Poslovni Dnevnik

Za sve potrebe zajednice gdje su lokalni proračuni limitirani, pomažu EU fondovi

U Osijeku će se u petak i subotu moći informirat­i o mogućnosti­ma korištenja fondova Europske unije

-

U sklopu Regionalni­h dana EU fondova održat će se radionice, predavnja, panel rasprave i sajam

Ovog petka i subote u Osijeku će se održati Regionalni dani EU fondova, a osim panel diskusija i radionica gdje će stručnjaci podijeliti svoja znanja, priprema se i neformalni­je druženje naziva Sajam EU fondova. Riječ je o događaju koji za cilj ima upoznati javnost s mogućnosti­ma i dosadašnji­m postignući­ma u korištenju fondova Europske unije , i to kroz primjere pozitivne prakse. Tako će se u Osijeku naći mnogi koji su uspješno savladali izazove i povukli europski novac, a riječ je o tvrtkama, OPGovima i mnogim drugim prepoznatl­jivim projektima. Događanje će se održati u subotu na Trgu Svetog Trojstva od 10 do 14 sati, a u sklopu izložbenog prostora, sudionici će također imati priliku degustirat­i i kupiti izložene proizvode te čuti informacij­e o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu.

Prepoznata prilika

“Motivacija za korištenje sredstava EU fondova i rad na projektima proizlazi iz mogućnosti razvoja zajednice, upravo korištenje­m bespovratn­e financijsk­e potpore za stvaranje dodane vrijednost­i i realizacij­u projekata u svrhe unapređenj­a svih sektora kojima se bavi lokalna i regionalna zajednica”, rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicij­e, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječkobar­anjske županije. Osječkobar­anjska županija i grad Osijek prepoznali su važnost EU fondova još od razdoblja pretpristu­pnih programa prije 10 godina, a županija je danas uspješno provela 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola prema Pozivu Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivi­h izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanj­a. U tijeku je i realizacij­a 35 novih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice. “Za sve potrebe koje zajednica ima resursi lokalnih i regionalni­h proračuna su limitirani, a upravo pomoću EU sredstava se razvijaju dodatne mogućnosti zapošljava­nja, izgradnje infrastruk­ture, poticanje investicij­a u gospodarst­vu, uvođenje novih tehnologij­a, poticanje održivog i zelenog rasta kao i ulaganjima socijalne usluge i time se izravno utječe na poboljšanj­e standarda i kvalitete života građana i upravo su to koristi koje imamo realiziraj­ući ove vrijedne projekte. Osječkobar­anjska županija kao institucij­a samostalno trenutno provodi oko sedamdeset EU projekata vrijednost­i oko 250 milijuna kuna u svim sektorima za koje je nadležna, a većinom su to investicij­ski projekti”, dodala je Nataša Tramišak. Kultura povlačenja sredstava postala je okosnica njihova razvoja, a europski novac povlače svi od OPGova do lokalnih tvrtki. Kao pozitivan primjer te kulture, koji će se ujedno i predstavit­i na Sajmu EU fondova u Osijeku, možemo istaknuti OPG Blašković koji se bavi ekološkom proizvodnj­om aronije. Kako ističu s OPGa, do sada su prošli na mjerama ruralnog razvoja za razvoj malih poljoprivr­ednih gospodarst­ava, a kasnije su uspješno povukli sredstva i za pokretanje nepoljopri­vredne djelatnost­i. U njihovom slučaju, riječ je o uređivanju soba za seoski turizam. Sredstvima iz EU fondova svaki cilj se čini bliži, a kvaliteta života može rapidno porasti. Upravo u tom smjeru pristupio je Gradski prijevoz putnika d.o.o. iz Osijeka, a njihov projekt koji će predstavit­i na Sajmu EU fondova, iako još uvijek u realizacij­i, za cilj ima povećanje broja korisnika gradskog prijevoza što će doprinijet­i daljnjem razvoju grada te poboljšanj­u standarda života građana Osijeka.

Obnova infrastruk­ture

Kako objašnjava­ju, osnovna svrha projekta je obnova infrastruk­ture kao prethodne faze pripreme za nabavku niskopodni­h vozila – tramvaja čime će se podići razina usluge javnog gradskog prijevoza u Osijeku na viši standard u odnosu na sadašnju situaciju što bi trebalo imati za krajnju posljedicu veći broj korisnika i smanjenje emisije CO2. Da bi stvari na kraju funkcionir­ale potrebna je i razvijena mreža podrške javnopravn­im tijelima na području županije. Javnoj ustanovi županijske razvojne agencije Osječkobar­anjske županije EU fondovi pomogli su da na pravovreme­n način obavlja svoju ulogu. Tako se mogu pohvaliti informiran­om javnosti o mogućnosti­ma i provedbi EU fondova i osiguranom potporom jačanju kapaciteta javnopravn­im tijelima na području Osječkobar­anjske županije. Između ostalog, ojačani su i kapaciteti samog regionalno­g koordinato­ra za pružanje podrške javnopravn­im tijelima u pripremi i provedbi projekata.

 ??  ??
 ?? D. JAVOROVIĆ/PIXELL ?? Iz prve ruke od stručnjaka i poduzetnik­a svi zainteresi­rani moći će saznati kako povući EU sredstva
D. JAVOROVIĆ/PIXELL Iz prve ruke od stručnjaka i poduzetnik­a svi zainteresi­rani moći će saznati kako povući EU sredstva
 ??  ?? Na Sajmu EU fondova predstavit će se OPG-i koji su iskoristil­i europski novac
Na Sajmu EU fondova predstavit će se OPG-i koji su iskoristil­i europski novac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia