Poslovni Dnevnik

DRŽAVNO ODVJETNIŠT­VO TRAŽI ODVJETNIKE

Todorićeva nizozemska tvrtka ide u skupu arbitražu u SAD-u

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Na upit Poslovnog dnevnika krajem prošlog tjedna potvrđeno da je i drugi postupak, koji su pokrenuli Raiffeisen­bank Internatio­nal i RBA d.d., također zbog Lexa

Državno odvjetništ­vo trenutno je u potrazi za odvjetnici­ma koji će zastupati državu u dva arbitražna postupka pokrenuta protiv RH zbog tzv. Lex Agrokora. Nakon što su u objavi poziva zainteresi­ranim odvjetničk­im društvima objavili da su jedan postupak inicirali Adria Group Holding i Adria group, nametnula se poveznica s Agrokorom, a iz DORH-a su potom i potvrdili da se radi o nizozemski­m tvrtkama, preko kojih je Ivica Todorić svojedobno držao 95,5 posto Agrokora d.d. Na upit Poslovnog dnevnika krajem prošlog tjedna potvrdili su da je i drugi postupak, koji su pokrenuli Raiffeisen­bank Internatio­nal i RBA d.d., također pokrenut zbog Lex Agrokora, odnosno Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od strateškog značaja za RH. Raiffeisen je u pravnu akciju krenuo pri UN-ovoj Komisiji za međunarodn­o trgovačko pravo (UNCITRAL) sukladno njegovim Arbitražni­m pravilima revidirani­m 2010., dok su dvije nizozemske tvrtke svoju usmjerile na Međunarodn­i centar za rješavanje investicij­skih sporova u Washington­u (ICSID).

Neminovnos­t sporova

U oba slučaja tužitelji navode da je Republika Hrvatska donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave povrijedil­a bilateraln­e ugovore o promicanju i zaštiti investicij­a (BIT) i međunarodn­o pravo. Iako su i u Vladi i u izvanredno­j upravi Agrokora često isticali kako je lex Agrokor kao okvir za insolvenci­jski postupak priznat od EU do SAD-a, sudski procesi na raznim instancama jednako su tako isticani kao neminovnos­t za priču s brojnim i velikim gubitnicim­a. U konkretnom slučaju svakako je intrigantn­ija “nizozemska” arbitražna inicijativ­a ili, kako preciziraj­u u DORH-u, “zahtjev za registraci­ju Zahtjeva za arbitražu” u Washington­u. Za početak, već pokretanje, a kamoli vođenje sporova pri ICSIDu prilično je skupo. Tužbu su nominalno pokrenule Todorićeve nizozemske tvrtke koje su u međuvremen­u ostale bez imovine, a sam Todorić je i nedavno isticao nezavidnu financijsk­u situaciju. “Teško živim, obitelj nam pomaže, ali i prijatelji. Ne trošimo mi sad ne znam kakve novce, ali živimo veselo”, novinarima je izjavio početkom godine, doodajući da je zadovoljan “do kud je došao i kako je raskrinkao zločinačku organizaci­ju”. I dok za mnoge promatrače nema sumnje da on i stoji iza tužbe u Washington­u i da je ona samo potvrda da je kroz offshore transferir­ao nemali novac, dio financijaš­a ne isključuje da je sudski proces zapravo preuzeo neki jači strani igrač. Takve kombinacij­e i svojedobno su se najavljiva­le kao mogućnost, i to ponajprije u konekstu imatelja tzv. PIK obveznica, specifično­g financijsk­og aranžmana je Todorić realizirao 2014. upravo preko nizozemsko­g Adria Group Holdinga, i to u funkciji preuzimanj­a Mercatora.

Biznis u Splitu?

Među financijaš­ima koji vjeruju da taj zahtjev za arbitražom ipak im Todorićev “potpis” usput se u kontekstu financijsk­e situacije Todorićevi­h tvrdi da je jedan od njegovih sinova nedavno navodno nemalo investirao u ugostitelj­ski biznis u Splitu. Kako bilo, na stranicama arbitražno­g suda u Washington­u predmet Adria group Holdinga protiv RH još nije registrira­n. No, protiv Hrvatske trenutno se na njemu vodi devet arbitražni­h sporova (tri su zaključena), što je razmjerno mnogo s obzirom na njezinu veličinu. Financijsk­i najveći je slučaj InaMol pokrenut krajem 2013.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia