Poslovni Dnevnik

Toplinarsk­a struka tvrdi da je se ne uvažava dovoljno

-

Grupacija za toplinarsk­u djelatnost HGK o objavila je da ih se nepravedno prikazuje “kao zlikovce, a da nitko ne uzima u obzir što struka ima za reći”. Objava je potaknuta, kako tvrde, jednostran­im prikazivan­jem borbi stanara zgrada protiv toplinara kod izdvajanja sa sustava grijanja i neujednače­ne sudske prakse koja ne primjenjuj­e važeći zakonski okvir.

“U zgradi u kojoj postoje izdvojeni stanovi, oni koji plaćaju grijanje troše više nego da tih izdvojenih stanova uopće nema u zgradi”, kaže Vatroslav Jukić iz Grupacije za toplinarsk­u djelatnost HGK, a inače iz tvrtke Energo iz Rijeke. Pojašnjava da u Rijeci postoji pet identičnih zgrada. U jednoj se izdvojilo 41 posto stanova. Stanarima koji su ostali na sustavu prosječni je račun znatno veći nego u ostale četiri zgrade. Računi, odnosno potrošnja energije izmjerena u podstanici, navodi Jukić, pokazuje da se oni formalno izdvojeni i dalje griju jer je ukupna potrošnja te zgrade i dalje na drugome mjestu od pet identičnih zgrada iako je izdvojeno gotovo pola zgrade. Kristijan Lovrenščak, iz tvrtke Tehnostan iz Vukovara, članice Grupacije za toplinarsk­u djelatnost HGK, kaže

da je trebalo definirati ugrađuju li svi suvlasnici razdjelnik­e ili nitko. “Isto pravilo vrijedi i za izdvajanje. Ili cijela zgrada prelazi na drugi sustav ili nitko. Toliko je puta regulativa mijenjana, ali toplinare se ne uvažava”, kaže Lovrenščak. Franjo Mrva iz tvrtke Brod-plin navodi da se zakon ignorira.

 ??  ?? Prikazuje na se kao zlikovce, kažu iz HGK-ove grupacije
Prikazuje na se kao zlikovce, kažu iz HGK-ove grupacije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia