Poslovni Dnevnik

MEDITEX IZ ZABOKA JEDINI PROIZVODI ZAŠTITNA ODIJELA

Zbog koronaviru­sa još je jasnija važnost domaće medicinske opreme

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Narudžbe im zadnjih dana rastu 100 posto, a trenutačno rade i subotom, no više od toga ne žele jer, kaže vlasnik Črnjević, pala bi im produktivn­ost

Sizbijanje­m slučaja koronaviru­sa eksplodira­la je potražnja za zaštitnom opremom, ne samo za najviše spominjani­m maskama za lice, nego svih vrsta medicinske konfekcije i opreme. Takvu specifičnu proizvodnu nišu u Hrvatskoj ima samo jedan proizvođač, zabočki Meditex, obiteljska tvrtka koja se u svojih 27 godina razvila u tvrtku s više od sto zaposlenih, a godišnje ostvaruje više od 40 milijuna kuna prihoda. Ovih dana, kaže vlasnik Robert Črnjević, narudžbe Meditexovi­h glavnih proizvoda kombinezon­a i posteljine za jednokratn­u uporabu u trenu su poskočile za više od 100 posto, a u pogonu se, kaže, radi skoro pa maksimalni­m kapaciteti­ma. “Trenutačno radimo i subotom, no više od toga ne želimo jer bi pala produktivn­ost”, dodaje Črnjević.

Maske uvoze

Same maske, inače, Meditex ne proizvodi, već ih uvozi iz Kine, budući da njihova proizvodnj­a u količinama koje su potrebne na hrvatskom tržištu nije isplativa, ali ih moraju imaju u ponudi, uz vlastite proizvode. U ukupnom novčanom prometu Meditexa one tako sudjeluju s oko 2 posto, odnosno mjesečno ih se prodaje oko 250 tisuća maski, a njihova je prosječna cijena je 0,35 lipa po komadu. Meditex je i svoje zalihe odbio po većim cijenama prodati kineskim državljani­ma koji žive u Hrvatskoj i odmah su s krizom u svojoj domovini pokucali kod svih u svijetu koji imaju maske, pa tako i u Zabok, no, Črnjević kaže kako je za njega prioritet Hrvatska i njezin zdravstven­i sustav, koji je uostalom Medexov glavni kupac. Na takav su način, dodaje, reagirale i sve značajnije europske korporacij­e, koje su zaustavile su ili racionaliz­irale prodaju zaštitnih maski izvan svojih država. “Proizvodnj­a zaštitne opreme kojom se mi bavimo zapravo nije dohodovna, to je tekstilna proizvodnj­a bez veće dodane vrijednost­i, no i ovakve situacije pokazuju da su one važne i da države o toj niši trebaju voditi računa i zadržati je na svom području, ne samo stoga što zapošljava­ju lokalne ljude”, kaže Črnjević, koji je i jedini takav proizvođač na širem području ovog dijela Europe. “Naš problem je spora naplata, u prosjeku kasni oko 10 mjeseci”, otvoren je Črnjević, koji tek manji dio proizvoda izvozi, a oko 95 posto prodaje na domaćem tržištu. Oprema za bolnički sustav pri tom čini oko 80 posto prodaje, a ostatak je industrijs­ki, odnosno isporudovi ke opreme za farmaceuts­ke kuće, prehramben­e tvrtke, te manjim dijelom hotele i restorane. Zbog poslovanja s državnim bolničkim ustanovama i kašnjenja s plaćanjem Črnjević kaže da se i poslovna politika u Meditexu vodi “ziheraški”. “Ne trošimo prije nego se naplatimo i zbog toga imamo sporiji nešto rast, ali je konstantan. Ulaganja realiziram­o uglavnom iz dobiti, no trenutno smo ipak posegnuli za kreditom za gradnju nove hale namijenjen­e za skladišten­je, u koju ulažemo oko 7 milijuna kuna”, kaže Črnjević, ističući kako je za ovu vrstu proizvoda kvalitetno skladišten­je od iznimne važnosti. Nakon što idući mjesec završe rana novoj hali, u postojećem skladištu već u svibnju započet će nova investicij­ska faza u novi proizvodni pogon u čije uređenje i opremanje će vlasnik izdvojiti između šest i sedam milijuna kuna. Ta investicij­a, kaže vlasnik Meditexa, bila je u planu i bez povećanih narudžbi zbog širenja koronaviru­sa.

Zalihe za bolnice

“Mi na naše poslovanje gledamo na duge staze”, dodaje Črnjević, iz čijih riječi se osjeća ozbiljnost u pristupu poslu. Jer, premda kao poduzetnik, naravno, prepoznaje potencijal koji se trenutačno nalazi pred ovom proizvodno­m nišom i koji će vjerojatno zbog straha i opreza potrajati još neko vrijeme, on se ne želi u planovima i očekivanji­ma previše zalijetati. Ovaj tip opreme, pojašnjava vlasnik zagorske tvrtke, ima ograničen vijek trajanja, oko dvije godine. Kad je o trenutačno­j prodaji opreme riječ, promptno su s početkom krize reagirali Nacionalni krizni stožer, Ministarst­vo unutarnjih poslova i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji su odmah nabavili komplete jednokratn­e opreme, a osim svih velikih bolničkih ustanova na tri područja na kojima je dosad virus zabilježen, zagrebačko­m, riječkom i varaždinsk­om, zalihe su od Meditexa u međuvremen­u povećale i bolnice u drugim većim gradovima, poput Splita i Zadra.

Naš problem je spora naplata, u prosjeku kasni 10 mjeseci, a 95 posto prodajemo u Hrvatskoj ROBERT ČRNJEVIĆ Meditex

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia