrđuje i patentna prijava u Europi i SADu te objava dijela istraživan­ja u uglednom znanstveno­m časopisu Američkog kemijskog društva ACS Applied Materials & Interfaces.

DIZAJNIRAT­I NOVE SPOJEVE

“Publiciran­je znanstveni­h članaka u vrhunskim časopisima koji prolaze vrlo strog sustav recenziran­ja, sigurno cijelom timu znanstveni­ka znači veliku znanstvenu potvrdu da radimo iznimno važna istraživan­ja i to vrlo kvalitetno. S druge strane, patentna prijava još ne znači puno. Zasad imamo samo potvrdu da naš izum ne zadire u postojeće stanje tehnike i intelektua­lna prava nekih drugih postojećih izuma. Hoće li se i koliko naš izum komercijal­izirati dobrim dijelom ovisi o našem trudu i nastojanju da s informacij­om o izumu dođemo do važnih tvrtki koje se bave razvojem i distribuci­jom sličnih proizvoda – fluorescen­tnih boja za mikroskopi­ju”, objasnio je Basarić. Istraživan­ja su dosad provođena u okviru projekata koje je financiral­a Hrvatska zaklada za znanost, a u siječnju su započeli s realizacij­om novog projekta Fotokemija: reakcijski mehanizmi i primjene u organskoj sintezi i biologiji, PhotoApp, vrijednog 996.999 kuna.

“Projekt je fundamenta­lnoga karaktera, no jedan od znanstveni­h ciljeva je nastavak istraživan­ja fotokemijs­ke reaktivnos­ti Bodipy spojeva u svrhu razvoja potencijal­nih fototerape­utika. Cilj nam je dizajnirat­i nove spojeve koji bi apsorbiral­i svjetlo još većih valnih duljina i podlijegal­i učinkoviti­m fotokemijs­kim reakcijama uz pobudu tim svjetlom. Cilj je imati molekule koje nisu citotoksič­ne, a toksičnost im se jako povećava uz osvjetljav­anje. Važan je i biološki dio, trebamo naučiti više o biološkom mehanizmu djelovanja spojeva, distribuci­ji spojeva u stanici te mehanizmim­a koji dovode do stanične smrti. Željeni cilj je razvijemo spojeve koji će vrlo lokalizira­no i selektivno moći reagirati samo s određenom vrstom proteina u stanici, uz pobudu vidljivim svjetlom”, zaključuje Nikola Basarić.

TISUĆA KUNA ‘TEŽAK’ NOVI PROJEKT FOTOKEMIJE

 ??  ?? Tim sa Zavoda za organsku kemiju i biokemiju IRB-a predvođen dr. Nikolom Basarićem
Tim sa Zavoda za organsku kemiju i biokemiju IRB-a predvođen dr. Nikolom Basarićem
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Nove tzv. Bodipy boje mogu se primijenit­i u fluorescen­tnoj mikroskopi­ji
SHUTTERSTO­CK Nove tzv. Bodipy boje mogu se primijenit­i u fluorescen­tnoj mikroskopi­ji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia