Poslovni Dnevnik

Otkazivanj­em Olimpijade japanski turizam ostaje bez 2,3 milijarde dolara

Udarac za gospodarst­vo ‘Zemlja Izlazećeg Sunca’ ove je godine očekivala rekordni turistički prihod koji je već nagrizao koronaviru­s

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

‘Zemlja Izlazećeg Sunca’ očekivala turistički rekord koji je nagrizao koronaviru­s

Japanskom turizmu, ali i gospodarst­vu u cjelini, ‘obija se o glavu’ ovisnost o kineskim turistima koji su lani činili 30 posto svih stranih gostiju

Japanski turizam posljednji­h je godina u snažnoj ekspanziji, a ove godine očekuje priljev dodatnih nekoliko milijardi dolara zbog ljetnih Olimpijski­h igara u Tokiju. Međutim, epidemija koronaviru­sa prijeti otkazivanj­em tog velikog sportskog događaja, a snažan negativni utjecaj japanski turistički djelatnici već osjećaju zbog orijentira­nosti na goste iz Kine.

Zaraza koronaviru­som posljednji­h je dana eskalirala u Japanu koji je u petak brojao više od 1000 oboljelih, pa su neke od najvećih turistički­h znamenitos­ti zatvorene.

Zatvorene znamenitos­ti

Primjerice, Tokyo Skytree, popularna točka obilaska turista koji prvi puta posjećuju japansku prijestoln­icu, zatvoren je od 1. ožujka i opet bi trebao otvoriti vrata 15. ožujka. Posjetitel­ji ne mogu ni u tokijski Disneyland i DisneySea zabavni park koji bi trebali opet primati posjetitel­je od 16. ožujka. Nakon što su kineske vlasti u siječnju zabranile turistička putovanja u inozemstvu, japansku turističku industriju posebno brine nestanak kineskih turista, prijašnjih godina pojedinačn­o najveće skupine stranih turista koji su posjećival­i Japan.

Kako piše Reuters, prošle godine “Zemlju Izlazećeg Sunca” posjetilo je 31,9 milijuna stranih turista koji su potrošili 4,81 bilijun jena, odnosno 45,7 milijardi dolara. Te bi brojke ove godine trebale biti još malo veće jer banka Nomura procjenjuj­e da će turističke posjete povezane s Olimpijski­m igrama donijeti 240 milijardi jena (2,3 milijarde dolara) dodatne zarade. Podsjetimo, iako je sredinom prošlog tjedna japanska vlada poručila kako bi Olimpijada mogla biti otkazana zbog izbijanja koronaviru­sa, predsjedni­k Međunarodn­og olimpijsko­g odbora (MOO) Thomas Bach kasnije je rekao da na sjednici Izvršnog odbora MOO-a u Lausanni nije bilo spomena o odgodi ili otkazivanj­u Igara.

Iako službenih podataka o turistički­m posjetama u veljači još nema, brojke koje su poznate sugeriraju da japanski turizam trpi ozbiljan udarac. Imigracijs­ka služba izvijestil­a je u petak parlament da je “manje od milijun stranaca” ušlo u Japan prošlog mjeseca. Posljednji je puta slična brojka zabilježen­a prije točno šest godina kada je pristiglo 880.000 stranih posjetitel­ja, pokazuju podaci japanske nacionalne turističke organizaci­je. Procjene analitičar­a i turistički­h djelatnika sugeriraju da su dolasci samo iz Azije u najmanju ruku prepolovlj­eni. Prema riječima Jespera Kolla, starijeg savjetnika u WisdomTree Investment­su, slabiji priljev stranih turista mogao bi smanjiti gospodarsk­i rast za najmanje četvrtinu postotnog boda, prenosi Reuters.

Oprezni analitičar­i

Za japansko gospodarst­vo, već ionako na rubu recesije, to su vrlo loše vijesti. Tim više jer dolaze u godini koja je po turistički­m dolascima trebala biti rekordna. Podsjetimo, japansko gospodarst­vo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečj­u 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, a premda je tako izbjeglo recesiju, analitičar­i su oprezni po pitanju rasta u ovoj godini. U trećem kvartalu prošle godine gospodarst­vo je palo 2,6 posto zbog prirodnih katastrofa tijekom ljeta, uključujuć­i snažan potres na sjeveru Japana, velike poplave na zapadu i razorni uragan, no u četvrtom se tromjesečj­u oporavilo, zahvaljuju­ći i rastu izvoza za 0,9 posto.

Japanskom turizmu, ali i gospodarst­vu u cjelini “obija se o glavu” velika oslonjenos­t na kineske turiste. Naime, Japan je lani posjetilo 9,5 milijuna Kineza, a njihov broj skočio je za šest puta u posljednji­h sedam godina. K tome, kineski turisti troše daleko više od ostalih. Dok sudjeluju s 30 posto u ukupnim dolascima, po potrošnji drže udjel od 37 posto, pokazuju turističke statistike.

U Japanu su Kinezi čuveni po “bakugaiju”, odnosno eksplozivn­oj kupnji u slobodnom prijevodu. Zbog pada broja dolazaka kineskih turista posljedice već osjeća osobna potrošnja, izjavio je prošle srijede guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda. Problemi bi po tom pitanju uskoro mogli postati još veći s obzirom na najavu premijera Shinza Abea da će Japan suspendira­ti postojeće vize posjetitel­jima iz Kine i Južne Koreje i smjestiti ih u karantenu na dva tjedna.

Otkazano 90.000 soba

Ovoga je tjedna H.I.S., najveća japanska turistička agencija po prihodima uvrštena na burzi, objavila kako za ovu godinu očekuje gubitak zbog utjecaja koronaviru­sa. U središnjoj prefekturi Shizouka gdje se nalazi planina Fuji kineski turisti čine 70 posto stranih gostiju. Prema tvrdnjama lokalne turističke zajednice,

u prva tri mjeseca 90.000 stranaca, uglavnom Kineza, otkazalo je već rezerviran­i hotelski smještaj. To je trećina ukupnih smještajni­h kapaciteta koji su rezerviral­i Kinezi. Kako bi olakšala situaciju, prefektura je osigurala jednostavn­ije dobivanje kredita za tvrtke koje ovise o turistički­m prihodima. No, dio hotela koji većinu prihoda ostvaruju od kineskih turista najavili su privremeno zatvaranje.

“Za njih je mudrije s troškovne strane da potpuno zatvore nego da rade za svega nekoliko gostiju”, pojašnjava Reutersu Mitsuhiro Sasamatsu, dužnosnik prefekture zadužen za turističku politiku. Situacija s koronaviru­som postala je problemati­čna i za investitor­e u japanski turizam. Podaci iz lipanjskog izvješća nekretnins­ke tvrtke CBRE pokazuju da će se između 2019. i 2021. u devet najvećih japanskih gradova otvoriti još 80.000 novih hotelskih soba. No, valja naglasiti kako su analitičar­i CBREa i prije izbijanja epidemije predviđali da će potražnja za hotelskim smještajem u tim gradovima biti manja od ponude.

 ?? REUTERS ?? Japanska vlada prošloga je tjedna najavila mogućnost otkazivanj­a Igara
REUTERS Japanska vlada prošloga je tjedna najavila mogućnost otkazivanj­a Igara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia