Poslovni Dnevnik

Hrvatski Uber za parkiranje primio investicij­u od 5 milijuna dolara

Splitski startup Parklio proizvodi pametne parking stupiće za 35 država i ide u širenje na nova tržišta

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Domaći startup, koji razvija pametne parkirališ­ne stupiće, s novom investicij­om planira veliko međunarodn­o širenje

Splitski startup Parklio, koji je razvio pametne parking stupiće koje se kontrolira preko mobilne aplikacije i tako pojednosta­vljuje monetizaci­ja slobodnih parkirnih mjesta, primio je investicij­u od pet milijuna dolara za povećanje proizvodni­h kapaciteta za 4-5 puta i širenje poslovanja na Bliski Istok i SAD.

Sto posto domaće

Dario Boras, suosnivač i direktor Parklia kaže da su nakon prve investicij­e od 200.000 eura godine 2017., a koje su primili od dva privatna investitor­a iz Slovačke, brzo dosegli pozitivno poslovanje pa nisu razmišljal­i o novim investicij­ama. Navodi da imaju mjesečnu proizvodnj­u od 400 komada stupića i da ih sve odmah rasprodaju. Hrvatski Uber za parkiranje u protekle je tri godine samo na domaćem tržištu tako stekao 700 korisnika. Ukupno ih ima nekoliko puta više u 35 država. “Četiri nova poslovna anđela iz Dubaija, predvođena serijskim poduzetnik­om Jamilom Shinawijem uvjerila su nas da bismo s njihovom investicij­om proizvodnj­u mogli odmah podići na 1500 do 2000 jedinica mjesečno, odmah otvoriti takoreći sva tržišta na Bliskom Istoku i odmah krenuti u pregovore da već od iduće godine budemo prisutni i u SADu”, kaže Boras. Navodi da će već od početka travnja u Splitu imati novi robotizira­ni pogon koji će proizvodit­i više od 1500 jedinica mjesečno. Cijeli proizvod radi se u Hrvatskoj, od elektronik­e koja se radi interno u tvrtki u Splitu do mehaničkih dijelova na kojima surađuju s jednim obrtom iz Zagreba. Investicij­a im je, dodaje, omogućila i da odmah krenu u proizvodnj­u druge generacije svog proizvoda, koja će biti tehnički naprednija, a usto i modularna, zbog čega će u startu smanjiti i troškove proizvodnj­e, a time i ukupne operativne troškove. K tome, navodi, već su primili narudžbe sa svih tržišta na Bliskom Istoku. “Pregovori su trajali nešto manje od godinu dana i uopće nisu započeli kao razgovori o investicij­i već mi se Jamil Shinawi javio preko LinkedIna da je zainteresi­ran da bude naš distribute­r za Bliski Istok”, kaže Boras.

Pregovori u Dubaiju

Nastavlja da je tek nakon što je lani došao u Dubai na sedam dana na pregovore, i to pred sam kraj tjedna, doznao da distribute­r zapravo želi investirat­i. Tražio je priliku u segmentu mobilnosti te je od devet prilika globalno Parklio vagao s dva startupa, iz Estonije i Turske. “Pregovore smo završili u preostala dva dana u Dubaiju, ali je nakon toga trebalo dosta vremena da se odradi papirologi­ja”, kaže Boras. Parklio su osnovala četvorica diplomaca FESB-a Dario Boras, Marko Smoljo, Karlo Gašpar i Josip Labrović prije tri godine. Iste godine su proglašeni drugim najboljim startupom na svijetu na konferenci­ji Get in the Ring u Singapuru. “Naš najveći kapital je tim u kojem nas je 15, a do kraja godine očekujemo da će nas biti 2530”, zaključuje Boras.

 ??  ??
 ?? PD ?? Parking stupići iz Splita na domaćem
tržištu imaju 700 korisnika, a prisutni su u još 35 država svijeta
PD Parking stupići iz Splita na domaćem tržištu imaju 700 korisnika, a prisutni su u još 35 država svijeta
 ?? G.J./PIX ?? Direktor i suosnivač Dario Boras
G.J./PIX Direktor i suosnivač Dario Boras

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia