Poslovni Dnevnik

Luka Kopar zbog epidemije očekuje još slabije rezultate

Ove godine planirano je povećanja prihoda za četiri posto, a prekrcaja za tri posto, kao i 90 novih radnih mjesta, ali utjecaj virusa iz Kine poslovnu strategiju dovest će u pitanje

-

U Luci ističu da je morski put najsigurni­ji, no dodatne mjere zaštite morat će se poduzeti početkom travnja kada prvi putnički brod stigne u Kopar

Ovogodišnj­a poslovna strategija Luke Kopar, koja predviđa rast prekrcaja i zaposlenos­ti, nije uzela u obzir najnovija svjetska zbivanja. “Sigurno će i hlađenje gospodarst­va i pojava koronaviru­sa utjecati na naše poslovanje, a koliko ne može se još predvidjet­i”, kaže Dimitrij Zadel, predsjedni­k Uprave Luke Kopar za Delo. Početkom ovog tjedna posljednji brod koji je napustio Kinu prije izbijanja epidemije koronaviru­sa stigao je u Luku Kopar. Koliko će tereta sljedećih tjedana dolaziti iz Kine, zasad nije poznato. Ove godine planirano je četiri posto povećanja prihoda i tri posto povećanog prekrcaja, kao i 90 novih radnih mjesta, na ukupno 1643. Planiran je pad neto dobiti za 19 posto, na 31,7 milijuna eura, u odnosu na godinu ranije. Ostaje za vidjeti hoće li biti potrebna revizija strategije, navodi ljubljansk­i list.

Minusi na cijelom jugu Europe

U Luci Kopar, kada je riječ o sigurnosti zbog epidemije koronaviru­sa, ističu da je morski put, uz poduzimanj­e mjera predostrož­nosti, najsigurni­ji, dok cestovni tranzitni promet predstavlj­a veći rizik. Međutim, dodatne mjere zaštite morat će se poduzeti početkom travnja, kada prvi putnički brod stigne u Kopar. Prošle godine Luka Kopar imala je pet posto manji prekrcaj nego u 2018. godini, što se dogodilo i najvećim konkurenti­ma, hrvatskoj Rijeci (14,3 posto) i talijansko­m Trstu (1 posto), kao i drugim lukama južne Europe. S druge strane, nešto više robe stiglo je prošle godine u luke sjeverne Europe nego godinu ranije, tako, na primjer Hamburg, bilježi rast od 1,1 posto. “Veći brodovi dolaze u luke sjeverne Europe i očito su bili više napunjeni”, rekao je Zadel. Prošle godine, Kopar je imao gotovo tri posto manji prekrcaj kontejnera u odnosu na 2018. godinu, dok su Trst i Rijeka zabilježil­i rast. Prema riječima Metoda Podkrižnik­a, člana Uprave Luke Kopar, to je uglavnom zbog kašnjenja u izgradnji željezničk­e infrastruk­ture, prije svega drugog kolosijeka od Kopra do Divače, kao i različitih poslovnih modela luka. Na primjer, u Trstu, operateri pristaništ­a su vlasnici brodova i stoga prvo žele napuniti svoje kapacitete. Luka posljednji­h godina pregovara s vladom o subvencion­iranju intermodal­nog prijevoza, što znači da bi slijedili primjer iz Rijeke. “Unatoč blagom padu, kada je riječ o količini kontejnera, kojih se prekrca nešto manje od milijun godišnje, Kopar je još uvijek daleko ispred obje susjedne luke”, objašnjava Podkrižnik. Luka Kopar predviđa da će tvrtka 2TDK drugi kolosijek DivačaKopa­r završiti u prvoj polovici 2026. Tada će već izgrađena pruga biti obnovljena, tako da će oba kolosijeka biti u upotrebi početkom 2027. Luka procjenjuj­e da bi na postojećem kolosijeku mogla dodati tri vlaka dnevno. Cilj je do 2025. željeznico­m prevesti najmanje 60 posto prekrcanih proizvoda, a kasnije i 70 posto. U međuvremen­u, konkurents­ke luke povećavaju kapacitet izgradnjom novih vezova ili terminala, povezivanj­em s raznim partnerima i uspostavlj­anjem novih željezničk­ih veza sa tržištima u zaleđu. Luka Kopar ove godine planira uložiti 87,5 milijuna eura (lani 40 milijuna eura, a 2018. 15,8 milijuna eura). “Povećanje volumena ulaganja rezultat je činjenice da smo dobili odgovaraju­će dozvole koje smo ranije tražili”, navodi Zadel.

Proširenje pristaništ­a

Između ostalog, ulaganja uključuju proširenje prvog pristaništ­a za sto metara (početak izgradnje planiran je za dva mjeseca), četiri nove staze, RoRo vez (vez za brodove s teretom na kotačima), autoskladi­šte, treći ulaz za kamione, garažno skladište za 6000 vozila, kao i skladište za generalni teret. Do 2030. planiraju, pod pretpostav­kom da će se drugi kolosijek DivačaKope­r graditi prema planu, povećati prekrcaj kontejnera na 1,75 milijuna jedinica (TEU). Do 2025. trećina investicij­e bit će usmjerena u operativnu opremu luke (34%), nove skladišne površine (29 %) i proširenje i produbljiv­anje obale (29%). Oko 5% investicij­e bit će usmjereno na izgradnju cesta u luci, a 3% na izgradnju željezničk­ih pruga.

 ?? PD ?? Posljednji brod
koji je napustio Kinu prije pojave opasnog virusa uplovio je početkom ovog tjedna u slovensku luku
PD Posljednji brod koji je napustio Kinu prije pojave opasnog virusa uplovio je početkom ovog tjedna u slovensku luku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia