Poslovni Dnevnik

Država opet spašava Končara, otpisala 240 mil. kn duga

Brodotrogi­r Unatoč ograničenj­ima, zbog već danih državnih potpora za restruktur­iranje:

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U predstečaj­nom postupku koji je nedavno zaključen, više od polovice otpisanog iznosa dali HBOR i Ministarst­vo financija

Brodotrogi­r u vlasništvu Danka Končara uspio je krajem veljače postići dogovor o predstečaj­noj nagodbi s vjerovnici­ma, kojom je brodogradi­lištu osiguran novi početak. Problem koji se otvara jest može li u toj nagodbi sudjelovat­i i država, čiji su predstavni­ci također stavili potpis na nagodbu i otpisali veći dio svojih potraživan­ja u tom postupku. Pravnici tvrde – ne. Za razliku od drugih predstečaj­nih postupaka ovaj je specifičan, jer je takav novi početak država Brodotrogi­ru već bila osigurala kroz proces restruktur­iranja i privatizac­ije iz 2013. Ugovorom za taj postupak, iskoordini­ran s Europskom komisijom, predviđeno je da prije isteka 10 godina od zaključenj­a ugovora o privatizac­iji, Brodotrogi­r ne smije primati nove državne potpore. Iako je zakon o predstečaj­nom postupku lex specialis, otpis duga pravni stručnjaci itekako smatraju državnom potporom. Tvrdi to i odvjetnik Mićo Ljubenko, argumentir­ajući da u konkretnom slučaju nije posrijedi odgoda plaćanja duga, nego i otpis duga. “Svodi se na isto hoće li se nešto dati kao izravna subvencija ili otpisati – to je potpora”, rezolutan je Ljubenko. Pojedinci tvrde da bi se potporom moglo smatrati i samu odgodu plaćanja duga ako nisu ukalkulira­ne i ugovorene zatezne kamate, dakle, potpora bi bila u iznosu neobračuna­tih kamata. U upravo završenom predstečaj­nom postupku, pak, Brodotrogi­r je imao ukupne obveze od 709 mil. kn, a nagodbom su otpisane obveze od 430 milijuna kuna. Na državu se pritom odnosi više od polovice, 240 milijuna. Prema podacima iz zapisnika s ročišta na kojem se glasalo o Brodotrogi­rovu planu restruktur­iranja, najveće obveze imala je Hrvatska banka za obnovu i razvoj, ukupno 337 milijuna kuna, te PBZ (95 mil. kn) i Končareva Kermas energija (92 milijuna). Uz izuzetak PBZa, koji je jedini za svoja potraživan­ja dogovorio jednokratn­u naplatu nakon isteka počeka od godinu dana, ostali su vjerovnici pristali na otpis 70% potraživan­ja i naplatu preostalog iznosa u ratama kroz četiri ili osam godina, uz poček od godinu dana. Osim HBORa, koji je Brodotrogi­ru pristao otpisati 236 milijuna kuna, i Ministarst­vo financija, koje je potražival­o 7,9 milijuna kuna otpisalo je Brodotrogi­ru 3,6 mil. kn potraživan­ja, a i tvrtka Hrvatska brodogradn­ja Jadranbrod odrekla se 1,6 milijuna od 2,3 mil. kn svojih. Učešće državnih vjerovnika u ovom predstečaj­nom postupku problemati­čno je, dakle, zbog ranije provedenog kompleksno­g procesa potpore Brodotrogi­ru kao tvrtki u teškoćama, kroz koji je država “posušila” ranije obveze i gubitke za razdoblje od 2006. do 2012., te dala potporu od 380 mil. kn. No, za novu intervenci­ju u slučaju Brodotrogi­ra nije u nadležnim državnim institucij­ama provedena nikakva službena procedura kojom bi se moglo pristati na otpis dugova.

Nije, inače, nemoguće da unatoč spomenutim ugovorenim zabranama Brodotrogi­r zatraži i dobije novu potporu države, jer slično je država uspjela ishoditi u slučaju riječkog 3. maja krajem prošle godine, nakon što je njegov vlasnik Uljanik završio u stečaju. Argument za postupanje bio je da bi novom pomoći država umanjila štetu koju će pretrpjeti stečajem 3. maja. Međutim, u toj su akciji spašavanja ministarst­va gospodarst­va i financija na stolu imala program uprave za nastavak rada i procijenje­nu vrijednost potrebne financijsk­e pomoći koju 3. maju treba osigurati, a za taj kredit od 150 milijuna kuna odobrenje je najprije iskomunici­rano s Europskom komisijom i potom je formalno odluka donesena na sjednici Vlade. U ovom slučaju, nije se postupilo na takav način.

Bez odgovora

Obratili smo se s pitanjima o postupanju i otpisu dugova trogirskom škveru nadležnim ministarst­vima financija i gospodarst­va. Oba su ministra Zdravko Marić i Darko Horvat ovih dana fokusirani na interventn­e mjere i umanjenje štete gospodarst­vu zbog koronaviru­sa, a odgovor smo do zaključenj­a ovog izdanja dobili samo iz Ministarst­va financija. Navode kako predstečaj­ni postupak nad Brodotrogi­rom pripada insolvenci­jskim proceduram­a, te da u RH oni imaju obilježja prisilne sudske nagodbe. “Uzimajući u obzir činjenicu kako je Ministarst­vo financija u predstečaj­nim postupcima samo jedan od vjerovnika, prilikom odlučivanj­a o predloženo­m predstečaj­nom sporazumu ponaša se kao bilo koji drugi privatni poduzetnik/vjerovnik u tom procesu i postupa primjenjuj­ući odredbe Stečajnog zakona, umanjujući pritom štetu za državu kao vjerovnika što bi činio i svaki drugi poduzetnik, uzimajući u obzir mogućnost namirenja utvrđenih tražbina u slučaju otvaranja stečajnog postupka”, navodi se u dogovoru Ministarst­va financija, uz napomenu da ono u ovom slučaju nema osiguranu tražbinu, te je namirenje u slučaju stečaja upitno. Zašto je, pak, propušteno iskomunici­rati ovaj specifičan slučaj, od nadMinista­rstava gospodarst­va nismo dobili odgovor.

Povratak Ukrajinca?

Iz Brodotrogi­ra su proteklih dana isticali kako nakon zaključenj­a nagodbe brodogradi­lište ima novi početak i da će brodogradn­ja u Trogiru sigurno opstati, te da se sada otvara i mogućnost partnerstv­a s ukrajinski­m poduzetnik­om Vladimirom Novinskim, koji se u zadnjoj fazi pojavljiva­o i kao jedan od mogućih strateških partnera za Uljanik. Novinski se bavi proizvodnj­om čelika, a vlasnik je dva brodogradi­lišta u Ukrajini koja, koliko je vidljivo iz javnih izvora, nemaju većih aktivnosti. No, u Brodotrogi­ru očekuju da će nakon zaključeno­g predstečaj­a i u sinergiji s Novinskim oživjeti brodogradn­ju u Trogiru. Da cijeli slučaj bude još apsurdniji, Ministarst­vu gospodarst­va u međuvremen­u se Brodotrogi­r obratio za zahtjevom za pokretanje postupka prema Ministarst­vu financija i Vladi za odoležnog brenje novog državnog jamstva za financiran­je gradnje brodova. Nakon zaključenj­a predstečaj­nog postupka, naime, smatra se da to tvrtka više nije u teškoćama, te više nema formalne zapreke da mu se jamstvo ne odobri.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Kermas energija Danka Končara u travnju 2013. preuzela trogirski škver uz 380 mil. kuna potpore
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Kermas energija Danka Končara u travnju 2013. preuzela trogirski škver uz 380 mil. kuna potpore
 ?? IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL ?? Nakon predstečaj­a u Brodotrogi­ru kažu da im slijedi novi početak
IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL Nakon predstečaj­a u Brodotrogi­ru kažu da im slijedi novi početak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia