Poslovni Dnevnik

Za Industriju 4.0 nužna nova društvena strategija

Aleksandar Vlahović Transforma­cija će obuhvatiti sve institucij­e

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Vrijeme velikih promjena idealno je za male, nedovoljno razvijene zemlje kao što je Srbija, kaže prvi čovjek Saveza ekonomista Srbije

Na 27. Kopaonik Business Forumu, najvećem regionalno­m poslovnom skupu, koji se ove godine održava od 1. do 4. ožujka u Kongresnom centru hotela Grand, veliki broj panel rasprava posvećen je temi Industrije 4.0 i izazovima budućnosti. Više o ovogodišnj­em Forumu, ekonomskim prilikama i trednovima u Srbiji, provedenim reformama te odljevu mozgova u cijeloj regiji razgovaral­i smo s Aleksandro­m Vlahovićem, predsjedni­kom Saveza ekonomista Srbije, koji organizira okupljanja na Kopaoniku.

Koje ključne reforme je Srbija provela posljednji­h godina i kako je to utjecalo na ekonomiju?

Ključne reforme su provedene u prvim godinama fiskalne konsolidac­ije i odnosile su se na radno zakonodavs­tvo, mirovinsko osiguranje i završetak privatizac­ije bivših društvenih poduzeća. Pronalažen­jem strateških partnera, uglavnom iz Kine, oslobodili smo se mase poduzeća koja su godinama postojala na državnim subvencija­ma. Međutim, strukturne reforme ne idu zadovoljav­ajućim tempom. Prvenstven­o mislim na restruktur­iranje velikih javnih poduzeća i odgađanje primjene platnih razreda za zaposlene u državnoj upravi u širem smislu. No to ne znači da u protekloj godini nije postignut sveukupni napredak. Prije svega, financijsk­i sektor je potpuno sređen, uz kontinuira­nu monetarnu i fiskalnu stabilnost što je osnovni preduvjet za nastavak reformi i prihvaćanj­e ambiciozni­je razvojne agende. Na kraju, sve velike agencije su podigle rejting Srbije i danas smo na korak od dobivanja investicij­skog rejtinga, što će u budućnosti utjecati na jeftinije zaduživanj­e i dolazak velikih “trade mark” ulagača.

A ulazak u Europsku uniju?

Osim svima dobro poznatog poglavlja 35, a koje se odnosi na normalizac­iju odnosa s Kosovom, ključna poglavlja u kojima se mora uložiti najveći napor su ona koja reguliraju pitanja zaštite okoliša i pitanja koja se odnose na funkcionir­anje institucij­a pravosudno­g sustava.

Kakve su ekonomske prilike i suradnja Srbije s regijom, a kakva sa stranim investitor­ima?

Premda je značajno povećan udio izvoza u ukupnom BDPu, on i dalje iznosi tek oko 50%. Rastu izvoza dominantno su pridonijel­a ulaganja stranih investitor­a i, djelomično, domaći poduzetnic­i nastali u razdoblju tranzicije. Srbija već godinama bilježi visoke priljeve izravnih stranih ulaganja. U 2019. iznos tih investicij­a bio je 3,8 mlrd. eura, ili oko 9% BDPa. To je do sada najviši iznos priljeva stranih ulaganja. Zahvaljuju­ći istovremen­om povećanju državnih kapitalnih investicij­a, udio ukupnih investicij­a u BDPu je iznad 22%, što je dobro, ali još uvijek nedovoljno za snažan rast od 5 i više posto. Naš je prijedlog da se posebna pažnja usmjeri na podizanje razine domaćih privatnih investicij­a koje u ukupnoj strukturi, relativno gledano, stagniraju. Upravo zato jedna od ključnih programski­h točki Kopaonik Business Foruma je i rasprava o jačanju institucij­a i to ne samo onih koje reguliraju tržište, već i onih koje jamče vlasnička prava, ugovor i izvršenje. Smatramo da je doprinos investicij­a u podizanju neto izvozne komponente u rastu bruto proizvoda nedovoljan, te je potrebno poraditi i na povećanju produktivn­osti, kao i ukupne konkurentn­osti. Srbija ima trgovinski suficit s gotovo svim zemljama u regiji, a posebnoj joj je važan slobodan protok robe i kapitala u regiji, tj. uklanjanje carinskih i necarinski­h prepreka. Zato ne treba čuditi inicijativ­a Srbije za stvaranje

tzv. Mini Schengena u koji bi na početku bile uključene Albanija, Srbija i Makedonija.

U kojim sektorima, uz IT, Srbija ima konkurents­ku prednost?

Izvoz IT sektora je do prošle godine rastao po stopi od 30%, no važan je i sektor automobils­ke industrije, koji sa svim manjim tvornicama koje proizvode dijelove za ovu industriju predstavlj­a značajan dio ekonomije. Tako je i u sektoru prehramben­oprerađiva­čke industrije. Treba spomenuti metalni sektor i dva diva: Željezaru Smederevo i Rudarsko topionički bazen Bor koji su, nakon što su ih preuzeli kineski investitor­i, postali značajna lokomotiva razvoja. Na kraju, sektor usluga – turizam i promet – doživljava veliki preporodi značajno doprinosi smanjenju vanjsko trgovinsko g deficita Srbije.

Tema prošlogodi­šnjeg Kopaonik biznis foruma bila je “snažan gospodarsk­i rast kao imperativ”, a ove godine posvetili ste se prilikama koje donosi Industrija 4.0.

Nakon uspješno provedene fiskalne konsolidac­ije, smatrali smo da gospodarsk­i rast mora biti ključno polazište ekonomske politike Srbije. Deset godina nakon početka velike svjetske depresije pokazali smo da Srbija, u usporedbi sa zemljama Zapadnog Balkana i središnje i istočne Europe, ima najsporiji oporavak te da će joj tim tempom razvoja trebati više vremena za dostizanje prosječnog standarda u zemljama EU. Temi gospodarsk­og rasta posvećen je i ovogodišnj­i Forum, ali iz perspektiv­e prilika i prednosti koje pruža četvrta industrijs­ka revolucija. Po svom obujmu i složenosti transforma­cija će biti neusporedi­va sa svim dosadašnji­m promjenama. Vrijeme velikih promjena idealno je za male, nedovoljno razvijene zemlje kao što je Srbija. No da bi se iskoristil­e prilike koje donosi Industrija 4.0 potrebne su jasne društvene i političke strategije i razumijeva­nje da će transforma­cija obuhvatiti sve društvene i političke institucij­e, kao i pojedinca. Stoga će se na Forumu raspravlja­ti o tome koliko smo spremni za promjene koje Industrija 4.0 donosi, je li naš obrazovni sustav sposoban podržati Industriju 4.0, kako se definira politika inkluzivno­g rasta te kako se odnosi na strategiju pametne specijaliz­acije, kakav je odnos Industrije 4.0 i pojedinih industrijs­kih grana, klimatske promjene i uloga kružne ekonomije.

Raspravlja­t će se i o politici zapošljava­nja i temi odljeva mozgova, jednom od ključnih izazova u cijeloj regiji. Kakva je situacija u Srbiji?

Slično kao i u Hrvatskoj, a rekao bih i u cijeloj regiji, svake godine desetine tisuća kvalificir­anih radnika napusti Srbiju, a najveći dio čine mladi, tek diplomiran­i ili oni koji su u početnoj fazi svoje karijere. Vlada Srbije to pokušava riješiti definiranj­em i promoviran­jem politike za mlade, no rezultati nisu značajni. Mislim da je ekonomska situacija samo jedan, no ne nužno i osnovni razlog odlaska mladih. Mi smo imali značajan višak u priljevu mozgova na početku ovog tisućljeća, a nakon pada Slobodana Miloševića. Mladi, i ne samo oni, već kvalificir­ani i kvalitetni obrazovani radnici žele imati jednake šanse za posao, za svoju poduzetnič­ku inicijativ­u, a ne da stranačka knjižica bude karta za zapošljava­nje.

Koje pozitivne ekonomske i makroekono­mske trendove očekujete u 2020. godini?

Ekonomski trendovi na prostoru Zapadnog Balkana u osnovi su uvezeni trendovi. Drugim riječima, gospodarsk­i rast značajno će ovisiti o rastu koji će ostvariti EU, a tamo baš i ne cvjetaju ruže. Srbija dvije godine uzastopno ostvaruje rast veći od 4% i ako se nastavi priljev stranih ulaganja, pogotovo u kapitalnim projektima, te ako država ekonomski produktivn­ije plasira svoje investicij­e, realno je očekivati da će se ponoviti sličan scenarij. Međutim, rast do 4,5% je maksimum koji se može postići u datim okolnostim­a. Ambiciozni­ji rast do 7% godišnje zahtijeva, pak, usvajanje nove razvojne agende, koja podrazumij­eva napredak u mnogim reformskim područjima. Smatram da je rast od 7% moguć, a jedino tako Srbija može dostići razvijene zemlje EU kada je riječ o životnom standardu.

 ??  ??
 ??  ?? Savez ekonomista Srbije čiji je Aleksandar
Vlahović predsjedni­k, organizato­r je Kopaonik Business Foruma koji se održava od 1. do 4. ožujka
Savez ekonomista Srbije čiji je Aleksandar Vlahović predsjedni­k, organizato­r je Kopaonik Business Foruma koji se održava od 1. do 4. ožujka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia