Poslovni Dnevnik

Kamata na stambene kredite

-

Agencija za pravni promet i posredovan­je nekretnina­ma (APN) objavila je popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencion­iranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto. Najnižu kamatnu stopu od 2,19 posto i u kunama i u eurima nudi Hrvatska poštanska banka, a najvišu od 3,70 posto Croatia banka. Iz Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog­a uređenja napominju da građani koji žele riješiti svoje stambeno pitanje mogu to učiniti od 30. ožujka uz pomoć subvencion­iranih stambenih kredita. Prijave će biti moguće do 8. travnja, a novi krug prijava očekuje se već u rujnu ove godine.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, kažu u Ministarst­vu. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencion­iranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U tri godine provođenja odobreno je više od 9400 subvencion­iranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece. Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenil­i što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencion­iranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrije­dnosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. “Ovo je konkretna mjera i drago mi je da su je mladi prepoznali. Svi koji u ovom krugu predaju potpunu dokumentac­iju subvencije će i dobiti”, istaknuo je ministar graditeljs­tva i prostornog­a uređenja Predrag Štromar.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar Predrag Štromar ističe da će svi koji od 30. ožujka do 8. travnja predaju dokumentac­iju dobiti subvenciju
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar Predrag Štromar ističe da će svi koji od 30. ožujka do 8. travnja predaju dokumentac­iju dobiti subvenciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia